Vuosikertomus 2009

Vuosikertomus 2009

Laitos lukuina

Henkilöstö

Vuonna 2009 laitoksella tehtiin 173 henkilötyövuotta. Täydentävällä rahoituksen työvuosia oli 76, mikä on 3 enemmän kuin edellisenä vuonna, ja budjettirahoituksella 97 työvuotta eli 11 enemmän kuin edellisenä vuonna. Laitoksella oli käytössään merkittävä määrä edellisiltä vuosilta säästynyttä rahoitusta, jolla palkattiin määräaikaista henkilöstöä erilaisiin kehityshankkeisiin. Laitoksella julistettiin vuoden 2009 aikana myös merkittävä määrä avoimia virkoja haettavaksi. Trendi on kuitenkin laskeva: vuotta 2009 lukuun ottamatta laitoksen budjettirahoituksella palkattua henkilöstöä on vähennetty järjestelmällisesti merkittävien lisärahoitusten loputtua. Laitoksen henkilöstö on melko nuorta keski-iän ollessa 33,3 vuotta.

Tutkijat-ryhmän merkittävä pienentyminen johtuu vuoden 2007 alussa Helsingin yliopistossa käyttöönotetusta neliportaisesta virkarakenteesta ja asteittaisesta tutkija-nimikkeestä luopumisesta. Aiemmin tutkija- nimikkeellä työskennelleet ovat nykyään yleensä tohtorikoulutettavia tai tutkimusavustajia.

Rahoitus

Laitos käytti vuoden 2009 aikana 11,56 miljoonaa euroa. Laitoksen rahoitustilanne on ollut viime vuosina hyvä merkittävien tuloksellisuus- yms. lisämäärärahojen ansiosta. Laitos on saanut lisärahoitusta mm. tutkimuksen arvioinnissa saadun korkeimman arvosanan sekä opetuksen kansallisen laatuyksikköstatuksen ansiosta. Laitoksella on myös ollut huomattava määrä edellisiltä vuosilta siirtyviä määrärahoja. Näitä käytettiin suureen laiteinvestointiin sekä ohjelmistotehtaan perustamiseen.

Täydentävän ulkopuolisen rahoituksen osuus laitoksen kokonaisrahoituksesta on lähes puolet; määrä on vakiintunut reiluun 4 miljoonaan euroon. Melko suuri täydentävän rahoituksen osuus lisää kokonaistalouden epävarmuutta, koska ulkopuolinen rahoitus on erittäin kilpailtua. Myös yliopistouudistuksen vaikutus laitoksen rahoitukseen pidemmällä aikavälillä on vielä epäselvä.

Suurin osa laitoksen rahoituksesta käytettään henkilöstömenoihin, mutta vuonna 2009 tehtiin siis myös merkittäviä investointeja. Näillä varauduttiin jo osittain yliopistouudistuksen vuoden 2010 alussa tuomaan arvonlisäverovelvollisuuteen.

Opiskelu ja opetus

Vuoden 2009 tutkintomäärä ja opintopistekertymä väheni odotusten mukaisesti huomattavasti vuoteen 2008 verrattuna. Opintopistekertymänkin pudotus selittyy kokonaan gradujen määrän vähentymisellä. Myönnettyjen tutkintojen määrissä painopiste siirtyi LuK-tutkintoihin. Syy LuK-tutkintojen korkeaan määrään on uusi kaksiportainen tutkintojärjestelmä: LuK-tutkinnon laajuus on sivuaineiden osalta supistunut ja arvo itsenäisenä tutkintona on korostunut, joten moni vanhan tutkintojärjestelmän mukaan opiskellut opiskelija on saanut täydennettyä opintonsa uuden LuK-tutkinnon vaatimusten mukaiseksi.

Tutkimus ja julkaisut

Laitoksen tutkimuksen painopisteet strategiakaudella 2007-2009 olivat data-analyysi ja liikkuva tietojenkäsittelytiede sekä vahvistettavina alueina palvelujen yhteistoiminta, empiirinen ohjelmistotutkimus ja läsnä-äly.

Laitoksella toimii tutkimuksen huippuyksikkö Algodan, huomattava osa Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITiä ja kaiken kaikkiaan n. 20 tutkimusryhmää.

Tutkijoiden lukumäärä on pysynyt noin sadassa. Väitelleistä tutkijoista 25 % on ulkomaalaisia. Laitoksella toimii neljä akatemiatutkijaa.

Laitoksen julkaisutoiminta on hivenen laskenut ja referoituja julkaisuja oli vuonna 2009 115 kpl.