Ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi, kevät 2015

Arto Vihavainen, Joni Salmi, ohjaajat ja kisällit

Kevään 2015 kurssit järjestetään yhtenä jatkumona. Kolmannessa periodissa järjestetään kurssi Ohjelmoinnin perusteet, jota kurssi Ohjelmoinnin jatkokurssi seuraa.

Huom! Opetuksessa pidetään pääsiäistauko 2-8.4.

Kurssin suoritusta varten et tarvitse erillistä käyttäjätunnusta TKTL:n koneita varten, mutta, hyödyt niistä kuitenkin muunmuassa IRC-palvelimiemme käytössä. Ohjeet luvan hankkimiseen löytyvät täältä.

Kurssien rakenne

Ohjelmointitaito kehittyy vain ohjelmoimalla. Pääpaino kurssin toiminnassa on viikottaisissa harjoitustehtäväsarjoissa, joita tehdään harjoitusryhmissä. Harjoitusryhmiä on yhteensä noin 20 tuntia viikossa, ja kaikki opiskelijat saavat käydä kaikissa ryhmissä. Viikoittainen osallistuminen harjoitusryhmiin on pakollista ilman erillistä poikkeuslupaa (ota yhteys luennoijaan tarvittaessa).

Luennot

Kurssin ainoa luento järjestetään maanantaina 12.1.2015 kello 10:15-11:00 salissa CK112, joka löytyy Kumpulan Exactumista. Ohjelmoinnin jatkokurssilla ei järjestetä erillistä luentoa.

Harjoitukset ja tehtävät

Tehtäviä palautetaan kurssilla tutuksi tulevan ohjelmointiympäristön kautta, kurssimateriaalin kautta sekä harjoitusten yhteydessä. Harjoitustilaisuuksissa tehdään lisäksi toisesta viikosta lähtien pienimuotoisia paritöitä. Kunkin viikon tehtävät on palautettava viimeistään seuraavan viikon maanantaina klo 19:30 mennessä.

Kurssin aktiviteetit koostuvat viikoittaisista ohjelmointi- ja harjoitustehtävistä sekä paperi- ja konekokeesta. Kurssin vaatima työmäärä on noin 6-18 tuntia per viikko. Jos epäilet, että et ehdi panostamaan kurssiin tarpeeksi, jätä kurssi esimerkiksi kesälle.

Ohjausta järjestetään Exactumin luokassa B221 seuraavina aikoina:

Luokassa saa toki työskennellä myös muulloin :)

Kurssin IRC-kanava

Kurssin irc-kanavalla #ohpe @IRCnet voit kysellä neuvoja muilta opiskelijoilta ympäri vuorokauden. Jos irc:in käyttö ei ole entuudestaan tuttua, lue ohje esimerkiksi mooc.fi:n sivuilta -- lisätietoja täältä. Saat opastusta irkin käyttöön myös harjoitustilaisuuksissa.

Kurssimateriaalit ja osallistuminen

Kurssille osallistuminen vaatii tunnuksen tehtävien tarkastusjärjestelmään ("TMC"). Huom! Kun luot TMC-tunnuksen, käytä opiskelijanumeroasi TMC-tunnuksena. Tämä mahdollistaa tehtäväpisteiden kytkemisen sinuun.

  1. Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä tietojenkäsittelytieteen laitoksen koneilla.
  2. Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä omalta koneelta.

Jos teet tehtäviä sekä kotoa että TKTL:ltä, seuraa molempia ohjeita, mutta tee vain yksi TMC-tunnus :).

Kurssimateriaali ja tehtävät löytyvät osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/group/java/k15-materiaali/ -- kun materiaali kysyy TMC-tunnusta, kirjoita opiskelijanumerosi. Materiaalia julkaistaan lisää viikoittain.

Ohjelmoinnin jatkokurssin materiaali alkaa viikosta 8.

Kurssien arvosteluperusteet ja tuloslista

Kurssien arvostelu on hyväksytty / hylätty.

Kurssilla voi saada yhteensä 100 pistettä, joista 70 tulee harjoitustehtäväsarjoista ja 30 kokeista. Kurssin läpäisee noin 75 pisteellä, jonka lisäksi kokeet tulee suorittaa siten, että niiden pisteistä saa vähintään puolet. Pisteitä saa seuraavasti:

Viikko1234567KonekoePaperikoeYhteensä
Pisteet101010101010101515100

Täydet pisteet viikolta saa tekemällä kaikki viikon tehtävät ja osallistumalla pajatoimintaan. Tehtäväpisteytys skaalataan lineaarisesti, esimerkiksi tekemällä 70-80% viikon tehtävistä saa 7 pistettä kyseiseltä viikolta, tekemällä 90-100% viikon tehtävistä saa 9 pistettä kyseiseltä viikolta. Selitystehtävät ovat kahden tehtävän arvoisia ja pariohjelmointitehtävät neljän tehtävän arvoisia. Viimeisen pisteen saa aina läsnäolosta -- ohjaajat ja kisällit merkitsevät läsnäolon listaan. Kurssin lopulla julkaistaan myös kertaustehtäväsarja, millä voi paikata esimerkiksi matkan tai sairauden takia tekemättä jääneitä tehtäviä kymmenen pisteen edestä.

Ohjelmoinnin perusteiden pistelista löytyy osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/group/java/k15-tulokset/: puuttuvat selitykset -sarake sisältää tiedon selitystehtävistä, joihin et ole vielä vastannut.

Ohjelmoinnin jatkokurssin päivittyvä pistelista löytyy osoitteesta www.cs.helsinki.fi/group/java/k15-tulokset-ohja/: puuttuvat selitykset -sarake sisältää tiedon selitystehtävistä, joihin et ole vielä vastannut. Ohjelmoinnin jatkokurssin ensimmäisellä viikolla ei ole vielä selitystehtäviä.

Ohjelmoinnin perusteiden kokeet

Kokeet menivät yleisesti ottaen hyvin. Yhteispistetilanne löytyy tämän linkin takaa. Kurssin hyväksynnän raja laskettiin 70 yhteispisteeseen, jonka lisäksi koepisteistä piti saada vähintään puolet.

Ohjelmoinnin jatkokurssin kokeet

Myös ohjelmoinnin jatkokurssin kokeet menivät yleisesti ottaen hyvin. Yhteispistetilanne löytyy tämän linkin takaa. Kurssin hyväksynnän raja laskettiin 72 yhteispisteeseen, jonka lisäksi koepisteistä piti saada vähintään puolet. Ota yhteyttä avihavai@cs.helsinki.fi jos kohdallasi on "EI VIELÄ HYVÄKSYTTY"; tässä tapauksessa saat lisätehtäviä, joilla kurssin voi suorittaa.

Lisätehtävät

Lisätehtävät löytyvät valitsemalla TMC:ssä kurssiksi XXX-ohpe-kertaus -- tehtäväkuvaukset löytyvät osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/group/java/s12/ohpe/materiaali-ohpekertaus.html. Kertaussetin tekemällä saa kymmenen ylimääräistä kurssipistettä, joilla voi paikata tekemättä jääneitä tehtäviä. Kertaus- ja lisätehtävien tekemiseen on aikaa kunnes kokeiden tarkastus on ohi -- tässä menee tyypillisesti korkeintaan viikko.

Muuta?

Tervetuloa mukaan -- peli!