HIIT tutkimus: Tietokoneet toimivat hyvin Suomen pakkasilmassa

Energiaa voidaan säästää tietokoneiden palvelinsaleissa huomattavasti käyttämällä suoraan ulkoilmaa laitteiden viilennykseen. Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa kattoterassilla kuukausikaupalla käytetyt tietokoneet toimivat hyvin ulkolämpötilojen tippuessa jopa kahdenkymmenen pakkasasteen kylmemmälle puolelle ja ilmankosteuden vaihdellessa.

Tietokonesalien jäähdytys kuluttaa merkittävästi energiaa. Aiemman tutkimuksen mukaan konesalit olisivat kuudenneksi suurin energiankuluttaja-ala, jos se eriteltäisiin sähkökulutustilastoissa omaksi teollisuudenalakseen. HIITissä ja Helsingin yliopistossa tehtävä tutkimus etsii keinoja sähkönkulutuksen vähentämiseksi tietotekniikan alueella.

Professori Jussi Kangasharjun ja tutkija Mikko Pervilän edelleen jatkuvassa kokeessa tietokoneiden keskusyksiköitä on pidetty käynnissä parvekkeella olevassa teltassa jo puolen vuoden ajan. Tutkijat seuraavat, miten tietokoneet toimivat lämpötilojen ja kosteuden vaihdellessa luonnollisesti tietokoneiden ollessa vain suoralta lumelta, vedeltä ja auringonpaisteelta suojattuina. Ulkolämpötilojen painuessa -22 asteeseen lämpötila teltassa on ollut noin -5 astetta, koska viilennettävät tietokoneet lämmittävät ilmaa.

- Olemme olleet yllättyneitä, kuinka hyvin koneet ovat toimineet verrattuna sisätiloissa käytettäviin vastaaviin koneisiin. Tämä tarkoittaa, että tietokonesaleja voidaan Suomessa viilentää luonnonilmalla tehokkaasti ilman energiaa runsaasti kuluttavaa viilennystä ja ilman, että tietokoneiden toimiminen näyttäisi kärsivän lämpötilan ja kosteuden vaihteluiden takia, toteaa professori Jussi Kangasharju.

Tutkimus on julkistettu kansainvälisen tieteellisen Green Networking 2010 --konferenssin julkaisussa.

Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteinen tutkimuslaitos, joka tekee tietotekniikan perus- ja soveltavaa tutkimusta.

Lisätietoja:

Jussi Kangasharju, professori
Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT
puh. 050 415 1708
e-mail: etunimi.sukunimi@hiit.fi

Julkaistu artikkeli:

http://conferences.sigcomm.org/sigcomm/2010/papers/green/p9.pdf

Kuvia tutkimuksesta Flickrissä:

http://www.flickr.com/photos/tags/runningserversaroundzerodegrees/

Tutkimusta käsittelevä, konferensissa pidetty esitys:

http://www.cs.helsinki.fi/u/pervila/SIGCOMM2010/GreenNetworking_Presentation.pdf

 

 

 

 

 

Luotu

11.10.2010 - 12:13

Uusi sivusto!

TÄMÄ ON TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN OSASTON VANHA SIVUSTO

Tietojenkäsittelytieteen osaston uudet sivut sijaitsevat www.helsinki.fi-palvelimella.

Osoite cs.helsinki.fi ohjautuu nyt uudelle palvelimelle. Tätä osoitetta voidaan edelleen käyttää osaston www-osoitteena. Vanha sivusto löytyy paikasta cs.helsinki.fi/pre2018.

 

Uusien professorien tervetuliaisluennot ke 29.11. klo 14 - 18

Tietojenkäsittelytieteen uudet professorit esittelevät tieteenalansa ja tutkimuksensa tärkeimmät kysymykset 20 minuutissa.
Luennot järjestetään päärakennuksessa keskiviikkona 29.11. klo 14.00 alkaen.

sali 6 uusi puoli, 3. krs

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Esko Ukkonen esittelee lyhyesti Pan Huin.

14.15 Pan Hui: MOBILE AUGMENTED REALITY: BLESSING OR CURSE?

Tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää 50 vuotta

#uhcs50

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään torstaina 31.8.2017 klo 13-18 juhlaseminaari yliopiston päärakennuksen juhlasalissa (Unioninkatu 34).

uhcs50.cs.helsinki.fi