Ohjelmoinnin perusteet ja ohjelmoinnin jatkokurssi, kesä 2016

Kesän 2016 kurssit järjestetään kahdessa osassa. Ohjelmoinnin perusteet alkaa toukokuun puolessa välissä ja päättyy juhannukseen. Ohjelmoinnin jatkokurssi alkaa heinäkuun loppupuolella ja päättyy syyskuun alussa.

Kun materiaali kysyy TMC-tunnusta, kirjoita opiskelijanumerosi. Materiaalin ensimmäiset 7 viikkoa vastaavat Ohjelmoinnin perusteet -kurssin sisältöä, ja viikot 8-14 Ohjelmoinnin jatkokurssin sisältöä. Ohjelmoinnin perusteissa TMC-kurssin tunnus on hy-kesa2016-ohpe, ohjelmoinnin jatkokurssissa tunnus on hy-kesa2016-ohja.

Kurssien rakenne

Ohjelmointitaito kehittyy vain ohjelmoimalla. Pääpaino kurssin toiminnassa on harjoitustehtäväsarjoissa, joita tehdään sekä kotona että Kumpulan kampuksella järjestettävinä ohjausaikoina. Ohjausta on yhteensä noin 20 tuntia viikossa, ja kaikki opiskelijat saavat käydä kaikissa ryhmissä.

Kurssin aktiviteetit koostuvat viikoittaisista ohjelmointi- ja harjoitustehtävistä sekä paperi- ja konekokeesta. Kurssin vaatima työmäärä on noin 6-20 tuntia per tehtäväviikko.

Luennot

Kurssin ainoa luento on maanantaina 16. toukokuuta 2016 kello 16-17 Kumpulan Chemicumin luentosali 2:ssa. Kurssilla ei ole muita luentoja.

Harjoitukset ja tehtävät

Tehtäviä palautetaan kurssilla tutuksi tulevan ohjelmointiympäristön kautta, kurssimateriaalin kautta sekä harjoitusten yhteydessä. Harjoitustilaisuuksissa tehdään toisesta viikosta lähtien pariohjelmointiharjoituksia, joista voi saada lisäpisteitä.

Ohjelmoinnin perusteet

Kumpulan kampuksella järjestetään ohjausta 17.5-20.6. luokassa BK107 seuraavasti:

Pariohjelmointitehtävien tekemiseen on mahdollisuus maanantaisin (aloitus 14:15) ja keskiviikkoisin (aloitus 17:15). Ajat saattavat vielä muuttua. Uudet pariohjelmointitehtävät ovat tehtävissä aina keskiviikkoisin.

Tehtäväpisteet tarkistetaan aina tenttiä seuraavana aamuna. Jos siis osallistut 29.6. olevaan tenttiin, tarkastetaan tehtäväpisteesi 30.6. Vastaavasti jos osallistut 6.8. olevaan tenttiin, tarkastetaan tehtäväpisteesi 7.8.

Ohjelmoinnin jatkokurssi

Ohjelmoinnin jatkokurssin ohjausta järjestetään 27.7.-2.9. luokassa BK107 seuraavasti:

Huom! Ohjaukset ovat luokassa C221 27.7-5.8.

Pariohjelmointitehtävien tekemiseen on mahdollisuus maanantaisin (aloitus 11:15) ja keskiviikkoisin (aloitus 12:15). Ajat ovat alustavat ja saattavat vielä muuttua. Uudet pariohjelmointitehtävät ovat tehtävissä aina keskiviikkoisin.

Viikoittaisilla harjoitustehtävillä on suositusaikataulu ja tehtäviä voi palauttaa tavoiteaikojen jälkeen. Muista tehtävistä poiketen pariohjelmointitehtävillä on määräajat joiden jälkeen niitä ei voi tehdä. Pariohjelmointiin osallistuminen edellyttää suositusaikataulun mukaista osaamista.

Tiloissa saa opiskella muulloinkin, mutta ATK-luokista on poistuttava laitoksen sulkeutuessa.

Kurssin IRC-kanava

Kurssin irc-kanavalla #mooc.fi @IRCnet voit kysellä neuvoja muilta opiskelijoilta ympäri vuorokauden. Jos irc:in käyttö ei ole entuudestaan tuttua, lue ohje esimerkiksi mooc.fi:n sivuilta -- lisätietoja täältä. Saat tarvittaessa opastusta irkin käyttöön myös harjoitustilaisuuksissa.

Tunnuksen luominen ohjelmointiympäristöön

Kurssille osallistuminen vaatii tunnuksen tehtävien tarkastusjärjestelmään ("TMC"). Huom! Kun luot TMC-tunnuksen, käytä opiskelijanumeroasi TMC-tunnuksena. Tämä mahdollistaa tehtäväpisteiden kytkemisen sinuun.

  1. Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä tietojenkäsittelytieteen laitoksen koneilla.
  2. Ohjeet kurssin työkalujen (NetBeans ja TMC) käyttöön ja TMC-tunnuksen luomiseen jos teet tehtäviä omalta koneelta.

