World

URL? HTML? HTTP? TÄH? Ylitrendikästä teknokraattista huuhaata vai suurin keksintö sitten automobiilin? Kaikki puhuvat siitä mutta tietääkö kukaan mikä tai mitä se ihan oikeasti on? Ja mistä ihmeestä sitä lapsipornoa oikein löytää? Lähdetäänpä ihan alusta liikkeelle rautalankakerän kanssa...

Sivu, linkit, URL

Peruskonsepti WWW:ssä on sivu eli web-page eli www-page eli kotisivu eli www-sivu eli verkkosivu. Virallista termiä ei ole ja kaikkia näkyy käytettävän ristiin puhujasta ja sivusta riippuen, joten Älä Hätäile, kaikki tarkoittavat ihan samaa asiaa.

Sivua voisi verrata vaikkapa aikakauslehden artikkeliin johon on lisätty viittauksia toisiin asiaan liittyviin juttuihin sekä tietokantoihin. Esimerkiksi Formula 1 -aiheisella sivulla voi olla kuvia autoista, selontekoa autojen teknisistä ominaisuuksista sekä linkkejä jotka osoittavat toisiin sivuihin joissa on muiden autojen tietoja.

Sivut yhdistyvät toisiinsa linkeillä. Linkki on sivulla oleva viittaus johonkin toiseen verkkoresurssiin, esimerkiksi toiseen sivuun tai kuvaan tai ääninäytteeseen. Linkit esitetään ruudulla yleensä kuvilla tai lauseenpätkillä, jotka näkyvät muuta tekstiä kirkkaammalla värillä tai sinisellä reunuksella alleviivattuna tai ympyröitynä. Linkistä pääsee eteenpäin eli linkin osoittaman viittauksen luo näpäyttämällä linkkiä hiirennapilla tai viemällä kursori linkin kohdalle nuolinäppäimillä ja painamalla rivinvaihtoa.

Jokaisella sivulla on verkkoavaruudessa oma uniikki osoitteensa, URL. URL koostuu aluksi kovin kryptiseltä näyttävästä kirjainyhdistelmästä, mutta älä hätäänny, käytön oppii hyvin pian. Esimerkiksi http://www.helsinki.fi/ on Helsingin yliopiston etusivun URL ja

http://www.helsinki.fi/~rritvos/index.html

on Helsingin yliopiston k,ytt,j,n rritvos sivu index.html. URL:n kirjaintaian tarkempi koostumus on selostettu seuraavalla sivulla.

Eli siis täh?

WWW-sivuja katsellaan (eli verkkosurffailua harrastetaan) WWW-selaajaohjelmalla (browser). Yliopistolla on käytössä kolme eri selaajaa: Mosaic ja Netscape graafisille näytöille (Windows, Mac, X) sekä lynx tekstipäätteille.

Windowsissa Mosaic ja Netscape löytyvät mikroverkoista ryhmästä Networking, mäkissä Tietoliikenne-valikosta. Unix/X-ympäristössä (kolikot eli kruuna, klaava ja muut) ajetaan komentotulkista Mosaic tai netscape, tai lynx jos käytössä on pelkkä merkkipääte.

Käytännössä ei ole suurta eroa käyttääkö Mosaicia vai Netscapea, paitsi että osa sivuista näyttää paljon hienommilta Netscapella sen paremmista sivuntaitto-ominaisuuksista johtuen.

Käynnistyksen jälkeen ruudulle pitäsi avautua harmaahko ikkuna jossa lukee pienellä jossain kulmassa joko Netscape tai Mosaic, ja jos koneen jota käytät asetukset ovat kunnossa, pitäisi pian myös ilmestyä yliopiston etusivu. Jos käytössä on tekstipääte ja lynx, mitään ikkunaa ei luonnollisesti avaudu vaan yliopiston etusivu ilmestyy tekstimuodossa. Lähtekäämme siis seikkailulle.

Kohti bittiavaruuden syövereitä

Ruudullamme näkyy siis yliopiston etusivun yläosa. Jos haluamme nähdä koko sivun, käytämme ikkunan reunassa olevaa vierityspalkkia hiiren kanssa, tai jos käytämme Lynxiä niin vaikkapa Page Down ja Page Up -näppäimiä.

Ruudun yläreunassa on kasa ikoneja joiden avulla seikkailua verkossa ohjataan. Back-ikonia klikkaamalla (siis painamalla hiirennappia sen päällä) pääsee edelliselle sivulle jota katsoimme. Home-ikonista pääsee aloitussivulle, joka oletusarvoisesti on siis yliopiston etusivu. Reload hakee näytöllä olevan sivun verkosta uudelleen, ja Stop (tai Mosaicissa pyörivä maapallonkuva) pysäyttää verkosta sivun hakemisen jos se tuntuu vievän paljon aikaa, kuten joskus paljon kuvia sisältävien sivujen haku maapallon toiselta puolen vielä vie. Open-ikonista voimme siirtyä halutulle sivulle, kuten kohta huomaamme.

Lynxiä tekstipäätteellä käytettäessä ikoneita ei ole, vaan niitä vastaavat eri näppäimenpainallukset. Esimerkiksi G (eli Go) vastaa Open-ikonia. Muut Lynxin näppäinkomennot saa esiin painamalla kysymysmerkkiä.

Aloitamme seikkailun luonnollisesti yliopiston etusivulta, jonka alareunasta löydämme Yhteyksiä ulkomaailmaan -linkin, jonka klikkaaminen vie meidät Tampereen yliopiston palvelimessa ylläpidettyyn listaan verkosta löytyvistä asioista. Selaamme listaa alaspäin Valkoisen talon, päivän radio ja televisio-ohjelmien sekä opetusministeriön WWW-palvelimien linkkien ohi ja löydämme linkin Le WebLouvre, Paris, jota seuraamme hetken mielijohteesta. Pian ruudulle ilmestyy kuva Louvresta ja tekstiä pääasiassa kielellä jota emme ymmärrä.

Eksyksissä Siellä Jossain

Koti-ikävä iskee, joten päätämme palata takaisin yliopistomme etusivulle. Klikkaamme hiirellä Open-ikonia ja Mosaic tai Netscape kysyy meiltä "Open Location?". Kuten edellä opimme yliopiston etusivun URL on http://www.helsinki.fi/, joten kirjoitamme sen ikkunaan ja painamme rivinvaihtoa, ja hetken päästä ruudullemme ilmestyy kunniakkaan opinahjomme etusivu. (Lynxillä siis emme paina Open-ikonia vaan G-näppäintä.)

Haluamme tietää mitä tänään tapahtuu, joten valitsemme Ajankohtaista ja uutta -linkin, ja Ajankohtaista-sivun ilmestyttyä ruudulle valitsemme Tapahtuu tänään -linkin, ja pian näemme päivän väitökset ja yleisöluennot yliopistolla.

Tajuamme ettemme ole kiinnostuneita näin maallisista asiosta vaan haluamme elämältämme jotain suurta ja etsimme Lycos-nimisen hakuautomaatin avulla verkosta tietoa meitä suuresti kiinnostavasta asiasta, laskuvarjohypystä.

Avaamme sivun (Open-ikoni) jossa Lycos majailee, http://lycos.cs.cmu.edu/, ja valitsemme sivulta linkin "Search from big Lycos catalog with forms" jotta saamme kaiken löytyvän tiedon aiheesta. Kirjoitamme ruudulle ilmestyvälle sivulle Query -sarakkeeseen parachute (eli laskuvarjo englanniksi).

Painamme Start search-ikonia ja hetken päästä aukeaa sivu jossa kerrotaan että Lycosin tietokannoissa on linkki 401:een sivuun joissa kerrotaan laskuvarjoista mutta tilanpuutteen takia vain 15 ensimmäistä löytynyttä sivua mainitaan. Jos haluaisimme voisimme tarkentaa hakua antamalla useampia hakusanoja Query-sarakkeeseen, mutta päätämme jättää seikkailun tältä erää tähän.

Lycosin ohella muita varteenotettavia WWW-hakuautomaatteja ovat muunmuassa Yahoo! osoitteessa http://www.yahoo.com/ sekä Infoseek, jonka URL on http://www.infoseek.com/. Edellämainittu ja -vierailtu Tampereen yliopiston verkkopalvelulista on myös hyvä paikka etsiä tietoa. Trendiurlit löytää vaikkapa uusimmasta City-lehdestä.

Roope Ritvos

Sisällysluettelo


Limes Ry Liisankatu 16 D 00170 Helsinki
Kommentit : Limeksen postituslistalle

Limeksen kotisivu