Tietorakenteet (4 ov)

Useimmille teistä tulee toisen lukuvuoden syksyllä lusittavaksi todella mielenkiintoinen ja antoisa kappale kotimaisen tietotekniikan perusteita. Eli neljän opintoviikon laajuinen kurssikokonaisuus, jota myös tietorakenteiksi kutsutaan. Tietorakenteet on ensimmäinen cumun tasoinen kurssi, johon uraansa aloitteleva opiskelija törmää. Siksi se saattaakin yllättää tavallisen pulliaisen työllistävällä vaikutuksellaan. Empiirisellä havainnoinnilla on todettu, että TIRA:n laskuharjoitukset ovat paitsi työläät, myös joskus hyvinkin vaikeat. Yhä edelleenkin on moni asia kurssista jäänyt allekirjoittaneille selviämättä. Asiaa nimittäin on mahdutettu mukaan yllin kyllin, kurssilla käsitellään Pascalin eri tietorakenteiden toteuttamista. Mukaan kuuluu taulukon, harvan taulukon, listojen, pinojen ja puiden toteutus ja käyttö. Lisäksi mukana on muistinhallintaa, verkkoja ym. Algoritmeja viskellään viattoman opiskelijan riesaksi enemmän kuin olosuhteet huomioon ottaen on soveliasta.

Kuitenkin, ehkä juuri kurssin laajan asiasisällön takia, käteen jää hiukan normaalia enemmän. Yleensähän kurssien jälkeen opiskelija unohtaa oppimansa lähes välittömästi viimeisen tentin jälkeen. TIRA:n kohdalla tämä on toisin. Jos nimittäin Ohjelmointi-kurssin jälkeen osasi Pascalia (edes kohtuullisesti), Tietorakenteiden jälkeen osaa ainakin Pascalin osoittimet jo siinä määrin, että valmiudet seuraavaan miehuuskokeeseen, eli Tiran labraan ovat olemassa (näin minulle on ainakin kerrottu,itse en sitä usko).

TIRA:nopiskelun kohdalla pätevät ne keinot, joilla muutkin kurssit selvitetään, lisäksi laskuharjoitusten tekemisen tärkeyttä on syytä erityisesti painottaa. Vaikkei kaikkea ymmärtäisikään, jo hyvästä yrittämisestä tulee hyvä mieli ja aurinkoinen ilme.

Mika Seppänen

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu