Kandidaatintutkielma

Algoritmiryhmä, kevät 2013
Valvoja: Jyrki Kivinen
Kurssin (epävirallinen) IRC-kanava: #tikirage@IRCNet (ohjaaja irkkaa nickillä Asran)

Perusperiaatteet

Aloita heti. Työtä on paljon, ja sitä ei kannata jättää viime tippaan.

Kysy. Ohjaaja vastaa sähköposteihin, ja henkilökohtaisiin tapaamisiin on varattu aikaa. Ei siis kannata arastella kysymistä, ja kaikesta voi kysyä.

Kirjoita lukijalle. Kirjoittaessa tärkeää on muistaa, että kirjoitat tekstiäsi lukijaa varten; kandintyötä kirjoittaessa on soveliasta ajatella, että tämä lukija on joku muista kandiryhmäsi opiskelijoista. Tavoitteesi on ymmärtää työsi aihealue ja tiivistää se tekstiksi, jonka avulla lukijakin voi ymmärtää sen.

Älä masennu palautteesta. Punakynää tulee varmasti paljon, mutta se on vain osa kurssin oppimisprosessia!

Työskentelymuodot

Tapaamiset. Henkilökohtaiset tapaamiset ensisijaisesti torstaina välillä klo 14 - 18 luokassa A319, ellei toisin sovita. Tapaamiset muihinkin aikoihin ovat mahdollisia tarpeen mukaan. Sovi tapaamisesi etukäteen.

Palautukset. Kaikki tarkastettavien töiden palautukset tehdään sähköpostilla ohjaajalle. Työ palautetaan yhtenä pakkaamattomana pdf-tiedostona.

Vertaisarviot. Jokainen ryhmäläinen lukee jokaisen muun ryhmäläisen referaatin. Näistä pidetään pieni epämuodollinen palautteenanto- ja keskustelutilaisuus viikolla 6. Jokainen lisäksi lukee yhden toisen ryhmäläisen aineen ja antaa siitä kirjallista palautetta.

LaTeX. Kaikki kirjoitelmat tehdään oletusarvoisesti LaTeX-ladontajärjestelmällä. Käytä kaikissa osasuorituksissa uutta tikipohjaa; referaattiin ei tarvitse kuitenkaan sisällyttää tiivistelmää tai tiivistelmäsivua. Huomaa, että linkitetty tikipohja on päivitetty vastikään, ja kurssin varsinaisilta sivuilta löytyvä dokumentaatio ei ole relevanttia sen kannalta

LaTeXin käytöstä lisää kertovat seuraavat lähteet:

  • Pitkänpuoleinen johdanto. Peruslähde LaTeXin käytöstä. Huomaa, että vaikka Pitkänpuoleinen johdanto on hyvä ja kattava, se puhuu vanhentuneesti toisinaan latex-komennosta ja dvi-tiedostoista. Nykykäytössä on suotavaa käyttää pdflatex-komentoa kaikissa tapauksissa.
  • Short Math Guide. Kertoo, kuinka matemaattisia kaavoja tehdään LaTeXilla oikein. Tämä on syytä lukea, vaikka LaTeXia olisikin muuten käyttänyt.
  • Wikibooks:LaTeX on hyvä vaihtoehto Pitkänpuoleiselle johdannolle.
  • TeX Stackexchange voi auttaa hätätilanteessa.

Versionhallinta. Jo tässä vaiheessa on syytä opetella tekemään tärkeitä töitä niin, että mikään koko omaisuutesi ja Exactumin yhtäaikaista tuhoutumista pienempi onnettomuus ei aiheuta merkittävää jo tehdyn työn katoamista. Tästä syystä on erittäin suositeltavaa käyttää jotain versionhallintaa, kuten esimerkiksi gitiä, työn säilyttämiseen. Git (ja moni muukin versionhallintasofta) löytyy asennettuna laitokselta.

Jos pilvipalveluiden käyttö tällaisessa projektissa ei tunnu itsestäsi epäilyttävältä, myös ilmaisia git-repositoryjä tarjoavaa GitHubia voi harkita kandintyön sijoituspaikaksi. Jos päätät käyttää GitHubia, niin kannattaa lisäksi hakea opiskelijatunnusta.

Suositeltavaa on myös virittää oma versionhallintansa niin, että ohjaajalla on siihen ainakin lukuoikeus. Tällöin ohjaaja voi hakea sieltä suoraan tuoreimman version LaTeX-lähdekoodista tarvittaessa, mikä auttaa erinäisten LaTeX-ongelmien debugaamista ja vastaavaa.

Aikataulu (alustava)

Deadlinet ovat lähtökohtaisesti aina tiistaina klo 16. Alla olevien kovien deadlinejen lisäksi on suotavaa käydä henkilökohtaisissa tapaamisissa about joka viikko.

Ryhmän omat tapaamiset:

Tarkempi aikataulu.