Helsingin yliopisto
Tietojenkäsittelytieteen laitos
©Harri Laine
Johdatus sovellussuunnitteluun
581327-6, syksy 2000

Harjoitus 1 (6.11-10.11.)
1. Tarkastellaan loppukokeeseen liittyvää tietojenkäsittelyä. Tähän sisältyy opiskelijan ilmoittautuminen kurssille, ilmoittautuneiden luettelon laatiminen ja toimittaminen tentistä vastaavalle opettajalle ja laitoksen kansliaan, kokeen vastausten arvostelu ja tulostietojen vienti opintosuoritusrekisteriin. Oletetaan, että opintosuoritusrekisteri on suljettu järjestelmä, johon vain rajatulla käyttäjäjoukolla (esim. kanslistit) on käyttöoikeus. Tietojen vienti rekisteriin tapahtuu siten, että valtuutettu henkilö syöttää tulokset vuorovaikutteisen käyttöliittymän kautta opiskelija kerrallaan tai vaihtoehtoisesti lataa järjestelmään määrättyssä standardimuodossa olevan tuloksia sisältävän tiedoston.

Yllä hahmotellun tehtäväkokonaisuuden hoitamiseen on useita käytäntöjä, joiden tietokoneistusaste vaihtelee. Kehitä kolme vaihtoehtoista mallia tietojenkäsittelyn hoitamiseksi. Määrittele vaihtoehdoissasi ketkä henkilöt osallistuvat työnkulkuun, mitä he tekevät ja millä välineillä (paperilomake, tietokoneohjelma, jne).

2. Arvioi vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia esimerkiksi virhemahdollisuuksien, työmäärän, osallistuvien henkilöiden taitovaatimusten ja laitteistotarpeen osalta. Onko vaihtoehtojen soveltuvuudessa eroja isojen ja pienten tenttien osalta.

3. Olioperustaisessa järjestelmämallissa järjestelmän toiminta perustuu olioiden yhteistyöhön. Yhteistyö tapahtuu olioiden suorittamien palveluiden avulla. Tässä tehtävässä tarkastellaan (liike)toiminnan mallintamista olioiden yhteistyönä. Valitse jokin tehtävän 1 yhteydessä kehittämäsi vaihtoehto, nimeä siihen osallistuvat oliot ja määrittele näille palvelut, joiden avulla homma saadaan hoitumaan. Olioiksi voit valita työnkokonaisuuteen osallistuvia henkilöitä tai tietojärjestelmiä. Henkilöiden palvelut ovat henkilöiden työtehtäviä. Olion voi ajatella käyttävän toisen olion palvelua toimittamalla toiselle pyynnön. Tällaisen pyynnön yhteydessä voidaan toimittaa lomake tai mitä tahansa tarpeellista tietoa.

4. Tenttitietojärjestelmän tarkoituksena on tukea kaikkia loppukokeisiin liittyviä toimintoja. Näihin kuulu tehtävässä 1 hahmoteltujen lisäksi esimerkiksi koeaikataulun laatiminen.
  • Nimeä tenttitietojärjestelmän sidosryhmät
  • Nimeä kunkin sidosryhmän tärkeimmät käyttötapaukset (järjestelmän sidosryhmälle tarjoamat palvelut)

5. Piirrä järjestelmän yleisrakennetta kuvaava sidosryhmäkaavio.

1.11.2000 Harri Laine