1. Kysymyksen kohteena olevat asiat löytyvät kurssikirjasta Kurose & Ross (2. painos) sivuilta 482-488.

    1. Tässä piti selvittää piiloasemaongelmaa (hidden station) eli sitä, että radiolinjalla ei ole mahdollista havaita toisten asemien lähetyksiä samalla tavoin kuin kaapeliverkossa. Pitää tyytyä vain välttämään toisten lähetysten päälle lähettämistä.
      Pisteitä 0-4 sai sen mukaan, mitä asiasta on selittänyt.

    2. Tässä kysyttiin CSMA/CA:n toiminta ( CA = Collision avoidance) pääpiirteissään eli kaivattiin jotain allaolevan kaltaista selvitystä.

      Halutessaan lähettää asema aluksi kuuntelee tietyn, lähetyksen prioriteetista riippuvan ajan, onko joku muu asema jo lähettämässä. Jos minkään muun aseman lähetystä ei kuulu, niin asema voi alkaa lähettää. Jos taas asema havaitsee lähetyksen olevan jo käynnissä, niin se jää odottamaan lähetyksen päättymistä. Tämän jälkeen asema kuuntelee taas sovitun ajan ja jos mikään muu asema ei ole aloittanut lähettämistä, se varaa oman lähetyksensä aloittamishetken satunnaisesti tietystä aikavälistä.

      Aikavälin pituus (31-1023) riippuu törmäysten määrästä. Ensin valitaan satunnaisesti välistä 0-31, yhden törmäyksen jälkeen väli kaksinkertaistetaan jne eli peräytymistoiminta periaatteessa hyvin samanlainen kuin CSMA/CD:ssä.

      Jos asema ei kuule minkään muun aseman aloittavan lähettämistä ennen sen aloitushetkeä, asema pääsee lähettämään. Lähetyksessä ilmoitetaan aika, jonka lähetys kestää. Sen avulla muut asemat voivat laskea, kuinka pitkän ajan niiden täytyy olla lähettämättä (NAV).

      Lähetykset kuitataan, jotta tiedetään niiden päässeen perille. Lähettäjä ei voi muuten tietää, onnistuiko lähetys.

      Kuunneltavan aikavälin pituus määrää prioriteetin. Mitä lyhyempi kuunteluaika, sitä aikaisemmin voi aloittaa lähettämisen eli sitä korkeampi prioriteetti. Kuittauksilla, mm CTS-vastauksella on korkein prioriteetti eli lyhyin väli. (SIFS). Esim. äänellä on toiseksi lyhyin eli PIFS. Normaalidatalla ( mm. RTS) on pisin aikaväli DIFS.

      Asemat voivat myös varata lähetysvuoron RTS- ja CTS-sanomilla. RTS-sanoman lähettäminen vastaa datan lähettämistä, kun siihen saa kuittauksen vastaanottajalta, niin saa heti aloittaa datan lähettämisen. RTS- ja CTS- sanomat ilmoittavat muille, lähettäjän ja vastaanottajan ympäristössä oleville asemille, kuinka kauan niiden tulee olla lähettämättä, jotta eivät sotke lähetystä. Havaittuaan kanavan vapaaksi halukas lähettäjä lähettää RTS-sanoman samalla tavoin kuin mitä tahansa dataa. Näiden avulla varmistetaan, ettei vastaanottajan ympärillä ole kukaan muu lähettäjä sotkemassa lähetystä.

      Kaikkiaan 14 pistettä:
      Pistejako suunnilleen seuraava:

      • törmäystä välttämään pyrkivä lähettäminen 8 p:
        • kuuntelu ja odottaminen, jos vapaa 2 p
        • prioriteetit aikavälien pituuden mukaan 2 p
        • kilpailuvaihe ja perääntyminen 2 p
        • kuittaus (1 p)
        • NAV (1 p)
      • lähetysvuoron varaus (RTS/CTS) antoi maksimissaan 6 p

      Jos on jonkin asian selittänyt erityisen hyvin voi saada siitä korvaavia pisteitä.
    3. Bluetoothan se (1 p); lisäselvitykset 1 p

  2. TCP:n suorituskykyä parantavat piirteet: optiot ja ruuhkanhallinnan tehostaminen
    TULOSSA!

  3. Ipv6
    TULOSSA!