Helsingin yliopisto
Tietojenkäsittelytieteen laitos

OHJE 3.7.2004

Pöytätietokoneen tiedostojen varmistus ja koneen pakkaus muuttoa varten


  1. Tarkista muuttosivulta löytyvästä luettelosta, siirtyykö nykyinen pöytäkoneesi Exactumiin vai ei.

    Jos se siirtyy, niin pakkaa kone tämän ohjeen mukaisesti. Koska tiedostojen varmistaminen vie aikaa, aloita tämän ohjeen toimenpiteet vähintään päivää ennen pakkaamista.

    Jos konettasi ei muuteta, niin joudut siirtämään tiedostosi verkon välityksellä Exactumiin uuteen koneesesi. Tämä tapahtuu Exactumista käsin, kunhan uudet koneet on asennettu sinne. Tällöin saat myös ohjeet, kuinka siirto tapahtuu. Vaikka koneettasi ei siirrettäisi, niin lue myös ohjeen kaksi seuraavaa kohtaa.

  2. Jos käytössäsi on useampia kuin yksi kone, niin siirrä mahdollisuuksien mukaan kaikki muutettava materiaali "pääkoneeseesi" siirtyipä se mukana tai ei. Kakkoskoneesi Exactumissa ei välttämättä tule olemaan sama kone kuin Teollisuuskadulla.

  3. Tämä kohta koskee vain niitä tapauksia, joissa kone ei siirry mukana.

    Jos koneessasi on osio, joka on käytettävissä sekä Linux- että Windows-puolella (Linuxissa /dos, Windowsissa D:), niin siirrä Windows-puolella olevat tiedostosi tähän osioon. Jos siellä on ahdasta, niin voit siirtää osan tiedostoista sieltä edelleen Linux-puolelle. Jos tämäkään ei ole mahdollista, niin voit polttaa Windows-tiedostosi CD:eille. Windows-tiedostot voi periaatteessa siirtää myös fs:n kautta Linux-puolelle. Niiden jättämistä fs:lle ei suositella fs:n tämänhetkisen kuormitustilanteen takia. Käynnistä koneesi Linuxiin ja jätä se käyntiin.

    Loppuosa ohjetta koskee tapauksia, joissa kone muutetaan mukana.

  4. Jos suinkin mahdollista, niin jatka pakkaamista tiedostojen keräilyn jälkeen vasta seuraavana päivänä. Tämä siksi, että pöytäkoneet tekevät joka yö varmistuskopion toiselle sisäiselle kovalevylle. Muuton kannalta on parempi, että tiedot ovat kahdella levyllä ja tulevat näin todennäköisemmin perille.

  5. Siltä varalta, että pöytätietokoneita kuljettava muuttoauto ajaa kolarin tai muuttomiehet pudottavat juuri sinun koneesi ja molemmat kovalevyt rikkoontuvat, voit tehdä tiedostoistasi verkon yli varmistuskopion erilliselle jo Exactumissa sijaitsevalle palvelimelle. Koska kyse on itsepalveluvarmistuksesta, ei varmistusten tietosuoja ole aivan laitoksen muiden varmistuspalveluiden luokkaa. Toisaalta kaikki varmistuskopiot salakirjoitetaan, joten tietojen vääriin käsiin joutumisen vaara ei ole kovin suuri.

    Kirjaudu Linuxiin ja anna komento

    /opt/bin/desktop-backup

    Muutaman kysymyksen jälkeen käynnistyy kopiointi, kompressointi ja salakirjoitus. Tämä vaihe kestää huomattavan kauan, rauhallisenakin aikana esim. 15 Gtavun kotihakemiston varmistus saattaa kestää noin tunnin.

  6. Aja käyttöjärjestelmä alas. Linux: kirjoittaudu ulos ja valitse sisäänkirjoittautumisliittymässä [END] ja vahvista Y:llä, Windows: valitse Start ja "Turn Off Computer".

  7. Konetyypistä riippuen edellinen toimenpide saattaa sammuttaa virran koneesta (kuvaruudulla ei näy mitään tai vain "Signal Error" tai vastaavaa). Jos kone ei ole sammunut, niin sammuta kone etupaneelin virtakytkimestä painamalla sitä riittävän kauan, vähintään 6 sekuntia.

  8. Sammuta virta myös koneen takana olevasta virtakytkimestä.

  9. Sammuta virta näytöstä. Myös tässä sekä etupaneelista että (oikeasta) sivusta tai takaa löytyvästä varsinaisesta virtakytkimestä.

  10. Jos käytössäsi on kirjoitin, niin sammuta siitä virta ja jätä se paikoilleen. Se merkitään ja muutetaan erikseen.

  11. Irroita ja pakkaa mukaan kaikki kaapelit paitsi atk-pistorasiaan menevä verkkokaapeli. Exactumissa on käytössä Cat6-tasoinen kaapelointi, joten Teollisuuskadulla käytössä olleet Cat5-kaapelit vaihdetaan uusiin.

  12. Pakkaa näppäimistö, hiiri, mahdolliset kaiuttimet muut oheislaitteet muuttolaatikkoon.

  13. Pakkaa myös näyttö muuttolaatikkoon. Käytä jotain sopivaa materiaalia näytön tukemiseen ja pehmustamiseen. Käytännössä näytöt eivät mahdu laatikoihin siten, että ne olisivat kokonaan laatikoiden sisäpuolella. Näytön sisältävä laatikko on siksi sijoitetteva pinon ylimmäiseksi, neljänneksi laatikoksi.

  14. Jätä itse kone paikoilleen. Varmista, että siinä on vihreällä teipillä uuden huoneesi numero.

  15. Jos jokin ohjeen kohta jäi epäselväksi tai et osaa tai voi tehdä jotain edellämainituista toimenpiteistä, niin ota yhteyttä osoitteeseen itsupport@cs.helsinki.fi.