Johdatus sovellussuunnitteluun, kesä 2003, harjoitus 1 (13.6.)

Kurssin kotisivun osoite on: http://www.cs.helsinki.fi/u/laine/jossu/v03/


1.

Onnelan kylässä Pohjois-Karjalassa toimii pieni mutta aktiivinen asukasyhdistys. Yhdistyksellä on vapaaehtoisvoimin ja kunnan tuella ylläpidettävä kokoontumispaikka eli Kylätila. Kylätila on auki arki-iltaisin, jolloin siellä pidetään erilaisia kursseja ja kerhoja. Viikonloppuisin tilaa vuokrataan yksityistilaisuuksiin synttäreistä häihin ja hautajaisiin.

Kullakin säännöllisesti pidettävällä kurssilla on vakiovetäjä. Lisäksi paikalla on aina ns. emäntä tai isäntä, joka kertoo menossa olevista kursseista ja kerhoista sekä ottaa vastaan ilmoittautumisia, tilavarauksia ja asukasyhdistyksen jäsenmaksuja. Asukasyhdistyksen aktiivijäsenet hoitavat emännän/isännän pestiä vuoroilloin.

Kerran vuodessa yhdistyksen jäsenet valitsevat keskuudestaan johtokunnan, joka päättää seuraavan toimintakauden kurssitarjonnan, hankkii vetäjät, sopii aikatauluista ja hoitaa yhteyksiä kuntaan päin. Lisäksi johtokunta pyrkii ponnekkaasti mainostamaan asukasyhdistyksen toimintaa alueen asukkaille.

Määrittele edellä kerrotun perusteella Onnelan Kylätilan emännän/isännän roolin organisointiin ja hoitamiseen liittyvät tietojenkäsittelyä vaativat tehtävät. Ota huomioon myös poikkeustilanteet (mitä tapahtuu, jos joku on sairaana, ...).

2.

Esitä kolme vaihtoehtoista tapaa tehtävässä (1) määrittelemiesi tietojenkäsittelytehtävien hoitamiseksi (täysin automatisoimaton, osittain tietokoneistettu ja mahdollisimman pitkälle automatisoitu). Erittele vaihtoehdoissasi, ketkä osallistuvat työnkulkuun (emäntä/isäntä ei varmaan voi eikä halua tehdä/päättää itse kaikkea), mitä he tekevät ja millä välineillä (paperilomake, kortisto, tietokoneohjelma, ...).

3.

Arvioi tehtävässä (2) esittämiesi vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia henkilötyön määrän, tilankäytön tehokkuuden, asiakasystävällisyyden, virhealttiuden, osallistuvien henkilöiden taitovaatimusten ja laitteistotarpeiden kannalta. Miten eri vaihtoehdot soveltuisivat suuren kaupunginosayhdistyksen toimintaan? Mitä ratkaisujesi osia voisi käyttää sellaisenaan tai hieman sovellettuna jonkin muunlaisen yhdistyksen tietohallinnossa?

4.

Olioperustaisessa järjestelmämallissa järjestelmän toiminta perustuu olioiden yhteistyöhön. Yhteistyö tapahtuu olioiden suorittamien palveluiden avulla. Tässä tehtävässä tarkastellaan (liike)toiminnan mallintamista olioiden yhteistyönä.

Valitse jokin tehtävän (2) yhteydessä kehittämäsi vaihtoehto, nimeä siihen osallistuvat oliot ja määrittele näille palvelut, joiden avulla homma saadaan hoitumaan. Olioiksi voit valita toimintaan liittyviä henkilöitä tai tietojärjestelmiä. Henkilöiden palvelut ovat henkilöiden työtehtäviä. Olion voi ajatella käyttävän toisen olion palvelua toimittamalla toiselle pyynnön. Tällaisen pyynnön yhteydessä voidaan toimittaa lomake tai mitä tahansa tarpeellista tietoa.

5.

Pesulapalvelu Puksun Puhto toimii eräässä Helsinkiläisessä ostoskeskuksessa tarjoten yksityisasiakkaille valko-, kirjo- ja mattopyykin pesua. Kemiallista pesua sekä turkis- ja nahkahuoltopalvelua Puhto hoitaa välittämällä toimeksiannot Puhto-ketjun Helsingin pääpesulaan. Lähialueen yritysasiakkaille Puksun Puhto tarjoaa myös ns. mattopalvelua (toimitiloissa käytettävien eteismattojen säännöllistä pesua ja huoltoa sekä vaihtoa tarpeen mukaan).

Oletetaan, että tehtävänäsi olisi suunnitella Puksun Puhdolle tietojärjestelmä yllä kuvatun toiminnan tukemiseksi. Pohdi aluksi, minkälaisia tilauksia ja toimeksiantoja Puksun Puhto käsittelee. Ketkä osallistuvat palvelutoimeksiantojen käsittelyyn (tilauksesta rahojen tuloutukseen) ja mitä tehtäviä he tekevät? Mihin tehtäviin liittyy tietojenkäsittelyä? Millaista? Laadi tietojärjestelmän sidosryhmäkaavio, jossa kuvaat sidosryhmät ja niiden tietotarpeet. Pohdi toimintaan osallistuvien henkilöiden lisäksi myös muita sidosryhmiä.