MITÄ NETISSÄ VOI TEHDÄ?

Sähköpostin ohella tärkeä asia netissä ovat erilaiset uutis- ja kokousjärjestelmät sekä sähköiset ilmoitustaulut, joiden kautta voi tietoa sähköpostin tapaan levittää hyvin nopeasti, mutta laajemmalle yleisölle (jopa maailmanlaajuisesti). Tietoverkot tuuppaavat lähes reaaliaikaista informaatiota enemmän kuin ikinä ehtisit lukea tai edes ottaa vastaan, saati sitten omaksua lukemaasi. Tästä tietovirrasta täytyy sitten vain pystyä poimimaan itselleen tärkeät asiat ja ajankohtaiset tiedotukset ym. Järjestelmien käytön oppii parhaiten kokeilemalla rohkeasti. Tottumus syntyy pian, ja tekniikka menettää merkityksensä, kun tieto on ainoa tärkeä asia.

1. Kusti polkee verkossakin

Eniten netin palveluista käytetään hyväksi sähköpostia (engl. e-mail), jonka käyttö ei ole aikaan tai paikkaan sidottua. Voit milloin tahansa, kun vain pääset laitteita käyttämään, lähettää tekstiä kirjeenä kenelle tahansa muulle, jolla on internetissä käyttäjätunnus _ Helsingin yliopistossa tai Teknillisellä korkeakoululla Otaniemessä tai vaikka Norsunluurannikon yliopistossa!

Vastaanottajan ei tarvitse olla edes opiskelija, sillä internetin kautta voi lähettää postia myös valtionhallinnon- ja kaupallisiin verkkoihin, Suomessa tällaisia ovat esim. VTKK:n, Telen ja puhelinyhtiöiden verkot. Ainakin kaikki valtion virastot, suuri osa Suomen kunnista ja kaikki suuret yritykset (ja yhä suurempi joukko pieniä) ovat jo jossain verkossa, joten jos tuttavasi tai sukulaisesi on töissä esim. pankissa, sairaalassa, metsähallituksessa, eduskunnassa tai firmassa X, käskepä tämän ottaa selville oma sähköpostiosoitteensa, jos ei hän sitä jo käytä.

Kirje menee perille vastaanottajan postilaatikkoon, ja seuraavan kerran kun hän taas käyttää laitteita, hän lukee kirjeesi _ tai voi lukea sen heti, jos juuri sillä hetkellä sattuu olemaan paikalla. Hän voi vuorostaan vastata sinulle lähettämällä kirjeen, jonka saat luettua heti kun se sinulle saapuu _ sekuntien päästä yleensä (mannertenväliset yhteydet ovat toki vähän hitaampia, samoin yhdyskäytävät internetistä muihin verkkoihin).

Mitä ihmeen hyötyä tästä sitten on? No vastaavia vanhanaikaisia järjestelmiä ovat puhelin ja tavallinen kirjeposti. Kirje on hidas, ja jos joskus muistatkin pistää sen postiin, hukkaa Vennamo sen kuitenkin. Puhelimella taas et saa ketään kiinni _ kuka nyt kämpällä mätänisi iltaisin? Tai vaihtoehtoisesti kaverisi puhelin on aina varattuna, koska hän käyttää yliopiston tietokoneita modeemin kautta kotoaan... Sähköpostilla tavoitat kaikki kaverisi ympäri Suomen ja maailman niin nopeasti kuin on yleensä mahdollista _ edellyttäen, että hekin käyttävät aktiivisesti näitä palveluja. Lisäilona ovat kaikki nykyaikaisen tekstinkäsittelyn edut viestien lähettelyssä.

Kaveripiirin kirjeenvaihdon lisäksi voi sähköpostia käyttää ihan "asiallisiinkin" tarkoituksiin. Monella laitoksella voi lähettää opintoneuvojalle sähköpostia, jolloin tällä on aikaa perehtyä kysymykseen kunnolla ja vastata ehkäpä tarkemmin kuin muutoin. Ohjelmointikurssin tms. aikana voi omalta assistentilta kysyä sähköpostilla neuvoja, sen sijaan että metsästäisi tätä pitkin laitosta tai yrittäisi osua vastaanottoajalle. Joillakin matikan kursseilla luennoitsija jopa ilmoittaa laskaritehtävät sähköpostitse kaikille halukkaille!

Eri koneilla on hyvä valikoima sähköpostiohjelmia, ja niiden käytössä voi opastaa oma tutor. Unix-koneissa suosituimmat ovat elm ja pine. Mikroverkoissa on käytössä Pegasus Mail sekä DOS- että Windows-versiona. Ohjelmat ovat hyvin helppokäyttöisiä; peruskäytön oppii yhdeltä istumalta.

