Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 
VERTTI - Opettajan verkkokurssituki
Yhteystiedot:
Tukitiimin sähköposti:
verkko-opetus@cs.helsinki.fi HUOM! Sivustoa ei päivitetä ja osa sisällöstä on vanhentunutta
Pikaviestit

Chatit

Chatit eli jutusteluhuoneet tarjoavat mahdollisuuden reali-aikaiseen yhteydenpitoon verkon välityksellä. Tällöin puhutaan synkronisesta verkkokommunikoinnista. Monet oppimisalustat sisältävät oman chatin, mutta joskus voi tulla tarve käyttää, pelkkää chattiä.

Laitoksen palomuurit aiheuttavat kuitenkin ongelmia tavallisimpien chat-ohjelmistojen kanssa.

Eräs ratkaisu chatin käyttämiseen on e-messenger tai WBMNSN, jotka mahdollistavat MSN messengerin käyttämisen asentamatta itse ohjemistoa koneelle. Chat toimii selaimen välityksellä. Tämä tietysti vaati hotmail-tilin, joka tosin on ilmainen ja nopea hankkia.

Erilaisia PHP:llä kirjoitettuja chat-ohjelmia on alkanut ilmestyä vapaaseen levitykseen varsin paljon. Esimerkkinä mainittakoon SimpleChat ja sen uudempi versio PlaB (GPL) Homma toimii siten, että ohjelma asennetaan palvelimelle, jonka jälkeen halukkaat chattailijat suuntaavat selaimensa samaan osoitteeseen ja kirjautuvat sisään. Esimerkki PlaB -chatistä. (käyttäjätunnus voi olla mikä vaan, eikä mitään erillistä kirjautumista tarvita)

FireFoxin ChatZilla

Mozillan Firefox selaimeen on mahdollista asentaa lisäpalikkana irc-client

CGI:IRC

CGI:IRC on Perl/Cgi Web-käyttöliittymä IRC:iin, joka toimii useimmilla selaimilla ja palomuurien takaa. Sovellus on asennettavissa omalle palvelimelle tai sitä voi kokeilla esim. osoitteessa http://chat.ircnet.org.(Käytetty mm. OSCu-luentojen kommunikointivälineenä.)

Jabber-keskustelupalvelu

Laitokselle on kaavailtu Jabber-IM-palvelua henkilökohtaisen viestinnän tehostamiseen. Jabberin XMPP on avoin, monipuolinen ja helposti laajennettava IM-standardi, jolle on useita toteutuksia moniin eri ympäristöihin.

Muuta

Javalla toteutettu Babylon Chat (ollut joskus käytössä laitoksella)

aMSN on MSN messenger klooni Linuxille ja Macille (Sourceforge)

Gaim on Chat-ohjelma Linuxille ja Windowsille (Sourceforge)

Kokousjärjestelmä LysCom (tietotekniikkaosasto) ja Mikä on LysKOM (LysCom FAQ)

Päivitetty viimeksi 01.04.2005 Verkko-opetuksen tukitiimi