NCPC – Helsingin yliopisto

Yhteyshenkilö: Antti Laaksonen

NCPC on pohjoismainen yliopistojen välinen ohjelmointikilpailu, jossa kolmen hengen joukkueet ratkovat algoritmisia ohjelmointitehtäviä. Kilpailu järjestetään samanaikaisesti kaikissa osallistuvissa yliopistoissa.

NCPC on ICPC-kilpailun ensimmäinen vaihe. NCPC:n jatkokilpailu on NWERC, johon pääsevät NCPC:n parhaat joukkueet. Tässä kilpailussa on mukana joukko Pohjois- ja Länsi-Euroopan maita. Loppuhuipennuksena on maailmanlaajuinen ICPC:n loppukilpailu World Finals, johon pääsevät NWERC:n ja muiden vastaavien osakilpailuiden parhaat joukkueet.

Kilpailut 2015–2016

NCPC järjestetään lauantaina 10.10.2015 klo 12–17. Helsingin yliopiston joukkueet kilpailevat Kumpulan kampuksella.

NWERC järjestetään 27.–29.11.2015 Linköpingissä Ruotsissa.

World Finals järjestetään toukokuussa 2016 Phuketissa Thaimaassa.

Osallistuminen

NCPC-kilpailuun voivat osallistua kaikki Helsingin yliopiston opiskelijat. Lukuvuonna 2015–2016 ICPC:n jatkokilpailuihin voivat osallistua opiskelijat, jotka ovat aloittaneet yliopisto-opintonsa vuonna 2011 tai myöhemmin ja/tai syntyneet vuonna 1992 tai myöhemmin.

Säännöt

Jokainen joukkue muodostuu kolmesta opiskelijasta, ja joukkueen käytössä on yksi tietokone. Sallitut ohjelmointikielet ovat C, C++ ja Java. Joukkueet saavat tuoda mukanaan mitä tahansa kirjallista materiaalia, esimerkiksi kirjoja ja omia muistiinpanoja. Elektroniset tallennusvälineet ja laitteet ovat kiellettyjä. Internetin käyttö on rajoitettu tehtävien palautukseen ja ohjelmointikielten manuaaleihin.

Valmistautuminen

Ohjelmointikilpailuihin osallistuminen vaatii hyvää ohjelmointitaitoa ja kykyä suunnitella algoritmeja. Helsingin yliopiston kursseista "Tietorakenteet ja algoritmit" sekä "Algoritmit ongelmanratkaisussa" ovat hyödyllisiä kilpailujen kannalta.

NCPC:n edellisten vuosien tehtävät ovat saatavilla NCPC:n pääsivun kautta. Ne ovat erittäin hyvää harjoitusmateriaalia.