HELSINGIN YLIOPISTO
Matemaattis-luonnon­tieteellinen tiede­kunta
Tietojen­käsittely­tieteen laitos

Fuksilaitteet 2016

Jokainen uusi matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelija saa opintojensa alkuvaiheessa käyttöönsä joko taulutietokoneen tai kannettavan tietokoneen. Se, miten ja milloin laitteen saa, vaihtelee laitoksittain. Laitehankinnalla matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta ja sen laitokset haluavat auttaa uusia opiskelijoita opintojen hyvään alkuun.

Kannettavan tai taulutietokoneen saavat päävalinnan 2016 perusteella opintonsa aloittavat ja päävalinnan 2015 opiskelijoista ne, jotka ovat perustellusta syystä lykänneet aloittamistaan tähän syksyyn. Huawei MediaPad M2 10 LTE -taulutietokoneita ja kannettavia HP EliteBook 820 G3 -tietokoneita jaetaan syksyn 2016 mittaan yhteensä yli 400.

Laitteen saamisen edellytykset ja laitevaihtoehdot vaihtelevat hieman laitoksittain. Tietojenkäsittelytieteen laitoksella laite on varattava heti syyskuun alussa, mutta laitteen saaminen edellyttää lisäksi tunnollista opiskelua jo ensimmäisellä periodilla.

Lainausehdot

Lainattavat laitteet

Laitoskohtaisesti opiskelijoilla on valittavissaan joko kannettava tietokone tai taulutietokone tai vain toinen näistä vaihtoehdoista. Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on tarjolla molemmat vaihtoehdot, kannettava tietokone kuitenkin vain SSD:llä ja Linux Mint 18 "Sarah" (LTS) -käyttöjärjestelmällä.

Taulutietokone

Kannettava tietokone

Laitevaraukset

Laitevarauslomake syksyllä 2016 opintonsa aloittaville uusille opiskelijoille laitoksen mukaan hieman eri paikasta. Tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden lomake löytyy täältä, fysiikan opiskelijoiden lomake puolestaan täältä. Täytä (oikea) lomake mahdollisimman pian, viimeistään perjantaina 9. syyskuuta 2016. Täyttämällä lomakkeen sitoudut samalla tekemään parhaasi täyttääksesi laitteen saamisen edellytykset.

Laitevaraus on sitova eikä sitä voi perua ilman erittäin pätevää syytä. Vastaavasti laitteita ei voi myöskään varata myöhemmin. Kerran päätettyä laitetyyppiä ei voi vaihtaa.

Menettely ja korvaukset vahinko- ja rikostapauksissa

Opiskelija voi joutua korvausvelvolliseksi, mikäli yliopiston omaisuudelle koituu vahinkoa. Yliopiston omaisuus voi olla mitä laatua tahansa, myös aineetonta.

Mahdollista korvausvelvollisuutta määriteltäessä huomioon otetaan tilanne, missä vahinko syntyi ja millaista huolellisuutta olisi ollut noudatettava, jotta vahinko olisi voitu välttää. Mikäli tilanteeseen liittyy rikos, esim. varkaus, on tehtävä rikosilmoitus. Rikosilmoituksen tekemisen jälkeen asiasta pitää ilman tarpeetonta viivästystä ilmoittaa matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan laitteista vastaavalle taholle. Mukaan on liitettävä kopio rikosilmoituksesta. Mikäli laite palautuu käyttäjälle, on siitäkin ilmoitettava.

Yleiset rikkoutuneita laitteita koskevat korvaussäännöt ovat seuraavat:

Tahallisesti aiheutettu vahinko määrätään tavallisesti korvattavaksi täysimääräisesti. Mikäli käyttäjällä ei ole laitetta hallussaan silloin, kun se pitäisi palauttaa eikä se ole kadonnut ilmoitetun rikoksen tai selvitetyn vahingon kautta, käyttäjä voidaan määrätä korvaamaan laitteen täysimääräinen arvonlisäverollinen hankintahinta.

Laitteiden jakelu

Laitteiden jakelu tapahtuu tietojenkäsittelytieteen laitoksella loka-marraskuussa, tarkasta ajasta ja paikasta tiedotetaan erikseen. Laitetta vastaanottaessaan opiskelija allekirjoittaa lainaussopimuksen, jossa vakuuttaa sitoutuvansa noudattamaan lainausehtoja. Mahdollisissa korvaustapauksissa sovellettaviksi tulevat laitteiden arvonlisäverolliset hankintahinnat (yliopistolle) ovat: tabletti noin 400€, kannettava noin 800€.

— Viimeksi päivitetty 30. elokuuta 2016