2. Uutiset ja sää ja mää

Usenet-news on laaja, yli 6000 aihepiiriä käsittävä kansainvälinen uutis- ja keskustelujärjestelmä, josta käytetään myös nimiä News, "nyyssit" jne. News on eräänlainen sähköinen yleisönosasto, joka on jaettu eri alueisiin eli uutisryhmiin. Jokainen käyttäjä voi jättää kysymyksiä ja viestejä haluamalleen alueelle, vastata kysymyksiin tai esittää kommenttejaan aiemmin jätettyihin ilmoituksiin, tai pelkästään lukea ryhmiä jos siltä tuntuu. Valikoima sisältää kaikkea mahdollista taivaan ja maan väliltä, osa hyödyllistä opintojen ja tutkimuksen kannalta, osa enemmän vapaa-aikaan ja yksityiselämään liittyvää. Ryhmien sisältöä (eli asiassa pysymistä) ei yleensä kontrolloida mitenkään, ja hälinää on kuin ompeluseurassa, joten mitään varsinaista uutislähetystä toimitettuine raportteineen tai hillittyä paneelikeskustelua tämä palvelu ei muistuta... Totuuden nimessä on myönnettävä, että suurin osa newsien sisällöstä ei palvele mitään "hyödyllistä" tarkoitusta, joten niiden lukeminen tuntitolkulla päivittäin ei ole yhtään sen sivistävämpää kuin tv:n katselu samoissa määrissä, vaikka akateemisessa maailmassa liikutaankin.

Ryhmiä on sekä paikallisia (vain yliopistolle leviäviä), että laajempilevikkisiä (esim. Suomen verkkoon, koko Eurooppaan tai maailmanlaajuisesti levitettäviä), ja kotimaisia ryhmiä lukuunottamatta keskustelut netissä käydään yleensä englanniksi. Erilaisia aiheita on tosiaankin tuhansia... mukaanlukien alien visitors, IBM PS/2 hardware ja Bulgarian culture. Näistä löytyy paljon sellaista aivan uutta tietoa, joka ehtii lehtiin tai kirjoihin vasta ehkä puolen vuoden päästä. Toisaalta joistain ajankohtaisista tapahtumista saamme raportteja suoraan paikan päältä _ kuten viime vuosien sodista ja vallankaappauksista.

Myös dataa, kuten kuvia ja tietokoneohjelmia voi lähettää ja vastaanottaa Newsien kautta (näitä varten on omat binaries-ryhmänsä). Erilaisten eroottisten kuvien trafiikki muuten aiheuttaa suurimman kuormituksen internetissä.

Uutisia voi lukea kymmenillä eri ohjelmilla, joilla on hyvät ja huonot puolensa. Lähes kaikki ohjelmat osaavat kuitenkin pitää erillään eri keskustelunhaarat, jolloin pitkien ja rönsyilevien väittelyiden ja pulinoiden seuraaminen on helppoa. Voit siis huoletta hypätä yli tylsät aiheet ja seurata vain haluamiasi "johtolankoja". On myös mahdollista määritellä ns. Kill-file, jolla voit käskeä uutistenlukijaasi heittämään aina suoraan roskakoriin esim. jonkun ärsyttävän kirjoittajan kaikki tuotokset, tai vaikka kaikki kirjoitukset, joiden otsikossa esiintyy sana "hattivatti", mikäli aihepiiri kerta kaikkiaan ei kiinnosta.

Eri uutistenlukijoita esitellään esim. Helissä (Atk-palvelut/Kokousjärjestelmät/...). Unixissa suosittuja ohjelmia ovat nn, trn ja tin. PC-koneilla voi nyytisiä lukea DOS-ohjelmalla Trumpet ja Windows-ohjelmalla WinVN. Macin uutisohjelmia ovat Nuntius ja NewsWatcher.

Uutisryhmien nimet kertovat yleensä aihepiirin melko selvästi (ja sen kummempaa kuvausta ryhmästä ei usein olekaan saatavilla). Nimi rakentuu hierarkisesti; ensin kerrotaan pääryhmä, pisteen jälkeen tulee alaryhmä ja mahdollisesti lisää pisteitä ja tarkenteita. Esimerkkeinä alt.sex, rec.games.computer, sfnet.keskustelu.uskonto ja hy.yhd.limes.tiedotukset. Alt-alkuiset (alternative = kaikkea sekalaista) sekä Rec-alkuiset (recreational = vapaa-aika) ovat laajimpia ja sekalaisimpia pääryhmiä, suomalaisia ryhmiä ovat sfnet-alkuiset ja yliopiston sisäisiä hy-alkuiset.

Uutisryhmiä on joka lähtöön. Kokemuksia vaihtavat ja pulmia selvittelevät niin remonttimiehet/naiset kuin kotiviinin tekijätkin. Kotikokeille, matkustavaisille, roolipelaajille, Tolkien-faneille, hevirokkareille ja monille muille harrastavaisille on oma alueensa. Luonnontieteiden ja varsinkin tietotekniikan kysymyksiä pähkitään tietysti monessa eri kokouksessa. Omat fooruminsa on EU:lle, seksistä keskustelulle ja ympäristökysymyksille. Ja uuden ryhmän perustaminen on aina mahdollista, jos keksit aivan uuden puheenaiheen. hy-hierarkiaan saa perustaa vapaasti uusia ryhmiä unix-komennolla newgroup.

3. Helisemässä

Heli on Helsingin yliopiston "sähköinen ilmoitustaulu", avoin tiedotuskanava kaikille yliopiston piirissä toimiville laitoksille, järjestöille jne. Helistä löydät eri opiskelija- ja harrastusjärjestöjen tiedotuksia, opiskeluun ja yliopistoon liittyviä ilmoituksia, tai voit vaikka selailla Päärakennuksen ruokalan ruokalistaa, tai tutkia minkä tahansa tiedekunnan opinto-opasta... Ainejärjestöillä (Limes, TKO-Äly, Spektrum jne.) on omat "lokeronsa" Helissä, joihin kurkatessaan löytää ajan tasalla (?) olevaa tietoa toiminnasta.

Heli on äärimmäisen helppokäyttöinen, ja käytön oppii minuutissa. Tieto on järjestetty Heliin valikoiksi. Haluttu teksti tai uusi valikko valitaan nuolinäppäimillä, eli jos osaat käyttää pankkiautomaattia tai avata maitopurkin, onnistunee tämäkin. Lisäksi täytyy osata painaa q-näppäintä, jolla Heli lopetetaan... Valikoista löytyy sitten erilaisia teksejä _ ja tietenkin lisää valikoita _ ja myös hakukenttiä. Hakukenttiin voit kirjoittaa avainsanoja, joiden perusteella Heli näyttää listan kaikista teksteistä, joissa sanat esiintyvät.

Erittäin hyödyllisiä tietoja löytyy lokerosta Atk-palvelut. Sen alta löytyvät mm. lokerot Aloittelijan atk-tietoa, Sähköposti ja Tietoliikenne, joista jokainen on pullollaan hyödyllistä netti-tietoutta.

Helin sisältö ei rajoitu yliopiston sisäiseen tiedottamiseen. Heli nimittäin on osa maailmanlaajuista samanlaisten, sähköisten ilmoitustaulujen verkkoa, gopheria (ja muualla sama ohjelma käynnistyykin komennolla gopher). Sen kautta voi se(i)lata vaikka toiselle puolen maapalloa valikkojen kautta. Voit siis Helin kautta tutkia Oulun yliopiston kurssikirjastoa tai Minnesotan yliopiston Minne mennä tänään -palstaa. Gopher-tekniikka muuten on keksitty juuri Minnesotan yliopistossa, ja gopher tarkoittaa aavikkorottaa, joka on ko. opinahjon nimikkoeläin _ siitä hassu nimi.

Etsivä löytää

Järjestelmä on luonteeltaan pikemminkin arkisto kuin viestinvälittäjä; käyttäjän on itse kaivettava haluamansa tiedot (ja varottava eksymästä matkalla houkutteleville sivupoluille...). Jos siis tiedät suunnilleen, mitä etsit, Heli toimii hyvin (ja sanahakuja kannattaa käyttää). Jos tiedät lisäksi, mistä päin etsiä, ei tiedon löytymisessä pitäisi olla mitään ongelmia. Mutta varsinainen tiedotusväline Heli ei ole, koska sinun pitää itse "aavistaa" uuden tiedon tulo Heliin.

Luetuimpia ovat erilaiset luettelot, esim. yliopiston puhelinluettelo, mutta myös järjestöjen lokeroita kaivellaan runsaasti, samoin kuin erilaisia tapahtumakalentereita ja laitosten tiedotuksia (mm. tenttituloksia). Tutustupa vaikka Opiskelijajärjestöt-lokeroon, ja etene sieltä eri ainejärjestöjen lokeroihin (esim. Opiskelijajärjestöt/Limes/Toimintakalenteri). Helin tiedot tulevat suoraan tiedontuottajilta, esim. Limes-lokeroa ylläpitävät Limeksen tiedotusvastaavat. Näin tiedot voivat periaatteessa olla ajan tasalla ja asiantuntevia, koska päivityksiä voidaan tehdä aina tarvittaessa, vaikka tunneittain. Käytännössä ylläpito kuitenkin usein kangertelee, joten nosta suuri äläkkä, jos järjestösi ei pidä tietojaan ajan tasalla.

World Wide Web on vuodessa lyönyt itsensä toden teolla läpi suosituimmaksi internetissä lojumisen muodoksi. Perusteellisen johdatuksen Webiin voit lukea erillisestä artikkelista tuonnempana.

5. Virtuaali-ihmiset?

Suosittu harrastus on myös ihmisten tapaaminen verkossa. Kriittiset väittävät, että yleistynyt tapa istua päätteen ääressä juttelemassa ihmisten kanssa vieraannuttaa maailmasta ja heikentää sosiaalisia kontakteja. Tosiasia kuitenkin on, että langan toisessakin päässä on aina ihan todellinen ihminen, joten juttelu vastaa suunnilleen monikanavaisessa puhelimessa roikkumista.

Maailmanlaajuisesti keskustelua harrastetaan ohjelmalla IRC (Internet Relay Chat). Irc on eräänlainen sähköinen pulinaboksi, joka on aktiivisimmillaan yön tunteina, kun irccailijat valtameren takana pääsevät vauhtiin. Parhaiten pääset perille hommasta komennolla irc ja komentamalla ohjelmassa /help.

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu