Arvostettua tutkimusta

Laitoksen tutkimuksessa yhdistyvät tasapainoisesti teoria ja vuorovaikutus sovellusalojen kanssa. Sekä laitos että sen yhteydessä toimiva tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin perustutkimusyksikkö saivat tutkimuksen arvioinnissa vuonna 2005 korkeimmat arvosanat.

Tutkimuksessa painotetaan strategiakaudella 2010-12 seuraavia aloja:
- Data-analyysi. Modernin data-analyysin menetelmäkehitys ja sovellukset: koneoppiminen, tiedon louhinta, informaatioteoreettinen mallinnus. Alueen tutkimuksella on vahva perinne, ja laitoksen tutkimus tällä alueella on maailman huipulla.
- Tietoverkot ja palvelut (networking and services). Verkostoituneiden järjestelmien ja niiden edellytysten tutkimus: yhteistoiminta (mm. palvelu- ja sovellusalustat, yhteistoiminnan hallinta, luottamus ja turvallisuus), liikkuvuus (teknologia­ja paikkariippumattomuus, langaton kommunikointi), informaatioverkot, palveluverkot, kontekstitietoisuus ja jokapaikan tietotekniikka. Alueella yhdistyy laitoksella perinteikäs langattoman ja liikkuvan tietojenkäsittelyn tutkimus uusiin, kasvaviin tutkimusteemoihin liittyen palveluiden yhteistoimintaan ja jokapaikan tietotekniikka. Tutkimuksen painopiste on siirtymässä protokollista voimakkaammin sovelluskerroksen ongelmiin ja ratkaisuihin.
 
-Ohjelmistotutkimus. Alueen tutkimus kasvaa merkittävästi seuraavan kolmen vuoden aikajänteellä sekä soveltavan että perustutkimuksen osalta. Ohjelmistotutkimuksen painopisteinä ovat globaali ohjelmistojen kehittäminen ja prosessit, avoimen lähdekoodin järjestelmät ja webbiteknologiat sekä niiden hyödyntäminen, rinnakkaisohjelmointi, kestävän kehityksen ohjelmistoteknologiat ja sen sovellutukset. Kullekin painopistealueelle tavoitellaan strategiakaudella maailmanluokan osaamista ja -tutkimusverkostoa.
 
Mahdollisia uusia painopisteavauksia tarkastellaan kauden aikana. Käytettävissä on mm. kaksi vapaata professuuria, jotka voidaan haluttaessa suunnata uusille aloille.

Luotu

10.11.2009 - 18:52

Uusi sivusto!

TÄMÄ ON TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN OSASTON VANHA SIVUSTO

Tietojenkäsittelytieteen osaston uudet sivut sijaitsevat www.helsinki.fi-palvelimella.

Osoite cs.helsinki.fi ohjautuu nyt uudelle palvelimelle. Tätä osoitetta voidaan edelleen käyttää osaston www-osoitteena. Vanha sivusto löytyy paikasta cs.helsinki.fi/pre2018.

 

Uusien professorien tervetuliaisluennot ke 29.11. klo 14 - 18

Tietojenkäsittelytieteen uudet professorit esittelevät tieteenalansa ja tutkimuksensa tärkeimmät kysymykset 20 minuutissa.
Luennot järjestetään päärakennuksessa keskiviikkona 29.11. klo 14.00 alkaen.

sali 6 uusi puoli, 3. krs

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Esko Ukkonen esittelee lyhyesti Pan Huin.

14.15 Pan Hui: MOBILE AUGMENTED REALITY: BLESSING OR CURSE?

Tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää 50 vuotta

#uhcs50

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään torstaina 31.8.2017 klo 13-18 juhlaseminaari yliopiston päärakennuksen juhlasalissa (Unioninkatu 34).

uhcs50.cs.helsinki.fi