Discovery-tutkimusryhmä julkaisi iPhone-sovelluksen musiikin luomiseen

Professori Hannu Toivosen Discovery-tutkimusryhmä on julkaissut iPhonelle uudenlaisen musiikkisovelluksen nimeltään Musicreatures.

Petri Myllyksen kehittämä Musicreatures on iPhone-sovellus, jolla käyttäjä voi luoda musiikkia yksinkertaisin pelillisin keinoin. Käyttäjä ohjaa näytöllä näkyviä pallukoita ja niiden ryhmittelyä kännykkää kallistelemalla ja ravistamalla. Sovellus muuttaa näytöllä näkyvän informaation musiikiksi sen mukaan, missä ja kuinka isoja pallukkaryhmät ovat. Käytön aluksi soittaja ottaa kännykällä kuvan, jota käytetään pelin taustana, ja pallukoista syntyvät äänet puolestaan riippuvat niiden alla olevan kuvan ominaisuuksista. Pitämällä sormea näytöllä sovellus siirtyy improvisaatiotilaan, jolloin musiikissa tulee kuuluviin suora vaste kännykän liikkeisiin. Musicreatures on yksi laskennallisen luovuuden tutkimuksen sovelluksista ja havainnollistaa erityisesti koneen ja ihmisen vuorovaikutuksessa syntyvää luovuutta.

  


Musiikkisovelluksella on jo konsertoitu julkisesti. Petri Myllys soitti sitä improvisaatiosessiossa yhdessä bassoklarinettia ja selloa soittavien ammattimuusikoiden kanssa Tieteen päivillä 10.1.2015. Video esityksestä on nähtävillä Youtubessa.

Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Applen App Storesta.

 

(Päivitys 10.3.2015: lisätty musiikkinäytteet, päivitetty kuvat ja linkki ohjelman omalle sivulle.)

10.03.2015 - 15:11 Hannu Toivonen
01.02.2015 - 21:04 Hannu Toivonen