Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 
VERTTI - Opettajan verkkokurssituki
Yhteystiedot:
Tukitiimin sähköposti:
verkko-opetus@cs.helsinki.fi HUOM! Sivustoa ei päivitetä ja osa sisällöstä on vanhentunutta
Etuja ja haittoja

Oppimisalustojen etuja ja haittoja

Oppimisalustat tarjoavat mahdollisuuden rajata käyttäjäkunnan oikeuden kurssin materiaaleihin ja keskusteluihin yms. resursseihin. Suljettu ympäristö vapauttaakin usein esim. verkkokeskustelua, sillä keskusteluissa esitetyt asiat eivät ole aivan julkisesti esillä. Samoin kurssin materiaalien tekijänoikeudet on helpommin hallittavissa kuin avoimessa verkkoympäristössä.

Kurssin suunnittelijan käytössä on hyvinkin vaihteleva valikoima erilaisia työkaluja. Perustoiminnot viestintään ja sisällönhallintaan löytyvät lähes kaikista.

Kuka päättää mitä tarvitaan

Monet oppimisalustan tarjoajat ilmoittavat järjestelmänsä olevan riippumaton mistään tietystä oppimiskäsityksestä, osa taas ilmoittaa selkeästi oppimiskäsityksen järjestelmän taustalla. Alustan suunnittelun taustalla oleva oppimiskäsitys saattaa rajoittaa huomattavasti sen soveltuvuutta omalle kurssille. Alusta ei saisi määritellä kurssin suunnittelun periaatteita, mutta se usein määrittelee suunnittelijan mahdollisuudet toteuttaa ideansa.

Usein kaupallisten oppimisalustojen työkalut ovat siis sidoksissa oppimisalustan tarjoajan näkemykseen siitä, mitä opettaja/kurssin suunnittelija tarvitsee. Omat vaikutusmahdollisuudet ovat varsin rajalliset. Toki alustan ylläpitäjät/kehittäjät ottavat vastaan kehitysehdotuksia, mutta niiden toteutuksen ajankohdasta ei koskaan voi olla varma.

Yleisesti ottaen päivitysten sykli on pyritty useimmissa kaupallisissa järjestelmissä pitämään muutamassa päivityksessä/vuosi, jotta uusilla ominaisuuksilla ei "kiusata" käyttäjiä liikaa. Monet kaupalliset järjestelmät ovat myös kasvaneet ominaisuuksiltaan niin mittaviksi ja raskaiksi, ettei uusissa ominaisuuksissa tai niiden tarkoituksenmukaisuudessa tahdo pysyä mukana.

Alustojen hyötyjä

Seuraavassa muutamia yleisiä oppimisalustojen hyötyjä:

  • Kurssin suunnittelun välineet
  • Moninaisia välineitä verkkoviestintään
  • Kurssin hallinnoinnin välineet

Alustojen haittapuolia

  • Raskaita ottaa käyttöön, jos ei ole tarvetta kuin jollekin ominaisuudelle
  • Alustan ominaisuuksiin tutustumiseen ja käyttöönottoon kuluva aika
  • Alustan ominaisuudet eivät ole riippumattomia käyttöympäristöstä
  • jne.

Avoimen lähdekoodin alustojen etuna on tietysti se, että ne tarjoavat mahdollisuuden itse muokata alustan ominaisuuksia ja toiminnallisuutta. Tästä lisää alustojen kehityksen yhteydessä.

Sami Palhomaa 23.9.2004