Mitä on hyvä tietää

= frequently asked questions

Matematiikan kursseille ilmoittaudutaan palauttamalla ensimmäisen luentoviikon aikana luennoilla jaettava ilmoittautumiskortti luennoitsijalle tai vahtimestareille 1. luentoviikon kuluessa. Samalla kun ilmoittaudut luentokurssille, ilmoittaudut myös tiettyyn laskuharjoitusryhmään ja kurssin välikokeisiin saman tien. Jokainen cum laude-kurssi voidaan suorittaa kahdella eri tavalla :

1) VÄLIKOKEILLA ( 3 kpl, eli 3 * 24 pistettä, joista saatava vähintään puolet kasaan ) SEKÄ PAKOLLISILLA laskuharjoituksilla (n. 13 harjoituskertaa/kurssi). Kussakin laskuharjoituksessa on keskimäärin 5-6 laskutehtävää, joista on suoritettava yhteensä vähintään kolmannes, jos aikoo päästä välikokeilla läpi. Pakollisuus tarkoittaa nyt sitä, että laskujen kokonaismäärästä on suoritettava (=merkittävä) kolmannes _ läsnäolokerroista ei ole mitään väliä, kunhan merkittyjä tehtäviä on tarpeeksi...

2) LOPPUKOKEELLA, jonka suorittamiselle EI OLE MITÄÄN EHTOJA ts. kokeeseen saa osallistua, vaikka ei olisi edes ilmoittautunut kurssille tai käynyt yhdelläkään luennolla tai yhdessäkään laskuharjoituksessa. Välikokeissa reputtaneet saavat luonnollisesti osallistua loppukokeeseen. Vaikka kurssi olisi mennyt läpi, voi loppukokeeseen mennä myös korottamaan arvosanaa. Korottaa voi myös käymällä laskarit ja välikokeet uudestaan; tällöin vanhoja laskarisuorituksia ei enää hyväksytä.

HUOM! Luennoilla käyminen EI siis OLE kummassakaan tapauksessa PAKOLLISTA, mutta kuitenkin suotavaa. Samoin opintokirjassa oleviin "osallistuminen opetukseen" -kohtiin voit piirrellä vaikkapa kukkia ja kärpäsiä.

Laskuharjoitustehtävät ilmoitetaan aina edellisen viikon luennolla, tai jos luennoilla ei tule käytyä, löytyvät ne myös kolmannen kerroksen ilmoitustaululta, jonne tulevat myös malliratkaisut. Kolmannen kerroksen lokerikosta löytyy osa laskuharjoituspapereista ja lokerikon oikeanpuoleiseen osaan tulevat korjatut koepaperit sitten aikanaan. Kokeet korjataan yleensä kiitettävän nopeasti _ n. viikossa - puolessatoista (toisin kuin TKTL:lla).

Ensimmäisen vuoden kursseilla voit valita oman laskuharjoitusryhmäsi noin kymmenestä eri vaihtoehdosta: kunkin kurssin ryhmät on pyritty jakamaan tasaisesti viikon kaikille päiville. Muissa laskariryhmissä (kuin siinä, mihin olet ilmoittautunut) vierailu on periaatteessa mahdollista, vaikka se aina lukukauden alussa kielletäänkin; joskus saattaa nimittäin käydä niin, että mikään tarjotuista harjoitusajankohdista ei sovi tai kokoontumisajankohdat menevät päällekkäin. Tähän ongelmaan, kuten muihinkin ongelmiin löytyy ratkaisu neuvottelemalla luennoitsijan kanssa _ eivät ne sinua pure (aina).

Välikokeissa on yleensä neljä tehtävää, joiden tekemiseen saa käyttää 2 tuntia _ tehtävät ovat linjaa: osoita, että... näytä, että... Usein on tietysti ihan tavallisia, mukavia laskutehtäviäkin. Loppukokeet kestävät 4 tuntia ja niissä on viisi tehtävää, jotka ovat tavallista kiemuraisempia, kun kerran loppukokeesta on kysymys.

Välikokeet ovat tunnetusti paljon inhimillisempiä, koska niissä koealueet ovat pienempiä ja yleensä kysyttävät asiakokonaisuudet lähellä toisiaan _ loppukokeeseen sitävastoin tulevat yleensä koko kurssimateriaalin asiat riippumatta siitä, onko niitä ehditty kursseilla käsitellä.

Jos onnistut pääsemään jostain kurssista läpi, saat suoritusmerkinnän laitoksen kolmannessa kerroksessa päivystävältä assistentilta (ma-pe 9-16; ovessa lukee assistenttien päivystys). Assareita kannattaa kiusata muutenkin, esim. ratkottaa laskaritehtäviä, harjoitustyötä, kysellä joutavia (myös asiaa, sillä he vastaavat laitoksen opintoneuvonnasta) taikka sitten houkutella oluelle lähikapakkaan.

Kari Miettinen

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu