Opiskelijajärjestöt

Opiskelijajärjestöt ovat opiskelijoiden perustamia, opiskelijoiden ehdoilla toimivia, opiskelijoiden asioita edistäviä systeemeitä. Opiskelijajärjestöissä toimiminen on erinomaista aktiivisen osallistumisen ja vaikuttamisen harjoittelua tulevaa työelämässä toimimista silmälläpitäen.

Ylioppilaskunta on lakiin perustuva kaikkia opiskelijoita edustava järjestö.

Ainejärjestöt ja opiskelijaryhmät ovat alansa opiskelijoita edustavia etu- ja harrastusjärjestöjä. Ainejärjestöt ja opiskelijaryhmät ovat yliopistolla ne organisaatiot joiden kautta yksittäinenkin opiskelija pääsee vaikuttamaan omiin opiskeluolosuhteisiinsa ja -viihtyvyyteensä. Etenkin nyt kun konsistorissa, tiedekunnissa ja laitoksilla on vihdoin opiskelijaedustus, ainejärjestöjen vastuu oman alansa opiskelijoiden ja opiskelijaedustajien välisen informaation välittäjänä on kasvanut.

Osakunnat ovat perinteitä ylläpitäviä ja huvituksia järjestäviä historiallisia jäänteitä menneisyydestä.

Lisäksi yliopistolla ja sen yhteydessä toimii useita erilaisia harrastus- ja etujärjestöjä. Ylioppilaskalenterissa on esittelyt HYY:n alaisista järjestöistä. Järjestöt tiedottavat itsestään Internetissä, Ylioppilaslehdessä, ilmoitustauluilla ja omissa tiedotteissaan.

Mitä järjestötyö on? Säheltäviä ihmisiä, jatkuvia kompromissejä, ainainen rahapula, ilmaista työtä ja parhaimmillaan vielä haukut päälle. Eipä ihme, että siinä turhautuu, varsinkin kun rutiinityöt jäävät aina sisäpiirin autuudeksi.

Lisää säheltäjiä

Privatisoituminen, tv-narkomania, keski-ikäistyminen sekä yliopisto-yhtäkuin-ammattikoulu -ajattelu ovat vähentäneet innostusta järjestöihin niin yliopistossa kuin muuallakin. Yksinäinen säheltäjä tuntee olevansa täysipäiväinen hölmö yrittäessään aktivoida vastahankaisia ihmisiä tai tehdä jotain heidän puolestaan, kun apua ei heru ja kiitosta saa turhaan odotella.

Kuitenkin järjestöjä on, ne toimivat ja niitä tarvitaan. Mitä olisikaan urheiluhullujen elämä ilman jalkapalloklubeja tai työtätekevien ilman ammattijärjestöjä? Yksityisiä voittoja, yksityisiä kapinoita, orpoja valituksia. Tarvitaan joukkuepelaamaan jalkapalloa, luottamusmies luomaan työmaasopua _ ja ainejärjestö ajamaan opiskelijoiden asiaa. Yliopiston organisaatiossa vastapuolena ovat opiskelijat ja professorit. Professoreilla on omat järjestönsä.

Massan voimalla _ organisaation avulla

Kaikki liikkeet tarvitsevat organisaation tuekseen. Järjestöt ovat niitä vaikutuskanavia, joilla yksityinen ihminen saa äänensä kuuluviin. Etuina ovat liikkuvuus ja kyky muuntautua kulloisenkin jäsenistön mukaiseksi. Järjestöt pystyvät myös reagoimaan nopeasti uusiin tilanteisiin, niillä on sekä rahaa että tarvittavat tilat toimintaa varten. Järjestöt ovat myös suhteellisen vaarattomia! Niillä ei välttämättä ole kafkamaista byrokratiaa tai niin dogmaattista ideologiaa, ettei sinne uskaltaisi tulla omine mielipiteineen. Ne eivät leimaa, latista tai lannista. Järjestöjen ideologian luovat ne ihmiset, jotka toimivat siellä aktiivisesti.

Tuija Pulkkinen

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu