Och samma på svenska:

Helsingfors Universitet är inte ett tvåspråkigt universitet bara till namnet. Det arrangeras undervisning i svenska i en massa ämnen, bl.a. undervisas alla cumlaude- och några laudaturkurser i kemi och fysik på svenska. I matematik undervisas approbatur- och några cumlaude-kurser på svenska. Det lönar sig absolut att delta i den svenska undervisningen. Undervisningsgrupperna är mycket mindre än på den finska sidan, vilket leder till att man mycket lättare lär känna och får kontakt med föreläsarna och räkneövningsassistenterna. Då de flesta svenska studerande dessutom är aktiva spektrumiter, är sammanhållningen bland de svenska studerandena på de olika institutionerna bra. Allt detta gör att det är helt enkelt trevligare att vara svenskspråkig på mat.nat.

Den äldsta ämnesföreningen för matematiska ämnen vid Helsingfors Universitet är faktiskt inte Limes, utan Spektrum, som grundades redan 1933, ett par år före Limes. Ett faktum som limesiterna ibland helst skulle glömma. Men trots att de båda föreningarna grundades under språkstridens heta år, och hade diametralt olika politiska inriktning under 60-talet, är allt detta historia, som inte påverkar vårt samarbete idag. Numera har vi bete i studiefrågor och inom studiepolitiken.

Men vad är detta Spektrum? Jo, Spektrum är ämnesföreningen för svenskspråkiga studerande av matematik, fysik, kemi och datavetenskap vid Helsingfors Universitet. Vi har dock det högt till tak, bland de aktiva medlemmarna hittas också bl.a. medicinare, filosofer och diplomingenjörer. T.o.m. någon finskspråkig har nångång observerats på våra tillställningar. Att vi drar till oss utomstående är inte så underligt då man beaktar att vi har den bästa stämningen och arrangerar de bästa festerna av alla mat.nat.:s studentorganisationer, för att inte tala om att de intelligentaste, vackraste och djärvaste studerandena nästan utan undantag är spektrumiter.

Alltså, om du är svenskspråkig första årets studerande, kom med till Spektruma tutorgrupps verksamhet, och fortsätt med gulnäbbsintagningen, som ju är obligatorisk för första årets studerande. Om du missar den, får du aldrig en ny chans att delta! Annan verksamhet vi brukar ha i början av året, som du också är välkommen till, är kräftskivan, månadsmötet och en sits. Om du p.g.a. t.ex. militärtjänst missar allt detta, kan du när som helst komma med genom att dyka upp på klubben (Kyrkogatan 10, in från innegårdens sida) efter ett månadsmöte, då vi brukar ha något lättsamt program på klubben. Detta kräver ingen anmälning, det är bara att komma. Naturligtvis kan du också börja med att dyka upp på en sits, herr- eller dammiddag, julfest, vårfest, oktoberfest, splättiskeikka, sählytur eller någon annan av de otaliga programpur vi arrangerar under årets lopp. Till årsfesten deltar du ju naturligtvis, det bör alla studerande med den minsta gnutta självrespekt göra.

Nu frågar du dig: var får jag information om när allt detta händer, och hur skall jag anmäla mig ? Det finns flera informationskällor, men den viktigaste är nog Internet (Heli, WWW, maillistan och News) och anslagstavlorna. Våra anslagstavlor, som egentligen är delar av större anslagstavlor, känner du igen på att det ovanför vår del av anslagstavlan står Spektrum. De finns på sex olika platser: på fysikums kafé, i svenska kemens korridor, i Heimolas tredje våning vid hissarna, på Industrigatans fjärde våning i hörnrummet till höger från hissen, i Porthania mellan narikkan och telefonerna och naturligtvis på klubben.

Ett annat bra sätt är att läsa Heli, där hittar du färsk informationen i /Järjestöt/Opiskelijajärjestöt/Spektrum/. Naturligtvis gör vi också reklam för programmet i möteskallelser och vår medlemstidning Spektraklet.

Kuten ylläolevasta varmasti ymmärsit, järjestetään yliopistolla myös ruotsinkielistä opetusta. Mikään ei estä suomenkielisiä osallistumasta tähän opetukseen. Matemaattis-luonnotieteellisessä tiedekunnassa ainoastaan biologeilla ja farmaseuteilla on kiintiöt ruotsinkielisiä opiskelijoita varten, kaikkialla muualla pätee ruotsinkielisessä opetuksessa täydellinen akateeminen vapaus. Eli jos olet sitä mieltä että jollakin kurssilla on ala-arvoinen luennoitsija/v...umainen laskuharjoitusassari, ota ihmeessä selvää luennoidaanko samaa kurssia ruotsiksi samana lukukautena. Ruotsinkielisistä luennoitsijoista löytyy muutama tosi hyvä (ja toki muutama huonokin) luennoitsija, joten kannattaa käydä vilkaisemassa saisitko tällä tavoin parempaa opetusta. Ja kun muutaman vuoden kuluttua luet laudaturkursseja, kannattaa seurata myös mitä ruotsinkielistä opetusta on tarjolla; ruotsinkieliset professorit luennoivat välillä mielenkiintoisia erikoiskursseja omilta erikoisaloiltaan. Kaikkihan toki osaavat kuuden/yhdeksän vuoden ruotsinkielen opiskelun jälkeen ruotsia hyvin, ja oppikirjat ovat sitäpaitsi usein samat englanninkieliset kirjat kuin vastaavalla suomenkielisellä kurssilla.

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu