Opiskelijan Sanasto

AKATEEMINEN VARTTI: Ei ole vitsi, vaan se pakollinen 15 minuuttia, jonka kaikki myöhästyvät.

AMANUENSSI: Virallinen nimitys orjatyövoimalle. Tekee hommat sillä aikaa, kun itse pääjehu polttaa kessua. Proffat usein omistavat.

ANATOMIAN LAITOS: Jännä paikka. Siellä lääkisläiset leikkelevät puoli vuotta samaa ruumista. Ikkunasta näkyy ohi kulkiessa sääriluita, ullakolla on vuosisadan alulta periytyvä kallokokoelma (maailman laajin), jota piti aikoinaan käyttää rodunjalostukseen. Tähän ihmetykseen törmäät matkalla Siltavuorenpenkereelle.

ANDORRA: Pikku valtio jossain Espanjan ja Ranskan rajalla. Elokuvateatteri Kalevankadulla, Finnkinon omistama, mutta esittää pientä ja isoa elokuvaa valtavirran ulkopuolelta. Samassa kiinteistössä Kaurismäkien Corona-baari.

ANKKA: Sorsalintuihin kuuluva otus, esim. Aku Ankka. ANK:n sali. Ajat sitten pystyyn kuolleen järjestön (Ainejärjestöjen neuvottelukunta) mukaan nimetty sali Mansku 5 A:n kolmannessa kerroksessa. Hyrokraatit kutsuvat alasaliksi. Tunnettu bileiden pitopaikka.

APPRO: Approbatur. Perusopintokonaisuus. Erityisesti Idan Appro.

ARKISTO: Suomen elokuva-arkisto: näyttää hyviä vanhoja ja uudempiakin elokuvia elokuvateatteri Orionissa.

ASE: Ainejärjestöjen Suuri Vaalirengas, samanniminen edariryhmä edustaa mm. Limestä HYY:n edustajistossa. Ks. Edustajisto.

ASSARI: Assistentti tai tuntiopettaja. Pitää laskareita, luentoja, labroja ja päivystää. Saa koskea, kysyä, sinutella ja muutenkin vaivata. Neuvoo mieluiten vastaanottoaikana.

ATK-ASEMA: Yliopiston ATK-keskuksen ylläpitämiä paikkoja, joissa voi käyttää tietotekniikkaa veloituksetta. Mikroja, sovellusohjelmia, lasertulostimia, yhteydet keskuskoneisiin... Ks. KATKO.

ATSKI: Ateneum: taidemuseo, jossa vakinaisten kokoelmien lisäksi huippuluokan näyttelyitä sekä Cafe Ateneum. Myös ravintola Ateljee Arkadiankadulla.

AVAIMENHALTIJA: (Limes sl.) Pieni tonttu, joka vartioi suurta kultaista avainta. Ei vaineskaan, vaan niiden harvojen ja valittujen nimitys, jotka pitävät hallussaan Limeksen kerhon tai toimiston avaimia.

DEMONSTRAATIO: (Fys.sl.) Esiintyy mm. peruskursseilla, jolloin kaksi assaria yrittää leikkiä erilaisilla hauskoilla vempeleillä huonolla menestyksellä. Demonstraatio on eräs seuraus Murphyn laista _ jos demo onnistuu, voit epäillä assarin huijanneen.

DIFFIS: (Mat.sl) Diff'int. Differentiaali- ja integraalilaskenta (I, II ja III).

DOMMA: Domus Academica (Opiskelijoiden Koti): osoite Hietaniemenkatu 14 tai Leppäsuonkatu 7-9. Sisältää mm. halpoja opiskelija-asuntoja, Alibin, luento- ja lukusaleja (A,B,C,0), opiskelijakirjaston.

EDUSTAJISTO: (HYY sl.) HYY:n ylin päättävä elin (vrt. eduskunta): vaalit joka toinen vuosi. Kokoontuu Vanhan musiikkisalissa. Vapaa pääsy.

EETTERIPYÖRTEET: Mullistava teoria, joka selittää kaiken alkuräjähdyksestä ja luomisesta lähtien. Ks. Nieminen.

ELUKKA: Eläinmuseon kuppila P. Rautatienkatu 13 lähellä Dommaa. Käy katsomassa, jos ei Alibin mömmöt kiinnosta.

ESN: Erasmus Student Network. Vaihto-oppilaiden vastaanottoa ja orientoimista hoitava kansainvälinen järjestö. Suomen osasto on HYY:n ESN-valiokunta.

ESPA: Esplanadi, pohjois- ja etelä-, välissä puisto, josta löytää patsaita, nuorisoa ja turisteja sekä tietysti Kappelin.

EXCU(RSIO): Ekskursio; retki, joka kestää ½ - n vuorokautta. Sivistää tieteellisesti, taiteellisesti tai muuten vain.

EX-TEMPORE -LASKARIT: (Mat. ja fys.sl.) Laskuharjoitus, jonka tehtäviä ei anneta etukäteen, vaan ne ratkaistaan paikan päällä yksin tai pienissä ryhmissä. Lopuksi assari yrittää itse kahlata laskut läpi, esimerkin vuoksi.

FAT: Fatta, Fysiikan ATK-toimisto. Huolehtii fysiikan ja lähitieteiden ATK-palveluista yliopistolla.

FIL.YO.: Meille opiskelemaan päässeen snobbailua veroilmoituksissa, työhakemuksissa, puhelinluettelossa, ym...

FK: Akateemisen loppututkinnon suorittanut henkilö. Lopulta meistä lähes kaikki. Ks. FM.

FL: Filosofian lisensiaatti. FK:n ja FT:n väliinputoaja.

FM: Filosofian maisteri. Nykyään valmistutaankin taas maisteriksi eikä kandiksi, tai ei sittenkään, vai miten se nyt oli... (Tutkinnonuudistus: sekoilua jo yli 30 vuotta)

FUKSISUUNNISTUS: (Limes sl.) Ei fuksien mopotusta, vaan rento kaupunkisuunnistus fukseille, fuksiryhmille ja fuksinmielisille. Rastit eri puolilla keskustaa, tehtävät monensorttisia ja fuksin älyä ja mielikuvitusta mittaavia. Päättyy Limeksen Fuksiaisiin Uudelle. Ks. myös Tutorkieroilu.

FYMM: (Fys.sl) Fysiikan matemaattiset menetelmät (I, II, & III) Teor. fys. kurssi.

FYSIIKAN SIRKUS: Opiskelijoille tarkoitettuja yleisöluentoja mielenkiintoisista ja ajankohtaisista aiheista fys. tieteiden alalta. Ei tarvitse olla laudaturopiskelija tajutakseen jotain. Esitelmöijinä laitoksen opeja ja tutkijoita sekä vierailevia tähtiä, järjestää Resonanssi ry.

HAAKSIRIKKOISTEN PATSAS: Uljas pysti Tähtitieteen laitoksen naapurissa. Limesläisten perinteinen synkronointi- ja kokoontumispaikka Mantan lakituksen jälkeen wappuaattona.

HAALARIT: Opiskelijoiden konttausasu vappuisin ja muulloinkin. Matemaatikoilla kirkkaanpunaiset, fyysikoilla hassunkuriset pinkit, käpistelijöillä TKO-älyn oranssinkeltaiset.

HALLINTORAKENNUS: Porsua vastapäätä, päärakennuksen uutta puolta vastapäätä: sisältää mm. urheilutiloja.

HALLITUS: Toimeenpaneva ja valvova hallintoelin. Vrt. Suomen hallitus, erit. Limeksen hallitus. Myös HYY:n.

HANKEN: Svenska Handelhögskolan. Lähellä Dommaa, kukaan meistä ei vielä ole uskaltautunut sisään.

HATK: Helsingin yliopiston ATK-keskus. Tarjoaa tietotekniikkaa ensisijaisesti opetus-, tutkimus- ja opiskelutarkoituksiin. Isoja ja pieniä tietokoneita kaikkien opiskelijoiden käytettävissä. Ent. HYLK, Helsingin yliopiston laskentakeskus. Katso myös ATK-asema, HYLKA,-B, KATKO, Kolikot, News...

HEILAHTELEEPYÖRÄHTELEE: Ks. Nieminen ja eetteripyörteet.

HEIMOLA: Rakennus Porsun naapurissa, joka sisältää ainakin matikan laitoksen, ravintola Pam Pamin, Alepan ja muita kauppoja. Yläkerroksissa humanisteja. HELI: Lentävä keiju Walt Disneyn Peter Pan -piirretyssä. Yliopiston vikkelin tiedonhaltija. Helppokäyttöinen sähköinen "ilmoitustaulu", jota voi lukea monesta eri tietokoneesta käsin. Ajankohtaista ja ajan tasalla olevaa tietoa kaikesta yliopistoon liittyvästä, Vallilan ruokalistoista Kurssikirjaston kortistoon.

HELIX: Biokemistien ainejärjestö. Jakaa kerhohuoneen Limeksen kanssa Uudella YO-talolla.

HEWSNEWS: HYY:n taajaan ilmestyvä tiedotuslehdykkä. Jaossa laitoksilla, kuppiloissa ym.

HIETSU: Hietaniemen uimaranta Hietaniemen hautausmaan kupeessa. Joskus myös Hietsun kirppis Hietalahdentorilla.

HILJAINEN HUONE: Paikka hiljentymiseen, rauhoittumiseen ja mietiskelyyn. Löytyy päärakennuksesta pohjoisen sisäpihan liepeiltä.

HOAS: Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö. Kilteille opiskelijoille halpoja asuntoja kalliiseen hintaan. Toimisto Itä-Pasilan syövereissä.

HYK(KI): Helsingin yliopiston kemistit; usein tekemisissä Limeksen kanssa. Hykkiläinen. Myös Helsingin Yliopiston Kirjasto.

HYLKA, -B: HATKan VAX-keskustietokoneita. HYLKB:ssä on TKOL_ILMO-niminen ohjelma, jolla ilmoittaudutaan lähes kaikkiin TKT:n kursseihin (helppokäyttöinen, eikä käyttäjätunnusta tarvita).

HYPPY: Koordinoitu lihasten liikesarja, jolla pyritään voittamaan maan painovoimaa, ja pääsemään irtautumaan maasta vaihtelevalle korkeudelle. Myös Helsingin yliopiston polymeeri- ja puukemistit.

HYROKRAATTI: HYY:stä suojatyöpaikan saanut ongelmalapsi tai poliitikon uralle aikova yleensä enemmän tai vähemmän kirkassilmäinen opiskelija.

HYY: Helsingin yliopiston ylioppilaskunta: Mansku 5 A-C, suurin ja mahtavin. Valmistaa hyrokratian kandeja, omistaa yhtä sun toista.

HÄMIS: Hämäläinen osakunta. Majailee punatiilirakennuksessa linja-autoaseman vierellä Urho Kekkosen kadulla.

HÖRHELÖ: Ei-toivottu henkilö, kutsumaton vieras, usein päihteiden vaikutuksen alaisena. Erit. Uudella ylioppilastalolla yö- ja viikonloppuaikaan bileiden jälkeen.

IIDA: Opiskelijakämppäläkiinteistö Pohjois-Haagassa, Ida Aalbergin tie 1:ssä. Sisältää opiskelijajärjestöjen paljon käyttämän saunatilan. Ks. saunailta.

IIDAN APPRO: Saunailloissa suoritettava korttelin ympärijuoksu Aatamin asussa ja vähän Eevankin.

IIDAN CUMU: Viuhahduksen laajempi oppimäärä. Yleensä Pohjois-Haagan ostarille ja takaisin.

IIDAN LAVI: Lieneekö kukaan koskaan suorittanut? Pohjois-Haagan asemalle ja takaisin. Kuulemma tohtoriksi väittely olisi matkustaa Uudelle YO-talolle ja takaisin.

ILLUSION: Bio Illusion: Uudella ylioppilastalolla sijaitseva elokuvateatteri.

JATKOTENTTI: Yleensä vähemmän virallinen tilaisuus, mahdollisesti jossakin ravitsemusliikkeessä, jossa käydään läpi kurssiin kuulumattomat asiat.

JOHTORYHMÄ: Laitoksen päättävä elin, jossa on proffien ja henkilökunnan lisäksi myös opiskelijaedustajia. Hyvät mahdollisuudet vaikuttaa tutkintovaatimuksiin ym. opetusta koskevaan.

KAISANIEMI: Kaisis. Puisto Rautatieaseman ja Pitkänsillan välissä. Erityisesti Kaisiksen pesäpallokenttä.

KAIVARI: Kaivopuisto, Kaivopuiston kesäkonsertit. Helsingin eteläkärjen puisto, jossa on diplomaattiasuntoja, ja kesäisin lähes joka viikonloppu ulkoilmakonsertteja. Myös Ullanlinnanmäki on Kaivopuistossa. Ylioppilaskuntien yhteinen pyllymäki laskiaisena.

KAIVOTALO: HYY:n omistama kiinteistö, joka piirittää Uutta ylioppilastaloa suunnalta jos toiselta.

KAPPELI: Kafée Espan puistossa. Kappelin erikoisuus on talon itsepantu olut (suoraan kellarista hanaan, vaaleana ja tummana).

KARVAISET PINNAT: (Mat.sl) Topologian osa-alue. Karvaisten pintojen kampaaminen.

KATKO: (TKO.sl.) Keskustan ATK-asema, Fabianink. 24. Ei katkaisuhoitoa, vaan tänne kaikki bittinarkomaanit menevät, kun keskustassa alkaa tulla päätteen- tai mikronpuutostaudin oireita.

KAUPPIS: Kauppakorkeakoulu. Domman läheisyydessä Runeberginkadulla. Parasta ruokala.

KERHO(HUONE): Kertsi, Mansku 5 A 3. kerroksessa sijaitseva Limeksen kerhohuone. Vapaa pääsy jos paikalla vain on joku avaimenhaltija. Ohjelmaa on vilkkaimmillaan päivittäin: Limeksen lukuisat kerhot ja puuharyhmät kokoontuvat täällä. Myös epävirallista ohjelmaa.

