Helsingin yliopisto
Tietojenkäsittelytieteen laitos
©Harri Laine
Johdatus sovellussuunnitteluun
581327-6, syksy 2000

Harjoitus 2 (13.11-17.11.)
1 Matkatoimisto Kaukokaipuu haluaa järjestelmän, jolla se voi esitellä matkakohteitaan www:ssä. Järjestelmän pitäisi mahdollistaa myös matkojen varaukset sekä matkailijoiden kommenttien kokoaminen. Kustakin matkakohteesta laaditaan esite, jossa on esitelty matkakohde ja majoitusvaihtoehdot. Lisäksi asiakas saa tiedon matkakohteeseen liittyvistä vapaista paikoista. Asiakas voi kirjata matkaan liittyvän varauksen. Varauksen kirjauksen yhteydessä asiakas saa varausnumeron. Tilausvahvistus hoidetaan puhelimitse tai postitse, kun asiakas on maksanut varausmaksun. Asiakas saa liput vasta kun on maksanut koko matkan.

Laadi hahmotelma järjestelmän sidosryhmäkaavioksi. Mieti millaisia käyttäjäryhmiä järjestelmällä on ja mihin muihin järjestelmiin se voisi olla yhteydessä. Millaisten palvelujen kautta sidosryhmät voisivat olla yhteydessä järjestelmään?

2. Kurssikirjanpitojärjestelmän tehtävänä on hoitaa kirjanpitoa kurssiin liittyvistä osasuorituksista kuten laskuharjoituksista, harjoitustöistä ja kokeista. Järjestelmän lopullisena tavoitteena on tuottaa kurssin lopputulokset opintosuoritusrekisteriin (erillinen järjestelmä) kirjattavaksi. Kursssin vastuuhenkilö aloittaa kirjanpidon lataamalla kurssille ilmoittautuneiden opiskelijoiden tiedot kurssi-ilmoittautumisjärjestelmästä (erillinen järjestelmä). Myöhemmillä jatkolatauksilla voi päivittää osallistujatietoja uusilla osallistujilla. Kurssin vastuuhenkilö nimeää opettajat, joilla on oikeus käyttää järjestelmää ja antaa näille tarvittavat salasanat. Vain opettajat voivat kirjata suorituksia järjestelmään. Kurssin arvostelun voi tehdä vain kurssin vastuuhenkilö. Kurssista tuotetaan lopputulosten lisäksi yhteenvetoraportti laitoksen kansliaa varten sekä erilaisia toimintaan liittyviä raportteja. Lopputuloksista tuotetaan siirtoaineiston lisäksi paperilla tuloslistoja. Opiskelijoiden pitäisi voida tarkastaa oma kirjaustilanteensa ja saada tieto lopputuloksesta.

Nimeä järjestelmän sidosryhmät ja tärkeimmät palvelukokonaisuudet, joiden kautta järjestelmä on yhteydessä sidosryhmiin. Piirrä sidosryhmäkaavio.

3. Tarkastellaan kurssikirjanpitojärjestelmän palveluja käyttötapauksina. Piirrä järjestelmän käyttötapausmalli UML-tekniikalla.

4. Tarkastele laskuharjoituspisteiden kirjausta. Olisiko syytä erottaa eri käyttötapauksiksi koko ryhmän pisteiden kirjaus ja yksittäisen opiskelijan pisteiden kirjaus? Voisiko toiminta olla erilaista vai olisiko ryhmän pisteiden kirjaus vain joukko yksittäisen opiskelijan pisteiden kirjauksia. Laadi sisällöllinen kuvaus käyttötapauksista (käyttötapauksesta jos päädyt vain yhteen).

5. Millaisia poikkeus-/erikoistilanteita voisi liittyä laskuharjoitustenkirjaus käyttötapauksiin.

6. Kuvaa käyttötapaus 'rahan nosto pankkiautomaatista' ja kartoita mahdollisia poikkeustilanteita kuvaamaasi normaalitapaukseen nähden.

PS Rational Rosen opiskelijaversio löytyy nopeimmin osoitteesta http://www.cs.helsinki.fi/u/laine/softa/rosestuded.zip ja Plastic Lite (vain luokkakaavioita) samasta hakemistosta tiedostosta plastic_1_1_lite.exe

9.11.2000 Harri Laine