Tietokantojen perusteet (581328-9), kevät 2004

Verkkokurssimateriaalin käyttö

Kurssin verkkomateriaali muodostuu

  • kurssin www-sivustosta
  • yliopiston WebCT-ympäristöön toteutetusta verkkokurssista
  • SQL-Trainer harjoitteluympäristössä olevista harjoituksista

Kurssin kotisivut

Kurssin www-sivuja pystyy käyttämään ilman mitään tunnuksia. WebCT ympäristöön toteutettu verkkokurssi ja SQL-Trainer edellyttävät järjestelmäkohtaisia käyttäjätunnuksia ja rekisteröitymistä järjestelmiin.

Kurssimateriaali WebCT:ssä

Verkkokurssi Tietokantojen perusteet on toteutettu WebCT (WebCourseTools) 3.8.3 ympäristöön. WebCT on integroitu valikoima verkkotyökaluja verkkokurssien rakentamiseen, ylläpitämiseen ja käyttämiseen verkossa. Alun perin se on kehitetty British Columbian yliopistossa ja nykyään sitä käytetään ympäri maailmaa. Helsingin yliopistossa WebCT on otettu käyttöön syksyllä 2000 ja palvelua hallinnoi tietotekniikkaosasto. Tukipalveluista ja koulutuksesta vastaa Opetusteknologiakeskus.

WebCT-käyttöön löytyy ohjeita tiedostosta http://ok.helsinki.fi/liitteet/opiskelijan_opas.pdf. Tästä tiedostosta löytyvät myös tiedot WebCT:n käyttöön tarvittavista selainasetuksista (java ja javascript sallittava, näyttö uudistettava joka viittauksella). Kurssimateriaalia pitäisi pystyä käyttämään ilman ohjeitakin.

Rekisteröityminen WebCT käyttäjäksi

WebCT:n käyttö edellyttää rekisteröitymistä. WebCT-ohjeissa tästä käytetään nimitystä WebCT-tunnuksen luominen. Sinun pitää rekisteröityä, ellet ole tehnyt sitä jo aiemmin (1.5.2003 jälkeen). Rekisteröityminen avaa sinulle pääsyn WebCT-opiskeluympäristöön.

Rekisteröitymislomake löytyy sivulla http://erinys.it.helsinki.fi:8900 olevan linkin WebCT-tunnuksen luominen kautta. Anna tällä sivulla tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksesi (lyhyt muoto) ja salasanasi. Saat kuittauksena ilmoituksen tunnuksen luomisesta. Jos olet rekisteröitynyt jo aiemmin, saat ilmoituksen milloin tämä on tapahtunut.

WebCT-opiskeluympäristöön kirjautuminen

WebCT-opiskeluympäristöön kirjaudutaan tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksella (lyhyt muoto) ja salasanalla WebCT:n aloitussivulla http://erinys.it.helsinki.fi:8900 olevan linkin Kirjaudu kautta. Kirjautuminen on mahdollista kun olet ensin rekisteröitynyt WebCT-käyttäjäksi (luonut tunnuksen).

Tietokantojen perusteet kurssin valinta kurssikokoelmaasi

Onnistuneen kirjautumisen jälkeen pääset sivulle, jossa näkyvät kaikki omaan WebCT-kurssikokoemaasi (myWebCT area) kuuluvat kurssit. Ellei kokoelmaasi sisälly yhtään kurssia näkyy teksti "Et ole vielä lisännyt yhtään kurssia myWebCT -alueelle".

Jos kurssikokoelmassasi ei ole vielä Tietokantojen perusteet kurssia, niin siirry kohtaan 'Lisää kurssi'. Valitse Kategoria-sarakkeesta 'Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta', jonka jälkeen sarakkeesta Kurssit löydät kurssin 'Tietokantojen perusteet'.

Valittuasi kurssin, järjestelmä pyytää sinua lisäämään kurssin myWebCT-alueelle. Saat esiin lomakkeen, jolla kysytään mm. käyttäjätunnusta ja salasanaa. Tälle kurssille ei ole määritelty kurssikohtaisia tunnuksia ja salasanoja, joten jätä tunnus ja salasana kentät tyhjiksi! Älä siis täytä mitään kenttiä, vaan paina pelkästään nappia 'Rekisteröidy'. Tämän jälkeen järjestelmä ilmoittaa, mikäli kurssin poiminta onnistui Jos homma onnistui, niin voit siirtyä suoraan kurssille tai omaan WebCT-kokoelmaasi, jossa näkyvät kaikki lisäämäsi verkkokurssit.

Kurssimateriaalin käyttö

WebCT-materiaalin käyttö on varsin suoraviivaista webbisovelluksille tyypillistä navigointia. Kurssilla käytetään myös WebCT:n keskusteluryhmiä. Opintopiirit voivat tallentaa tuotoksiaan ryhmätyöalueelle.

Tarkemmat ohjeet WebCT:n käyttöön löydät yllä mainitusta ohjeesta.

HUOM! kurssin materiaali on käytettävissä mistä vain saat käyttöösi internet-yhteyden ja käytettävissäsi on jokin selain-ohjelma. ET SIIS VÄLTTÄMÄTTÄ TARVITSE MITÄÄN LAITOKSEN KÄYTTÄJÄTUNNUSTA!

SQL-TRAINER

SQL-Trainer harjoitteluohjelmiston käyttöä varten tarvitset myös käyttäjätunnuksen ja salasanan. Nämä voit luoda itse ensimmäisen kirjoittautumisen yhteydessä. SQL-Trainer kokoaa tiedot suoritetuista tehtävistä henkilötunnuksen perusteella, joten voit luoda itsellesi useampiakin käyttäjätunnuksia. Yhdellä tunnuksella et kuitenkaan näe mitä tehtäviä olet tehnyt muilla tunnuksilla. Luontevinta on käyttää tunnuksena käyttäjätunnustasi. Älä käytä salasanana käyttäjätunnukseesi liittyvää salasanaa sillä Trainer ohjelmisto tallentaa salasanan selväkielisenä. Näin kurssin vastuuhenkilö pystyy kertomaan salasanasi mikäli olet sen unohtanut (lähetä sähköpostia). Trainer kirjoittautumisohjeet löytyvät Trainerin aloitussivulta.

© Harri LaineUpdated: 11.3.2004, email: Harri.Laine@cs.helsinki.fi