Kesä tulee kaikille, loma vain virkatyöaikaa noudattaville työntekijöille
Lomaa on vain virkatyöaikaa noudattavilla työntekijöillä. 1600 tunnin vuosityöaikaa noudattavilla ei ole lomaa lainkaan, eli he eivät esim. voi säästää lomapäiviä. Sivutoimisilla tuntiopettajille maksetaan lomakorvausta 8,5% tai 11 % vuoden palkasta.
Minkä verran lomaa?
Virkatyöaikaa noudattaville vuosilomaa kertyy joko 2 päivää kuussa (niille, jotka ovat olleet valtion palveluksessa alle vuoden), 2,5 päivää kuussa (yli vuosi valtion palveluksessa) tai 3 päivää kuussa (yli 15 vuotta palvelusta). 15 vuoden palvelusaikaan lasketaan valtion lisäksi kuntien ja tiettyjen muiden yhteisöjen palveluksessa oltu aika – tietoa näistä työnantajista löytyy vuosilomaohjeesta (§8)
Lomapäiviä ovat kaikki arkipäivät, maanantaista lauantaihin. Yhden työviikon lomailu kuluttaa siis vuosilomaa 6 lomapäivän verran. Tästä poikkeuksia ovat tietyt työviikot, jotka ovat juhlapyhien takia vajaita.
Milloin lomalle?
Vuoden 2005 (eli 1.4.2004-31.3.2005 kertyneet) lomat on pidettävä huhtikuun 2006 loppuun mennessä. Vuoden 2006 lomia voi taas pitää vuoden alusta alkaen, sitä mukaa kun niitä kertyy.
Varsinainen lomakausi on 1.6.-30.9. Jos lomapäiviä käyttää sen ulkopuolella, seuraa talvilomapidennyksiä. Pääsääntönä on, että jos lomaa on kertynyt 2 tai 2,5 päivää kuukaudessa, talvella pidetty loma myönnetään puolella pidennettynä. Pidennystä saa kuitenkin enintään 6 päivää. Jos taas lomaa on kertynyt 3 päivää kuussa ja lomasta käytetään enintään 34 arkipäivää lomakautena, loma myönnetään 9 arkipäivällä pidennettynä.
Vajaina lomanmääräytymisvuosina talvilomapidennyksiin liittyy poikkeuksia, eli tällöin asia kannattaa tarkistaa vuosilomaohjeesta.
Lomarahan voi vaihtaa osittain tai kokonaan palkalliseksi vapaaksi. Tästä on tehtävä laitoksella kirjallinen sopimus huhtikuun puoliväliin mennessä.
Vuodessa voi säästää enintään 12 lomapäivää käytettäviksi tulevina vuosina. Ne on käytettävä viiden vuoden kuluessa sen lomavuoden päättymisestä, jolloin päivät on säästetty. Säästetyn loman pitämisestä on tehtävä säästövapaasopimus työnantajan kanssa.
Lomaa on tarkoitus viettää työkykyisenä
Jos käy niin huono tuuri, että sairastuu juuri loman alkaessa tai ennen sitä, loma voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan. Sama siirtomahdollisuus on voimassa, kun äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa alkaa. Loman voi siirtää myös, jos jo loman alkaessa tiedetään että työntekijä on loman aikana työkyvytön esim. sairaalahoidon vuoksi.
Entä jos sairastuu loman aikana? Lomallakin voi tarvita sairaslomatodistusta. Jos työkyvyttömyys alkaa vuosiloman aikana ja jatkuu yhtäjaksoisena yli 7 päivää, ei tämän ajan ylittävää osaa työkyvyttömyydestä lueta vuosilomaksi, eli nämä lomapäivät jäävät myöhempään käyttöön. Tätä loman keskeytystä on kuitenkin muistettava pyytää ilman aiheetonta viivytystä.
Lisätietoja lomista: https://alma.helsinki.fi/doclink/46326
Päivi Karimäki-Suvanto
paivi.karimaki-suvanto@cs.helsinki.fi
puh. 51390
Sirkka Palander
sirkka.palander@cs.helsinki.fi
puh. 51389
Ylös |