Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 
VERTTI - Opettajan verkkokurssituki
Yhteystiedot:
Tukitiimin sähköposti:
verkko-opetus@cs.helsinki.fi HUOM! Sivustoa ei päivitetä ja osa sisällöstä on vanhentunutta
Itseopiskelun ohjaaminen

Omatoimista opiskelua

Itseopiskelun tukeminen voi olla hyvinkin erilaista. Opettaja on voinut laatia opiskelupaketin verkkoon tukemaan itsenäistä opiskelua. Opiskelupakettiin voi sisältyä erilaisia opiskelua tukevia tehtäviä, simulaatioita, demonstraatioita, jne. Lisäksi opiskelupaketissa voi olla erilaisia oppimista kontrolloivia etappeja esim. kertauskysymyksiä.

Esimerkiksi MIT (Massachusetts Institute of Technology) avasi kurssiensa materiaalit kaikille ja tarjosi täten valtavan itseopiskeluun soveltuvan materiaalipankin.

Itseopiskeluun sopivia materiaaleja voisivat olla tietojenkäsittelytieteen laitoksella kurssien kotisivut, joista löytyy apua vaikka kyseisen kurssin erilliskokeen suorittamiselle. Esimerkkinä Arto Wiklan:

Kokeneemmille tietokoneen käyttäjille laadittu Anni Rytkösen itseopiskelumateriaali:

Kyseinen materiaali toimii omatoimisen opiskelun tukena henkilöille, jotka eivät koe tarvitsevansa mikroharjoituksia.

Itseopiskelun tukemiseen ei yleensä kuulu opettajan kurssi/tentti kohtaista ohjeistusta, mutta kurssien aikaisempien toteutusten sivuilta löytyy yleensä hyödyllistä materiaalia tähänkin tarkoitukseen.

Uutisryhmät tai keskustelupalstat itseopiskelun tukena

Eräs tapa kerätä tietoa ja apuja itseopiskeluun on perustaa kurssien yhteyteen uutisryhmä, jota selailemalla opiskelija saattaa löytää ratkaisun kurssin aihepiiriin liittyvään ongelmaan. Uutisryhmä toimii siis eräänlaisena FAQ-listana. Tämä tietysti edellyttää, sitä että keskustelua on käyty vilkkaasti.

Usein opettajan olisikin hyvä kannustaa opiskelijoita lähettämään kysymyksensä keskustelupalstalle tai uutisryhmään. Usein sama ongelma saattaa vaivata muitakin opiskelijoita ja keskustelusta löytyä varsin nopeasti henkilö, joka on paininut ongelman parissa ja tietää kenties ratkaisun siihen.

Sami Palhomaa 27.7.2004