Leipätekstin ulkopuoliset osat

Alku- ja loppuaineksella tarkoitetaan dokumentin alussa ja lopussa olevia, varsinaisen leipätekstin ulkopuolisia osia. Tässä luvussa esitellään lyhyesti dokumentin otsikko, tiivistelmä, sisällysluettelo, liitteet ja hakemisto. Loppuainekseen kuuluvaa lähdeluetteloa on käsitelty aikaisemmassa luvussa.

Otsikko

Otsikolla tarkoitetaan tässä koko dokumentin otsikkoa. Erillisten lukujen otsikoita on käsitelty tekstin kirjoittamisesta kertovassa luvussa. Dokumentin otsikko dokumentin nimestä, kirjoittajan nimestä ja päiväyksestä. Nämä annetaan Latexille kommennoilla \title, \author ja \date. Lisäksi voidaan käyttää \thanks-komentoa esimerkiksi tekijöiden lisätietojen antamiseen. Nämä lisätiedot tulostuvat sivun alaviitteeksi.

Kun tiedot on annettu esittelyosassa, otsikko asetetaan paikoilleen komennolla \maketitle. Otsikon ulkoasuu määräytyy dokumenttityypin mukaan. Vieritä seuraava esimerkki alas asti nähdäksesi alaviitteet.

Jos \date-komennon jättää pois, Latex käyttää automaattisesti sitä päiväystä, jolloin dokumentti on viimeksi käännetty. Jos ei halua, että päiväystä tulostuu ollenkaan, täytyy antaa komento tyhjänä: \date{}.

Tiivistelmä

Tiivistelmä luodaan abstract-ympäristöllä. Tiivistelmän voi liittää vain tiettyihin dokumenttityyppeihin kuten artikkeliin tai reporttiin. Seuraavassa esimerkissä on lisätty tiivistelmä edellisen esimerkin dokumenttiin.

Sisällysluettelo

Sisällysluettelosta oli lyhyt maininta tekstin kirjoittamisesta kertovassa luvussa. Sisällysluettelo luodaan komennolla \tableofcontents. Latex kokoaa luettelon automaattisesti lukujen numeroiduista otsikoista.

Sisällysluetteloon tulevat mukaan vain tiettyjen otsikkotasojen luvut. Mukaan tulevien lukujen tasoa voi säätää tocdepth-laskurin avulla. Seuraavassa esimerkissä on sama dokumentti kuin edellä, mutta tällä kertaa alalukujen otsikot eivät tule mukaan sisällysluetteloon.

Numeroimattomat otsikot eivät normaalisti näy sisällysluettelossa. Ne saa mukaan komennolla \addcontentsline. Komennossa määritellään, mihin luetteloon otsikko lisätään sekä minkä tasoinen ja niminen otsikko on. Komento lisätään juuri ennen otsikkoa kuten seuraavassa esimerkissä. Samalla komennolla voi lisätä sisällysluetteloon mitä tahansa otsikoita.

Liitteet

Dokumentin lopussa on toisinaan liitteitä. Liiteosio aloitetaan antamalla Latexille komento \appendix. Tämä komento saa aikaan, että seuraavien lukujen numerointi tapahtuu numeroiden sijaan kirjaimilla.

Jos haluaa vaikuttaa siihen, miten liitteet näkyvät dokumentissa ja sisällysluettelossa, kannattaa tutustua pakkaukseen appendix ja käyttää tuon pakkauksen appendices-ympäristöä, kuten seuraavassa esimerkissä.

Hakemisto

Hakemiston laatimiseen käytetään Latexissa tavallisesti joko MakeIndex- tai Xindy-nimistä ohjelmaa. Näistä Xindy aakkostaa oikein skandinaaviset ja muut englannista poikkevat aakkoset. Toisaalta MakeIndex tulee yleensä Latex-asennuksen mukana, kun taas Xindyn joutuu asentamaan erikseen eikä sitä ilmeisesti ole tällä hetkellä saatavilla Windows-käyttöjärjestelmään.

Hakemiston luomisessa on seuraavat vaiheet:

  1. kutsutaan esittelyosassa makeidx-pakkausta ja laaditaan hakemistotiedosto \makeindex-komennolla
  2. määritellään hakusanat tekstin seassa \index-komennolla
  3. ajetaan dokumentti Xindy- tai MakeIndex-ohjelman läpi
  4. lisätään hakemisto dokumenttiin \printindex-komennolla.

Seuraavassa esimerkissä on esitelty hakemiston muodostamista. Monet editorit, esimerkiksi Overleaf, ajavat MakeIndex-ohjelman automaattisesti. Tilan säästämiseksi ladotusta dokumentista on esitetty vain hakemisto.

Komento \index kertoo Latexille, että kyseinen sana on lisättävä hakusanana hakemistoon. Hakusanan sivunumero määräytyy automaattisesti. Sama sana voidaan merkitä useammassa paikassa, jolloin kaikki kyseisen sanan sisältävät sivut tulevat luetelluksi hakemistossa. Komennolle voidaan myös antaa lisämääreitä, jotka vaikuttavat siihen, miten hakusana näkyy hakemistossa. Tärkeimpiä lisämääreitä ovat seuraavat (ks. myös esimerkki alempana):

Lisämääreitä on valaistu seuraavassa esimerkissä. Tilan säästämiseksi ladotusta dokumentista on esitetty vain hakemisto.