Seminaari: Identiteetin- ja pääsynhallinta

58311106
3
Ohjelmistojärjestelmät
Syventävät opinnot
Vuosi Lukukausi Päivämäärä Periodi Kieli Vastuuhenkilö
2011 kevät 20.01-28.04. 3-4 Suomi Pirjo Moen

Luennot

Aika Huone Luennoija Päivämäärä
To 12-14 C220 Pirjo Moen 20.01.2011-24.02.2011
To 12-14 C220 Pirjo Moen 17.03.2011-28.04.2011

Yleistä

Viime vuosina erilaisten sähköisten järjestelmien ja palveluiden käyttö on tullut yhä yleisemmäksi ja yleisemmäksi. Nämä järjestelmät ja palvelut vaativat käyttäjiltään rekisteröitymistä, joka tarkoittaa sekä erilaisten henkilötietojen luovuttamista järjestelmän tai palvelun käyttöön että uuden sähköisen identiteetin luomista käyttäjätunnuksineen ja salasanoineen. Tällainen sähköinen identiteetti kuvaan yleensä vain osaa käyttäjän reaalimaailman identiteetistä, ja samalla käyttäjällä voikin olla eri järjestelmissä ja palveluissa hyvin erilainen identiteetti. Näiden sähköisten identiteettien hallintaan ja niihin pohjautuvaan pääsynhallintaan liittyy monenlaisia haasteita, joita voidaan pyrkiä ratkaisemaan erilaisilla malleilla ja lähestymistavoilla.

Tässä seminaarissa tutustutaan identiteetin- ja pääsynhallinnan (identity and access management) peruskäsitteistöön, haasteisiin sekä tarjolla olevien ratkaisujen nykytilaan. Seminaarin teemoja ovat mm. käyttäjän henkilötietojen ylläpito sähköisen identiteetin elinkaaren eri vaiheissa, identiteetteihin liittyvien käyttövaltuuksien hallinta, identiteetin/henkilöllisyyden todentamismenetelmät sekä identiteettienhallintaan esitetyt erilaisten mallit kuten federoitu identiteetinhallinta.

Kurssin suorittaminen

Esitiedot

Tämä seminaari on osa tietojenkäsittelytieteen filosofian maisterin tutkintoa. Seminaariin osallistuminen edellyttää alan luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon sekä erityisesti Tieteellisen kirjoittamisen kurssin suoritusta.

Suorittaminen

Seminaarin suorittamiseen liittyvät seuraavat tehtävät:

  • Tiivistelmä seminaarityön sisällöstä. Tiivistelmä on noin 1-2 sivun mittainen kuvaus valitusta aihepiiristä kirjallisuusluetteloineen. Tiivistelmät julkaistaan kaksi-kolme viikkoa seminaarin käynnistymisen jälkeen.
  • Kirjallinen alustus. Teksti perustuu valittuun aihepiiriin liittyvään muutamaan tieteellisen artikkeliin tai kirjan lukuun. Alustuksen pituus tulisi olla noin 10-15 sivua. Tekstit  laaditaan kevään ensimmäisen periodin aikana. Lopulliset tekstit julkaistaan kevään toisen periodin alussa joko ps- tai pdf-muodossa.
  • Suullinen esitys. Kirjallisuuteen pohjautuvassa suullisessa esityksessä voidaan laajentaa ja havainnollistaa asiaa esimerkkien ja kuvien avulla. Esityksen jälkeen on varattu aikaa keskustelulle (kysymyksille ja kommenteille). Suulliset esitykset pidetään kevään jälkimmäisen periodin aikana.
  • Aktiivinen osallistuminen ryhmän keskusteluun. Kommenttien ja kysymysten esittäminen esiintyjälle edellyttää etukäteistutustumista kirjallisiin esityksiin. Seminaarissa on läsnäolopakko, ja läsnäolo edellyttää vähintään yhtä asiaan liittyvää kysymystä tai huomautusta esitelmätilaisuuden aikana.
  • Palautteen antaminen muiden töistä. Kukin kommentoi kahden muun osallistujan kirjallista työtä sen valmisteluvaiheessa. Kunkin istunnon lopuksi kukin osallistuja kirjaa nimettömänä muutaman vahvan ja muutaman heikon kohdan käsiteltävistä töistä (kirjallinen esitys, suullinen esitys, jäsentely, kalvot, esiintyminen, jne.).

Katso myös laitoksen yleistä seminaariohjetta.