KESKUSPUISTO: Viheralue Töölönlahdelta Jäämerelle: kelpaa pyöräilyyn, kävelyyn, hölkkäilyyn, ratsastukseen, istuskeluun tai vaikka kesäteatterin katseluun.

KEVÄTREKI: Limeksen jokakeväinen invaasio/picnic Suomenlinnaan. Luullaan yleensä painovihreeksi. EI silti ole Kevätretki.

KIELIKESKUS: Fabianinkatu 26: sisältää itseopiskelustudion ym. kieliin liittyvää. Alakerran luentosalissa matikan luentoja.

KIRJAKAHVILA: Vanha ylioppilastalo 1. kerros: kahvila, lukusali, tilattuja lehtiä.

KLAAVA: Unix-keskustietokone. Yksi Kolikoista.

KLUUVI: Forumin kilpailija yliopistokorttelissa. J.F.F.Kettunen, Mc Donald's ym.

KOLIKOT: Kruuna, Klaava ja Plootu. Lantit, yhteisnimi usean keskustietokoneen ryppäälle. Käyttäjätunnuksen tähän härveliin saa jokainen tiedekunnan fuksi.

KOLMEN SEPÄN PATSAS: Vanhan ja Stokkan välisellä aukiolla (Kolmen sepän aukio) oleva siveettömyydellään suurta kohua herättänyt patsas.

KONSISTORI: Yliopiston ylin päättävä elin, jossa opiskelijoillakin on vihdoin ja viimein edustus.

KRUUNA: Unix-keskustietokone. Ks. Kolikot.

KULTSA: (Limes sl.) Limeksen kulttuurijaosto. Limeksen kulttuurisihteerikin on Kultsa. Järjestää excursioita ja tapahtumia limesläisille.

KUMPULA: M-L tiedekunnan laitosten tuleva maantieteellinen sijainti. Ollut suunnitteilla vasta vähän päälle 20 vuotta, mutta edistystä on jo tapahtunut: kemistit muuttivat ensimmäisinä Kumpulaan vuoden 1995 alusta. Perässä tulevat fyysikot, matemaatikot ja käpistelijät sitten joskus.

KÄYTTIS: (TKT.sl.) Käyttöjärjestelmä, tietokoneen. Vrt. Tietokone ja käyttöjärjestelmä -kurssi. Käyttäjätunnus tietokoneisiin.

LABRA: Laboratorio, -työ. Piikki opiskelijan lihassa. Periaatteessa hyödyllinen keksintö, jossa on jopa omatoimisen ajattelun ja oppimisen vaara.

LASIPALATSI: Rakennus linja-autoaseman ja Mannerheimintien välissä.

LASKARIT: (Lasku)harjoitukset. Yleensä enemmän tai vähemmän pakollisia, mutta sitäkin hyödyllisempiä, sanovat.

LAURIKAISEN TALO: (Fys. sl.) Fysiikan laitoksen uusi puoli (TFO, SEFL, TFT, FAT). Teoreetikkojen pesä. Hitufysiikan emeritusprofessori K.V. Laurikaisen mukaan.

LEMPINIMET: Rakkailla Limes-lapsilla on monta nimeä. Limeksessä tuskin kukaan tunnistaisi Juho Pöystiä, Jukka Lehtosta tai Markku Virtasta, sen sijaan Pösilön, Lompan tai Pollen kyllä.

LEPAKKO: Porkkalankatu 1:ssä sijaitseva ELMU:n omistama vaihtoehtokulttuuritalo. Pitää sisällään mm. näyttelyitä, konsertteja, kuppilan, yöbileitä, tapahtumia ja kaikkea mitä ihmiset haluavat järjestää, ja tietysti Radio Cityn.

LI**KE:, LixxxxKe. Standardiformaatti Limeksen lukemattomille eri kerhoille (LImeksen se ja se KErho). Erit. Lieke ja Limake, sekä tusinoittain muita enemmän tai vähemmän aktiivisia. Yleisperiaate: kun mahdollisen kerhon nimi kerran on lausuttu, sellainen on siitä pitäen olemassa.

LIBRI: Ks. YOKK, Yliopistokirjakauppa.

LIEKE: LImeksen ElokuvaKErho. Ilmaisia elokuvia jäsenistölle säännöllisissä videoilloissa ja -öissä.

LIIKKIS: (Limes sl.) Liikuttava tai säälittävä henkilö. Limeksen liikuntasihteeri. Keksii fyysistä päänmenoa jäsenille, on pallo hukassa.

LIMAKE: LImeksen MAtkailuKErho. Useita matkoja vuodessa, useimmiten ulkomaille. Perinteenä uudenvuodenmatka johonkin Euroopan pääkaupunkiin ja kevätmatka johonkin vaan, esmes Baltiaan.

LIMES: Rajavalli, -muuri. Erit. matematiikassa raja-arvo. Ainejärjestö Helsingin yliopistossa.

LSP: Limeksen Salainen Poliisi. Kukaan ei tiedä, ketkä siihen kuuluvat. Edes ne, jotka siihen kuuluvat, eivät tiedä siihen kuuluvansa.

LUKKI, LUKITAR: LuK, Luonnontieteen Kandidaatti. Uusi kevytvaihtoehto (120 ov) perinteiselle kandintutkinnolle.

MAKKARATALO: Rautatieasemaa vastapäätä oleva parkki- ja liiketalo. (Katso niin näet ne makkarat). Sisältää matematiikan laskuharjoitussaleja.

MANALA: Pohjalaisten osakuntien omistama monikerroksinen bailaushelvetti Museokadulla.

MANSKU: Mannerheimintie, katu Helsingin keskustasta jonnekin susirajan suuntaan.

MANTA: Alaston nainen, jolle annetaan lakki lämmikkeeksi kun ilmat alkavat lämmetä. Espan toisessa päässä.

MATLU: ML-tiedekunnan kaikkien ainejärjestöjen yhteistyöjärjestö, perustettu keväällä 1994. Järjestää vuosittain Megabileet ja Megasuunnistuksen.

MATRIX: Matematiikan laitoksen opiskelijajärjestö (rekisteröimätön). Jokaisen itse ajattelevan matemaatikon takapiru. Ent. Matematiikan Opiskelijaryhmä.

MEGA: Melkein mikä tahansa Matlun järjestämä häppeninki on Mega-luokkaa.

MEGABILEET: Neljän vuoden aikana jo perinteeksi muodostuneet kulttibileet. Järjestäjinä kaikki ML-tiedekunnan ainejärjestöt, juhlaväkeä ja -humua sen mukaisesti. Nimensä veroiset kekkerit ja ihmisiä tuhatkunta.

MEGAZONE: Kaikenikäisten lasten lasertaistelupeli. Viitisentoista ihmistä räiskimässä toisiaan "laseraseilla", joiden osumat rekisteröidään. Suosittua ajanvietettä opiskelijajärjestöissä (Limes-Resonanssi-Synop-TKO-äly -ym. turnajaiset). Ei Matlun järjestämä vaikka Mega onkin.

META: Muut Esille Tulevat Asiat. Vapaamuotoista nahistelua kokouksissa.

METSÄTALO: Fabianinkatu 39 / Unioninkatu 40 b. Metsätieteilijöitä, filosofeja yms. Ruokala kellarissa, Atk-luokka.

MOKA: Töppäys, virhearviointi, -suoritus. (Fys.sl) Teor. fys. kurssi (monen kappaleen ilmiöt).

MOR: Matematiikan OpiskelijaRyhmä. Nykyinen Matrix.

MSG: Mass Sport Games. Ei niin vakava massaliikuntatapahtuma, jonka järjestävät HYY, KY ja TKY yhdessä syksyisin. Korkeakoulujen joukkueet ottavat mittaa toisistaan eri "urheilu"lajeissa. Hikoilu jätetään usein vasta saunaan, ja ilta jatkuu bileillä. Limekseltä useita "edustus"joukkueita. Myös Talvi-MSG Kuopiossa.

MUKA: (Fys.sl.) Teor. fys. kurssi (muutaman kappaleen ilmiöt).

n: Erityisesti matemaattinen termi eräälle suuruudenhullulle muuttujalle, joka alati pyrkii kohti ääretöntä.

NEWS: Usenet News, Nyyssit. Maailmanlaajuinen keskustelu- ja uutisjärjestelmä Internetissä. Käyttö vaatii käyttäjätunnuksen esim. Kolikoihin.

n:n VUODEN OPISKELIJA: Kauemmin kuin kolme vuotta yliopistolla viihtynyt.

NIEMINEN: Kauko Armas, varanotaari. Eetteripyörreteorian isä ja uranuurtaja. Lähde: Kauko Nieminen, Eetteripyörteet voimina, 1984, ISBN-951-99532-4-8.

OLL: Opiskelijoiden liikuntaliitto. Huomaa OLLin sali.

OLLIN SALI: Mansku 5 A, 5. kerros: hyrokraatit haukkuvat yläsaliksi. Pidetään usein bileitä.

OMPPU: Lääkisläisten ruokala Siltavuorenpenkereellä, ei kuulu HYY:n tuen piiriin mutta silti ruoka kohtuuhintaista. Monien fyssan laitoksen assareiden ja opettajien kantapaikka, siellä saattaa tavata myös lääkikseen loikanneita fyysikoita.

OPETUTOR: Opettajatutor, omaopettaja. Opiskelijalle nimetty nimikko-opettaja laitokselta, jonka on tarkoitus antaa henkilökohtaista opintoneuvontaa jne., ja olla opiskelijan ensimmäinen kontakti kaukaiselta ja arvokkaalta vaikuttavaan henkilökuntaan. Jokaisella uudella opiskelijalla on omaope.

OPINTOKIRJA: Ei kannata hukata. Siihen haetaan merkinnät mm. opintosuorituksista. Systeemi on kuitenkin pikku hiljaa siirtymässä kokonaan tietokoneelle, joten sen yleisin käyttötarkoitus on UniCafen opiskelijatodistuksena.

OPISKELIJA(IN)HUONE: Opiskelijoiden käytössä oleva komero laitoksella. Voi lukea, laskea, jutella, keittää kahvia, nukkua? Matikalla 3. krs; fysiikan laitoksella vanhan puolen 4. krs; TKTL:lla TKO-Älyn huone A317.

OPISKELIJAKORTTI: YO-kortti, SYL-kortti. Antaa alennuksia, päästää sisään ym. mukavaa.

OPM: Oma Pullo Mukaan eli omat eväät. Myös Opetusministeriö.

OPPONENTTI: Vastaväittäjä. Seminaareissa ja tohtorinväittäjäisissä esiintyvä laji.

OVT: (Limes sl.) Oma Vapaa Tahto. On usein vastakkaista sukupuolta ja odottaa iltaisin kotona. Esim. lähteä kesken illan kotiin "omasta vapaasta tahdostaan", olla dokaamatta "omasta vapaasta tahdostaan" jne.

PAASIKIVEN PATSAS: Harmaagraniittinen möhkäle Postitalon ja Linja-autoaseman välissä, Lasipalatsin vieressä. Fuksisaunailtoihin lähtevien kokoontumispaikka.

PASCAL: Blaise P. 1600-luvulla vaikuttanut ranskalainen matemaatikko ja filosofi. (TKT.sl.) Ohjelmointikieli. TKT:n kurssi.

PERUNATORI: YO-aukio. Uuden- ja Vanhan yo-talon välissä oleva aukio, jolla on usein erilaisia tapahtumia.

PI-PIV: Luentosaleja Porsun alakerrassa, muut P-alkuiset ovat ylempänä.

PIENRYHMÄOHJAUS: Tutorointi. Yliopiston ainejärjestöiltä omima toiminta, jolla uudet opiskelijat yritetään sopeuttaa opiskeluympäristöönsä.

PINGVIINIT: (Limes sl.) Limeksen ainakin mainetta ellei kunniaa niittänyt edustusjoukkue. Pitää Limeksen lippua korkealla Akateemisessa Wartissa ja MSG:ssä.

PITKÄ: Tuoppi, iso olut, ½ litraa olutta. Mittayksikkö. Muista myös pint, mass.

PORTACOM: Newsien pikkuveli, yliopiston sisäinen sähköinen kokousjärjestelmä. Pyörii Plootussa. PortaComin pikkujoulut milloin mihinkin aikaan vuodesta.

PORTSU: Porsu, Porthania. Hallituskatu 11: pidetään luentoja, tenttejä. Sisältää myös kuppilan, ATK-aseman, liikuntatiloja, meteorologeja, humanisteja, juristeja ym. ihmeellistä.

PROMOOTIO: Tohtorien ja maisterien synnytystilaisuus.

PRUJU: Kasa monisteita jostakin luennosta. Saa silloin tällöin ostaa valmiina pakettina, usein täytyy tyytyä itse kopioimaan.

PUBLIIKKI: Alkaa olla homma hanskassa. Karu tilaisuus, jossa saat FK:n paperit käteesi.

PÄÄRAKENNUS: Pitää sisällään ruokalan, kahvilan, luentosaleja, opinto-, neuvonta- ym. toimistoja, humanisteja, rehtorin ja ym. hallitsijoita.

RESONANSSI: Systeemin valikoiva reagointi tietyillä taajuuksilla annettuihin impulsseihin. Fyysikkojen oma, laitoksella toimiva ainejärjestö. Järjestää mm. Fysiikan Sirkusta, excursioita ja laitostilaisuuksia sekä edustaa opiskelijoita laitoksen hallinnossa.

RHPS: Rocky Horror Picture Show. Kulttielokuva. Rockyä katsotaan "with audience participation" eli yleisö osallistuu juoneen välihuutojen ja rekvisiitan kera. Suosittua hupia eri elokuvakerhojen ohjelmistossa (mm. Lieke).

SAUNAILTA: Illanvietto, joskus ohjelmallinen, joskus ei. Ei ole pakko saunoa, mutta saa; yleensä yhteissaunassa (miesten/naisten vuorotkin löytyy).

SEFL: Suurenergiafysiikan laitos. SEFLin suuri luentosali TFO:n alakerrassa.

SELÄTTÄJÄ: Mekaaninen laite, jolla puhkaistaan rivi reikiä paperinipun laitaan ja pujotetaan muovinen selkäruoto näin syntyneisiin reikiin. Vekotin, jolla saat prujunippusi ojennukseen. Matikan laitoksella sellainen löytyy opiskelijainhuoneesta ja fyysikot voivat selättää nivaskansa TFO:n 3:nnessa kerroksessa.

