Humanistinen tiedekunta

Ainahan on muistettava, että limesläisen opiskelu ei välttämättä ole pakonomaista puurtamista pelkkien Limes-aineiden parissa. Lähes kaikkien yliopiston aineiden opiskeluoikeuden saa suhteellisen vähällä vaivalla tai peräti ilman vaivaa laisinkaan. Pahin vaiva on tasokoe. Aineita voi parhaimmassa (tai pahimmassa) tapauksessa jopa liittää tutkintoonsa. Tarkkaa tietoa vapaista aineista ja tasokokeista löytyy opinto-oppaista. Seuraavassa esitellään joitakin humanistisen tiedekunnan aineita aivan yleisesti.

Teoreettinen filosofia

Aloitetaan teoreettisesta filosofiasta, jota myös kaikkien tieteiden äidiksi kutsutaan (mikä on totta ainakin historiallisessa mielessä). Helsingin yliopistossa filosofian opiskelu on jaettu kahteen laitokseen. Teoreettisen ja käytännön filosofian ero ainakin käytännössä on, että niitä opiskellaan eri tiedekunnissa, jälkimmäistä valtiotieteellisessä. Muutoin rajan vetäminen on monimutkaisempaa, ero muistuttaa hieman teoreettisen ja kokeellisen fysiikan eroa, eli toinen on soveltavampaa. Teoreettinen filosofia on perinteisesti ehdottomasti vahvin "limes-aine" humanistisessa tiedekunnassa, esimerkiksi opiskeltaessa matemaattista logiikkaa saattaa olla mielekästä täydentää tietämystä filosofisilla logiikan kursseilla. Vaikkei logistiseksi ihmeeksi haluaisi ruvetakaan, on kaiken tieteellisten ja maailmaa tarkastelevien ajatusten peruspilarien tunteminen hyödyllistä ja usein kiinnostavaa.

Kielet

Yliopistossa voi opiskella lähes kaikkia eläviä sivistyskieliä. Lisäksi on mahdollista opiskella joitakin kuolleempiakin kieliä, kuten klassista kreikkaa ja latinaa. Kaikkiin kieliin liittyy yleensä myös kyseisen kielen kirjallisuuden opiskelu. Jos joku tuleva fyysikko tai matemaatikko haluaisi niistä olevan ainakin näennäisesti jotain hyötyä, niin miten olisi vaikkapa Newtonin tai Eukleideen teosten tarkastelu alkukielillä? Suomen kielen ja kirjallisuuden ja tämän lisäksi suomen sukukielten opiskelu on myös mahdollista. Koskapa Viro on taas jälleen niin ajankohtainen, saattaisi sen opiskelu olla avartavaakin.

Aivan luonnollisten kielten lisäksi on mahdollista opiskella yleistä kielitiedettä. Tähän liittyy myös tietokonelingvistiikka, joka sopii erityisesti tekoälyilijöille.

Historia-aineet

Historian opiskelu voi olla tärkeätäkin, jos on esimerkiksi aikeissa perehtyä oman tieteenlajinsa historiaan. Muutoinkin historian tunteminen luo perspektiiviä omaan aikaamme.

Taiteiden tutkimus

Tämän suhteellisen laajan koulutusohjelman piiriin kuuluvat seuraavat aineet: taidehistoria, kirjallisuustiede, musiikkitiede, teatteritiede ja estetiikka. Estetiikka on pääasiassa taiteen filosofian tutkimista. Näiden lisäksi harrastetaan joidenkin uudempien taidemuotojen, kuten elokuvan ja sarjakuvan tutkimusta, ainakin ensinmainitusta on järjestetty luentoja. Mitään järkevän kuuloista tekosyytä taiteiden tutkimuksen liittämiseksi luonnontieteiden tutkintoon en ole keksinyt, mutta väliäkös sillä, ainakin alan opiskelu on erittäin sivistävää.

Opiskelusta humanistisessa tiedekunnassa

Näin lopuksi vielä muutamia käytännön vihjeitä humanististen aineiden opiskeluun, jos joku edellisestä esittelystä sai innoittavan kipinän. Limes-aineita opiskellessa pystyi luennot välttämään varsin pitkälle, ainoa rasite oli pakolliset laskuharjoitukset. Humanistisissa aineissa luentojen vaihtoehtoina on iso kasa kirjoja, joten useimmiten pääsee helpomalla istumalla (usein täpötäysissä!) luentosaleissa. Joskus luennoitsijat saattavat olla suuriakin persoonallisuuksia, mutta useimmiten joutuu kestämään sietämättömiä mumisijoita tai kuivia pragmaatikkoja. Mielenkiintoisista luennoitsijoista ja luennoista kannattaa kysellä allekirjoittaneelta tai muilta tiedekunnassa opiskelleilta. Tietoa löytyy myös tiedekunnan opinto-oppaasta, jota voi lukea neuvontatoimistossa tai sen saa suhteellisen vähällä rahalla Yliopistopainosta.

Lukemista on aina paljon, usein luentomuistiinpanojen lisäksi tulee ainakin yksi kirja. Etenkään kirjallisuuden tutkimuksessa ei pilkuntarkkaa osaamista useinkaan vaadita, vaan painotetaan enemmän asian sisäistämistä ja niiden liittämistä kaunokirjalliseen esimerkkiaineistoon.

Opintoviikkojen hidas kertyminen voi tuottaa harmaita hiuksia, mutta harmaantunut sitä saattaa olla muutenkin ennen valmistumistaan.

Timo Kallio

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu