Ohjeita servlettien käytöstä löytyy tsohan sivuilta.
Jserv-ympäristössä toimittaessa saa tiedostossa [user_login]/jserv/etc/environment määritellyt kirjastot käännöstä varten CLASSPATH:iin komennolla setup servlet. Tämä komento tarvitaan vain kerran istunnossa. Koska jserv-käynnistys muokkaa myös CLASSPATH:ia olisi käynnistys hyvä tehdä eri istunnosta kuin käännökset.
Servlettiympäristö käynnistetään jserv-ympäristössä komennolla start-servlet ja sammutus komennolla stop-servlet. Jos käynnistät ympäristön vahingossa kahteen kertaan peräkkäin, niin tilanteesta selviää komennolla kill -1 -9.
Ajoympäristön keskeiset konfigurointitiedot, mm Javan CLASSPATH määrittely ja ympäristön elinaika, ovat tiedostossa [user_login]/jserv/etc/environment. Jos haluat jättää ajoympäristön käyntiin pidemmäksi kuin oletusajaksi on lifetime muuttujan arvoa muutettava.
Classpath osoittaa nyt tarvittaviin jar-tiedostoihin sekä pakkauksen hali juurihakemistoon. classpathin asetus tapahtuu tiedostossa /jserv/etc/environment. Kaikki Java-tiedostot voi (ja pitää!) sijoittaa pakkaustansa vastaavaan hakemistoon.
Pakkaushakemistoon (alla esimerkissä pakkaus apu) osoittava polku on liitettävä
CLASSPATH:iin esim
lisäämällä environment tiedostoon rivi:
$assist=/home/[user_login]/apu
ja muuttamalla viimeinen rivi muotoon
export CLASSPATH=$jsdk:$jserv:$assist:$CLASSPATH
Koska servletit sijaitsevat hali.servlet-pakkauksessa, niiden URL on muotoa https://db.cs.helsinki.fi/s/tkt_hali/hali.servlet.Hello. Servletin alias voidaan asettaa tiedostossa jserv/etc/tkt_hali.properties kohdassa Servlet Aliases. Esim. rivi "servlet.hello.code=hali.servlet.Hello" mahdollistaa sen, että kyseisen servletin URL voi olla myös https://db.cs.helsinki.fi/s/tkt_hali/hello
Ohjeita suojattujen sivujen tekemiseen löytyy osoitteesta
Windowsissa työkalupalkissa on painikkeet Up ja Root, joilla pääsee hakemistorakenteessa ylöspäin ja juurihakemistoon. Lisäksi Operation-valikon Go to folder -toiminto (pikavalinta: Ctrl+G) tai hakemistoikkunassa hiiren oikea painike ja Change folder -toiminto antavat valita hakemiston.
Vinkki tiedostojen katseluun Windowsista F-Secure File Transferilla: 1. Paina ensin root-näppäintä up-näppäimen vieressä (kenoviiva kansion kuvassa), 2. Etene hakemistorakenteessa oikeaa hakemistopolkua.
Oikeudet asetetaan komennolla: chmod ja numerosarja, jossa ensimmäinen luku on käyttäjän oikeudet, toinen on ryhmän oikeudet ja kolmas on muiden oikeudet. Lukuoikeus on 4, kirjoitusoikeus on 2 ja suoritusoikeus on 1. Oikeudet annetaan laskemalla luvut yhteen. Lopuksi tulee tiedoston tai hakemiston nimi. Esim. chmod 775 tiedosto.html antaa kaikki oikeudet tekijälle ja ryhmälle. Muut saavat luku ja suoritusoikeuden. Hakemistoille tulee oikeudet 775 ja tiedostoille 664.
Muuta myös ryhmän tunnus hakemistolle tai tiedostolle komennolla: chgrp [ryhmäntunnus] [hakemisto tai tiedosto] esim. chgrp hali tiedosto.html.
Yksi tapa saada tiedostoja tkt_hali-hakemistoon oikeilla tunnuksilla etenee seuraavasti:
Päivitetty viimeksi Monday, 14-Apr-2003 15:08:41 EEST