SEDÄT/TÄDIT: (Limes sl.) Veteraanilimesläisten kasauma, vm. -66 tai vanhempia. Ovat edustaneet Limestä raihnaisesti mutta arvokkaasti mm. MSG:ssä.

SEUTULIPPU: Helpottaa Vantaalla tai Espoossa asuvien kulkuongelmia. Muutamalla satasella pääsee liikkumaan vapaasti kaikissa kulkuvälineissä, myös metsälinjoilla.

SIBIS: Sibelius-akatemia: tulevien taidemusisistien opinahjo.

SILTAVUORENPENGER 20: "Siltavuorenperkele". Fyssan, teoreettisen fyssan, suurenergiafyssan, anatomian ja fysiologian laitokset, vanha kiihdytinlabra (Graaffi), fysiikan ATK-toimisto. Yliopiston vaikeimmin löydettävät laitokset.

SPEKTRUM: Ruåtsinkieliset matematiikan, fysiikan, kemian ja tietojenkäsittelyn opiskelijat. Kerhohuone Kirkkokadulla.

STOKKA: Stocka, Stockmann, Pohjoismaiden suurin tavaratalo aivan Helsingin keskustassa.

STUDIA GENERALIA: Tavalliselle rahvaallekin tarkoitettu luentosarja; yliopiston parasta antia. Voi käydä katsastamassa vaikka Esa Saarista tai muita julkkuja.

SUMEAT SYSTEEMIT: (Mat.sl.) Eräs todennäköisyyslaskennan osa-alue.

SYKLOIDI: Käyrä, joka syntyy pitkin koordinaattiakselia vierivän ympyrän kehältä valitun pisteen piirtämänä. Limeksen virallinen äänenkannattaja, ilmestyy harvakseltaan. Saa lukea, kirjoittaa ja kuvittaa vapaasti ja ilman sensuuria (?).

SYL: Suomen ylioppilaskuntien liitto. HYY:n ja Eduskunnan välinen porras hyrokraateille.

SÄHKÖPOSTI: (engl. E-mail) Oma sähköinen postilaatikko, jota voi lukea melkein mistä käsin vain ja mihin aikaan tahansa. Nopea tapa tavoittaa kaverit, vieläpä ilmainen. Edellyttää tietysti että ystäväsikin käyttävät sähköpostia. Vaatii käyttäjätunnuksen johonkin keskuskoneeseen tai mikroverkkoon. Vastakohta SnailMail = tavallinen posti.

TALLQVISTIN TALO: (Fys. sl.) Fysiikan laitoksen vanha puoli (ns. Höyryfysiikan osasto).

TAPULI: Suurkirkon kellotapuli, jonka uumenissa tunnelmallinen kahvitus- ja istuskelutila. Toimii mm. tutorkahvilana ja on toiminut Limeksen Matkailukerhon kahvilana. Halpaa kahvia, joskus myös pullaa (hyvällä tuurilla kotileivonnaisia). Sisäänkäynti Suurkirkon ylätasanteelta.

TENTTI: Joukkokokous, jossa yritetään saada selville, kuka on lukenut tarkimmin oppikirjojen petiittiosuudet ja opetellut sivunumerot sekä kuvatekstit. Yleensä väitetään tenttien tuloksilla olevan korrelaatiota opintomenestyksen kanssa, mutta vaihtoehtoisiakin tulkintoja on esiintynyt. Tenttituloksista merkittävin variaabeli on totuusarvo (hyväksytty/hylätty), muita tulkintoja voidaan pitää nykyisen kilpailuyhteiskunnan mukanaantuomana epäterveenä vääristymänä.

TIEDEKUNTANEUVOSTO: TDK-neuvosto, erit. ML-tiedekunnan. Vuosikymmeniä märehdityn hallinnonuudistuksen tuloksena myös tiedekunnan tasolla on nyt opiskelijaedustus. Täällä pyörivät astetta isommat rattaat kuin laitosten johtoryhmissä.

TIRA: (TKT. sl.) Tietorakenteet. TKT:n kurssi.

TITAANI: Kreikkalaisten muinaistarujen kova jätkä. Teoreettisten fyysikkojen yms. friikkien anarkistinen yhteenliittymä (ainejärjestön tapainen vapaamuotoinen hörhelölauma).

TKKJ: (TKT. sl.) Tietokone ja käyttöjärjestelmä, Käyttis. TKT:n kurssi.

TKO-Äly: Se ainoa oikea käpistelijöiden oma järjestö. Liity ja innostu. Excursioita, saunailtoja, tempauksia ja vaikka mitä. (Maksettu mainos)

TKT: Tietojenkäsittelytiede. Aine, jota ATK:n opiskelijat todella opiskelevat. Ent. Tietojenkäsittelyoppi.