Jos teet tehtäviä sekä kotoa että Kumpulasta, seuraa molempia ohjeita, mutta tee vain yksi TMC-tunnus :).

Kurssimateriaali ja tehtävät löytyvät osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/group/java/kesa16-materiaali/ -- kun materiaali kysyy TMC-tunnusta, kirjoita opiskelijanumerosi (opiskelijanumeron saa avoimesta yliopistosta). Materiaali päivittyy kurssin aikana.

TMC:ssä kurssiksi tulee valita "hy-kesa2016-ohpe", ja palvelimeksi "https://tmc.mooc.fi/hy". Ohjelmoinnin jatkokurssia varten TMC:hen ilmestyy uusi kurssi, jonka tieto päivitetään tänne Ohjelmoinnin jatkokurssin alkaessa.

Kurssien arvosteluperusteet ja tuloslista

Kurssin arvostelu perustuu tehtyihin tehtäviin (70% arvosanasta) sekä kahteen kokeeseen (30% arvosanasta). Paperikoe järjestetään Avoimen yliopiston ilmoittamina tenttipäivinä (lisätietoa, tenttipaikat, tietoa tenteistä yleensä ja ilmoittautumisohjeet). Tämän lisäksi kurssilla on koneella tehtävä koe, joka vastaa kurssilla tehtyjä laajempia ohjelmointitehtäviä.

Arvostelu tapahtuu asteikolla 1-5, joka muodostuu seuraavasti:

Viikko1234567KonekoePaperikoeYhteensä
Pisteet101010101010101515100

Täydet pisteet viikolta saa tekemällä kaikki viikon tehtävät. Tehtäväpisteytys skaalataan lineaarisesti, esimerkiksi tekemällä 70-80% viikon tehtävistä saa 8 pistettä kyseiseltä viikolta, tekemällä 90-100% viikon tehtävistä saa 10 pistettä kyseiseltä viikolta.

Pariohjelmointitehtävillä voi saada lisäpisteitä. Pariohjelmointitehtävät ovat aina kahden kurssipisteen arvoisia, ja niitä voi tehdä kurssin toisesta viikosta lähtien.

Kurssin ohjelmoinnin perusteet pistelista löytyy osoitteesta https://tmc.mooc.fi/org/hy/courses/106/points. Pistelistassa ei ole otettu huomioon pariohjelmointitehtäviä eikä materiaalissa oleviin kyselyihin annettuja vastauksia.

Kurssin kokeet

Ohjelmoinnin perusteet

Paperikoe järjestetään Avoimen yliopiston ilmoittamina tenttipäivinä (lisätietoa, tenttipaikat, tietoa tenteistä yleensä ja ilmoittautumisohjeet). Tämän lisäksi kurssilla on koneella tehtävä koe, joka vastaa kurssilla tehtyjä laajempia ohjelmointitehtäviä.

Konekoe löytyy TMC:ssä erillisenä kurssina, jonka käyttämiseen löytyy ohjeet osoitteesta: https://docs.google.com/document/d/17H02yq9tIPBs2IFq7n7zRCpyLuxXPlAx4TaSiUdDmQ8/edit?usp=sharing. Konekoekurssiin liittyy ensin yksi tehtävä, jonka palauttamalla saa koetehtävät käyttöön ja koeaika lähtee käyntiin. Konekokeen tekemiseen on yhteensä kolme tuntia, ja konekokeen voi tehdä omaan aikatauluun sopivana hetkenä -- kuitenkin niin, että konekoe on tehtynä viimeistään viikko kurssin paperikokeen jälkeen.

Ohjelmoinnin jatkokurssi

Paperikoe järjestetään Avoimen yliopiston ilmoittamina tenttipäivinä (lisätietoa, tenttipaikat, tietoa tenteistä yleensä ja ilmoittautumisohjeet). Tämän lisäksi kurssilla on koneella tehtävä koe, joka vastaa kurssilla tehtyjä laajempia ohjelmointitehtäviä.

Konekoe löytyy TMC:ssä erillisenä kurssina, jonka käyttämiseen löytyy ohjeet osoitteesta: https://docs.google.com/document/d/1-nFaGdHeVgoK9spoq6_gcKQ7FCNXeumpoH-Y_qBtxhs/edit?usp=sharing. Konekoekurssiin liittyy ensin yksi tehtävä, jonka palauttamalla saa koetehtävät käyttöön ja koeaika lähtee käyntiin. Konekokeen tekemiseen on yhteensä kolme tuntia, ja konekokeen voi tehdä omaan aikatauluun sopivana hetkenä -- kuitenkin niin, että konekoe on tehtynä viimeistään kaksi viikkoa kurssin paperikokeen jälkeen.

Muuta?

Tervetuloa mukaan -- voit aloittaa ohjelmoinnin myös pelaamalla!