Laitteistot: Tulostuslaitteet

[Hearn & Baker 94: 72-75]

Kirjoitelaitteet (Hardcopy Devices)

Kirjoitelaitteita ovat erilaiset kirjoittimet (printer) ja piirturit (plotter) ja filmille tai videonauhoille kuvia siirtävät laitteet.

Kirjoittimia ovat mustesuihku-, laser- ja matriisitulostimet. Mustesuihkutulostimissa paperi on rummun ympärillä, ja muste suihkutetaan vaakarivi kerraallaan paperille. Värimustesuihkutulostimissa on oma mustesäiliö kolmelle eriväriselle musteelle (ja usein mustalle vielä oma säiliö).

Lasertulostimessa lasersädettä käytetään piirtämään tulostettava kuva tai teksti rumpuun. Rumpuun johdetaan jännite, jolloin runpu vetää puoleensa väriainetta. Paperin kulkiessa rummun yli väriaine siirretään paperiin.

Matriisitulostimien toimintaperiaate on samantyyppinen kuin kirjoituskoneissa. Kirjaimet ja kuviot piirretään paperille lyömällä neuloilla värinauhaan.

Piirtureiden toiminta perustuu piirtävän kynän ja paperin siirtelyyn. Piirtureilla saadaan tehtyä viivagrafiikkaa edullisesti ja tarkasti. Usein piirtureissa on erivärisiä kyniä, joilla saadaan väritulosteita.

Matriisikirjoittimien ja väripiirtureiden käyttö on vähentynyt oleellisesti värimustesuihku- ja lasertulostimien hintojen romahdettua.

  • Plotters
  • Printers

    (Lähde: Curtin Univ. of Tech.)    JK 30.1.1997