Käyttöjärjestelmät, välikoe 2, 7.5.2013                      in EnglishOther side in English

Kirjoita jokaiseen vastauspaperiisi kurssin nimi, pvm, oma nimi, nimikirjoitus ja opiskelijanumero.
Kuhunkin tehtävään riittää 1-2 sivun vastaus.
  1. [6 p] Virtuaalimuisti
    1. [3 p] Mitä ovat käänteiset sivutaulut ja miksi niitä käytetään? Mitä hyötyä niistä saadaan tavallisiin yksitasoisiin sivutauluihin verrattuna? Onko niiden käytöstä haittaa?
    2. [3 p] Miten kello (clock) sivunpoistoalgoritmi toimii? Anna yksinkertainen (sivujen) viitejono, jonka yhteydessä kello ja LRU algoritmit toimivat eri tavalla. Perustele erovaisuuden syy. Oleta, että prosessille on varattu (allokoitu) 3 sivukehystä ja viitejonossa viitataan sivujoukkoon 10, 11, 12, 13 ja 14.

  2. [6 p] Reaaliaikavuoronanto
    1. [3 p] Mikä on prioriteetin kääntymisongelma (priority inversion) ja miksi se on tärkeä reaaliaikavuoronannossa? Anna kaksi menetelmää ongelman ratkaisemiseksi ja kerro niiden toimintamenetelmät karkealla tasolla.
    2. [3 p] Reaaliaikajärjestelmän tulee käsitellä samanaikaisesti kahta puhelua ja yhtä videon siirtoa. Yksi puhelu suorittaa 5 ms välein ja tarvitsee tuolloin 1 ms CPU-aikaa. Videon siirto tapahtuu nopeudella 25 ruutua/s ja jokaisen ruudun käsittelyyn menee 20 ms CPU-aikaa. Onko tämä systeemi skeduloitavissa.
      Jos on, niin perustele ja kerro mitä skedulointimenetelmää käyttämällä skedulointi onnistuu. Jos ei ole, niin selitä miksi ei.
       
  3. [6 p] Levyt ja tiedostojen hallinta
    1. [3 p] Minkä erityisen ongelman levyvälimuistin taajuusperustainen (frequency-based) poistoalgoritmi ratkaisee ja kuinka se pääpiirteittäin toimii?
    2. [3 p] Minkä erityisen ongelman kirjaava (journaling) tiedostojärjestelmä ratkaisee ja kuinka se pääpiirteittäin toimii?
       
  4. [6 p] eCOS ja SOA.
    1. [3 p] eCOS tukee monitorien toteutusta vähän erikoisella tavalla. Miten monitorit toteutetaan eCOS'issa? Kuinka toteutus eroaa "tavallisesta" (Dijkstra'n) monitorista? Miten monitorin kriittisen alueen suojaus on toteutettu eCOS'issa? Miksi eCOS'in monitoreissa on enemmän mahdollisuuksia samanaikaisuuteen kuin "tavallisessa" monitorissa?
    1. [3 p] Mikä on SOA-arkkitehtuuri? Mitä hyötyä siitä on? Mihin ongelmaan se on ratkaisu? Mitä elementtejä siihen sisältyy? Vertaile Javan RMI:tä SOA-arkkitehtuurin elementteihin.