TODARI: (Mat.sl.) TN. Todennäköisyyslaskenta.

TOIMISTO: Erit. Limeksen toimisto, Liisankatu 16 D (pihan perällä), p. 278 1023. Tule katsomaan: voit ostaa kirjoja omakustannushintaan, juoda kahvia, jutella mukavia, katsella painaj(ais)ia työssään.

TRIVIAALI: Itsestään selvä. Se kohta todistuksesta, todistuksessa tms., jonka ymmärtävät muutkin kuin luennoitsija tai päin vastoin. Sanaa ei pidä käyttää tenttivastauksessa.

TTE: (Limes sl.) Täältä tullaan elämä. Tapio Suomisen klassikkoelokuva vuodelta 1980. Kulttisuosikki Limeksessä jo ties kuinka monetta vuotta (vuorosanatkin osataan ulkoa).

TUNNELOITUMINEN: (Fys.sl.) Hyödyllinen taito esim. ruuhkabussissa.

TUTOR: Pienryhmäohjaaja. 2-n:nnen vuoden opiskelija, jolle on annettu huostaan 3-n uutta innokasta fuksia.

TUTORKIEROILU: Fuksien keväinen vastaisku syksyiselle fuksisuunnistukselle, uhreina viattomat tutorit. Kaupunkisuunnistus, jossa tutorit narutetaan viilettämään pitkin kaupunkia täyttämään omituisia tehtäviä, tuhannen kapakan kautta.

TUTOROITAVA: Tutorlapsi = uusi innokas opiskelija, joka ottaa osaa pienryhmäohjaukseen. Ks. fuksi.

TUTORRYHMÄ: 1-n vanhemmasta (tutor) ja 3-n uudesta opiskelijasta (tutoroitava) koostuva pienryhmä, jonka tarkoituksena on tutustuttaa uudet opiskelijat yliopistoon ja opiskelijaelämään ja pitää muutenkin hauskaa.

ULKKARI: Ulkomaalaisopiskelija.

ULLANLINNANMÄKI: Kaivarin eteläosan mäki, jossa on URSA:n tähtitorni ja 1.5. paljon samppanjapullonkorkin näköisiä ufoja.

VALLILA: Kaupunginosa Helsingissä Mäkelänkadun tienoilla. Erit. Tietojenkäsittelytieteen laitos ja ATK-keskus Teollisuuskatu 23:ssa.

VALTSIKKA: Valtiotieteellinen tdk.

VANHA: Vanha ylioppilastalo, Mansku 3. Uuden vieressä: juhlasali, musiikkisali, kuppila, kellari. Näyttelyitä, konsertteja, tapahtumia, tempauksia.

VANHAN KUPPILA: Vanhalla. Opiskelijoiden oma kapakka, jonne yritetään nykyään kovasti saada myös opiskelijoita kanta-asiakkaiksi.

YHTEISLÄHTÖ: (Limes sl.) Kokoontuminen sovittuun paikkaan excursiolle, matkalle tai johonkin tapahtumaan lähtöä varten. Yleensä ½ - 2 tuntia ennen lähtöä, ennen vaativia urheilusuorituksia ym. jopa 1 vrk etukäteen. Usein Limeksen kerholla.

YLEISKOKOUS: Vähintään 2 kertaa vuodessa kokoontuva erit. Limeksen ylin päättävä elin: päättää toiminnan suuntaviivoista ja hallituksesta, sisältää asiallista keskustelua, päättyy joskus illanviettoon. Hoitaa sääntömääräiset asiat.

YLIOPISTOKIRJAKAUPPA: YOKK (ent.Libri Academici). HYY:n omistama tieteellisten kirjojen kauppa Hallituskadulla Heimolan alakerrassa. Saa kaikenmaailman kirjoja joko hyllyltä tai tilaamalla.

YLIOPISTOPAINO: Yliopiston sisäiseen painotoimintaan keskittynyt painolaitos Vuorikadulla ja Vallilassa. Vrt. Limeksen paino.

YLIOPPILASAUKIO: Ks. Perunatori.

YLIOPPILASLEHTI: Tipahtaa säännöllisesti jokaisen opiskelijan postiluukusta. Lehti, jonka sisällöstä on käyty tappelua jo 100 vuotta. Nykyisellään vaihteeksi ihan luettava ja hyödyllinen. Erit. järjestöpalsta (mm. Limeksen ilmoitukset). YLÄSALI: Ks. OLLin sali.

YTHS: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Töölönkatu 37 A: hyvää ja halpaa terveydenhoitoa, pakollinen terveydenhoitomaksu ei ole turhaa kiskontaa. Käytettävissäsi myös kaikilla muilla yliopistopaikkakunnilla.

ÄMMÄLÄ: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, ML.

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu