Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 
VERTTI - Opettajan verkkokurssituki
Yhteystiedot:
Tukitiimin sähköposti:
verkko-opetus@cs.helsinki.fi HUOM! Sivustoa ei päivitetä ja osa sisällöstä on vanhentunutta
PowerPoint

PowerPoint esitysgrafiikkaohjelma

PowerPoint on tunnetusti luennoitsijan "paras kaveri". Sen avulla voidaan luoda monipuolista esitysmateriaalia, joka sisältää tekstiä, kaavioita, kuvia, liikkuvaa kuvaa, ääntä ja animointeja. PowerPoint tarjoaa myös välineet näiden elementtien käsittelemiseen. Tosin välineet ovat hivenen rajalliset, mutta toimivat varsin hyvin, luotaessa materiaalia luentotilanteisiin.

PowerPointin työtiedostot ovat muotoa .ppt ja valmis esitys .pps

PowerPoint -kalvot voidaan tallentaa suoraan HTML-sivuiksi, tosin koodi on hivenen "suttuista".

Esitysten katsominen ilman varsinaista ohjelmaa

PowerPoint esitysten katsomiseen ei välttämättä tarvita varsinaista ohjelmaa, vaan Microsoft tarjoaa ilmaiseksi ohjelman PowerPoint Viewer 2003. Kyseisellä ohjelmalla voi katsoa PowerPoint 97:ssä ja sitä uudemmissa versioissa luotuja esityksiä.

Käytä tehosteista säästeliäästi

On hyvä muistaa, että uusimmalla versiolla luodut "hienot" animoinnit ja efektit eivät välttämättä toimi vanhemmilla PowerPointin versioilla. Muutenkin on hyvä muistaa käyttää efektejä säästeliäästi, sillä ne ovat liiallisesti käyettynä, mainio keino ärsyttää esityksen katsojaa.

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on käytössä Office -paketin versio XP. Uusin versio tuotteesta on PowerPoint 2003. Laitoksen henkilökunta voi hakea asennusmedian Office 2003 ilmaiseksi ylläpidolta. PowerPoint 2003 tuo mukanaan mm. seuraavia uusia ominaisuuksia:

  • Producer

Ohjelmille PowerPoint 2002 ja Office PowerPoint 2003 on saatavissa maksutta Producer lisäpalikka, joka auttaa käyttäjää tallentamaan, synkronoimaan ja julkaisemaan helposti äänileikkeitä, videoleikkeitä, diakuvia ja kuvia.

Muutamia ohjeita PowerPointtiin

Laitoksen Tietokone työvälineenä -kurssin Kalvoesitys -osio (sisältää tietoa PowerPointista ja OpenOffice Impressistä

Ratolin OpenSource opetuspaketti PowerPoint 2003 -ohjelmasta

Office tuotetuki (Microsoft) josta löytyy manuaali ja näppäriä vinkkejä sisältävä tips&trikcs osio.

9.8.2004 Sami Palhomaa