581363 Tietoliikenne II
Kurssikuulustelu 6.11.2003

Asioita, mitä vastausten haluttiin sisältävän sekä hieman arvosteluperusteista.

Yleisesti, mitä enemmän oikeaa asiaa vastaus sisältää, sitä enemmän siitä saa pisteitä.
Vaikka kirjoittaisi useita sivuja käsittävän vastauksen kysymykseen, jonka maksimipistemäärä on 2 pistettä, niin voi saada vain 2 pistettä, vaikka vastaus sisältäisikin kaiken oleellisen ja paljon ylimääräistä asiaan liittyvää.

1. Internetissä TCP-protokolla huolehtii ruuhkanvalvonnasta
a) Anna esimerkkejä tilanteista, joissa TCP:n käyttämä perinteinen ruuhkanvalvonta on ongelmallinen. (4 p)

a) TCP-ruuhkanvalvonnan ongelmia

Arvostelusta: pisteitä on annettu 0-4 sen mukaan, paljonko vastauksessa on tämäntyyppisiä asioita käsitelty. Yleensä yhdestä asiasta on saanut yhden pisteen.


b) Miten RED-puskuri (Random Early Detection) toimii ja mitä hyötyä siitä on? (5 p)

RED-puskuri:

Lähettäjät pudottavat lähetystään eikä ruuhkaa pääse syntymään. Estää oskillointia! Mutta voidaan käyttää myös palvelunlaadun toteuttamiseen.

Arvostelusta: pisteitä on annettu 0-5 sen mukaan, paljonko vastauksessa on tämäntyyppisiä asioita käsitelty. Yleensä yhdestä asiasta on saanut yhden pisteen.

c) Eräs ehdotus ruuhkanvalvonnan tehostamiseen on ECN ( Explicit congestion notification). Piirrä riittävin selityksin varustettu kaaviokuva, josta käy ilmi ECN:n toiminta pääpiirteiltään eli mitkä laitteet ja mitkä protokollakerrokset osallistuvat toimintaan ja mitä tietoja niiden välillä vaihdetaan.(6 p)

Tästä nyt puuttuu vielä se kuva ECN:n toiminnasta.

Oleellista on, että mukana on ensin reititin, joka merkkaa pakettiin ruuhkabitin (CE) sen matkalla lähettältä vastaanottajalle, kun havaitsee ruuhkaa ja toteaa paketissaa olevasta ECT-bitistä, että ruuhkailmoituksia pystytään käsittelemään. Käytössä voi olla RED-puskuri. Tämä merkkaus tapahtuu verkkokerroksella eli merkataan IP-datagrammiin, jonka vastaanottajan IP-kerros huomaa ja välittää tiedon omalle TCP-kerrokselle eli vastaanottajan TCP-kerrokselle.
Vastaanottajan TCP kuittauksissaan kertoo lähettäjän TCP:lle ruuhkasta (ENC echo). Lähettäjän TCP:n tulee toimia samalla tavoin kuin ko. segmentti olisi todella hävinnyt eli vähentää lähetysmääräänsä sekä lisäksi ilmoittaa vastaanottajalle näin tehneensä (CWR), jotta tämä lopettaisi ruuhkailmoitusten lähettämisen kuittauksissaan.

Käytöstä on sovittava TCP-yhteyttä muodostettaessa käyttäen bittejä ECN Echo ja CWR.

Arvostelusta: Pisteitä jaossa oli 6. Yhden pisteen sai jos tiesi jotain ECN:stä. Lisätiedoista sai sitten lisää pisteitä. Jos kuvasta + selostuksesta ei selvästi käynyt ilmi, mitä milläkin kerroksella suoritettiin, niin pisteitä vähennettiin 1-2, vaikka toiminnot muuten olisivat olleet oikeat.

2. Millä tavoin IPv6-protokolla pyrkii korjaamaan IPv4-protokollan puutteita eli mitä piirteitä tai toimintoja siihen on lisätty, siitä on poistettu tai siihen on otettu mukaan muutettuna? Millä perustein näin on tehty? (10 p)

IPv6 (ss. 368 – 371)
Vastauksessa haluttiin seuraavanlaisia asioita:

Arvostelusta: pisteitä jaettu karkeasti ylläolevan mukaisesti. Jonkun kohdan erittäin hyvällä selostuksella on voinut saada siitä lisäpisteitä, jotka ovat korvanneet toisen kohdan unohtamisen tai vaatimattomamman selostuksen. Maksimimäärä pisteitä on kuitenkin 10.

3. Monilähetysreitityksessä tarvitaan monilähetysosoite, monilähetysryhmä ja monilähetyspuu.
a) Kuinka monilähetysosoitteet eroavat tavallisista IP-osoitteista? (1 p)

Internetissä käytetään D-luokan osoitetta on monilähetysryhmän osoitteena. Nämä eivät mitenkään eroa muista Internet-osoitteista. (s. 378) (1 p)

b) Miten monilähetysryhmiä hallitaan? (4 p)

Monilähetysryhmiä hallitaan IGMP-protokollalla (ss. 379-382):

c) Millaisia monilähetyspuita on olemassa? (6 p)

Monilähetyspuita: millaisia on? (ss. 383-388)
Monilähetysryhmän monilähetyspuussa ovat mukana kaikki ne reitittimet, joilla on kyseisen monilähetysryhmän jäseniä ja lisäksi sellaiset muut reitittimet, joita tarvitaan, jotta nämä ryhmän jäsenien reittittimet voidaan saavuttaa ja yhdistää puuksi.

Arvostelusta: pisteitä on saanut 0-6 sen mukaan, miten paljon erilaisia puita on esitellyt ja mitä niistä on kirjoittanut

d) Mitä tarkoitetaan käänteispolkulähettämisellä (reverse path forwarding) ja mikä rooli sillä on Internetin monilähetysreitityksessä? (4 p)

'reverse path forwarding' (ss. 387-388)

Huom!. Tehtäväpaperissa tehtävän 3 yhteenlaskettu pistemäärä on painovirheen takia vain 14, vaikka pitäisi olla 15 pistettä! Virhe on kohtasta c), josta oli tarkoitus jakaa 6 pistettä. Tämä kömmähdys on arvostetussa otettu huomioon sikäli joustavasti, että jos on kirjoittanut oikein hyvin jostain kohdasta on saanut sen lisäpisteen juuri siitä kohdasta, esimerkiksi tehtävän kohdasta a) on maksimissaan voinut saada 2 pistettä tai kohdasta b) maksimissaan 5 pistettä.

4. Vastaa lyhyesti muutamalla lauseella seuraaviin kysymyksiin.
a) Miksi analogisella puhelinlinjalla on hyvä käyttää melko kapeata kaistanleveyttä? Miksi taas digitaaliseen signallointiin tarvitaan mahdollisimman paljon kaistanleveyttä? (4 p)

Analoginen puhelinlinja: mitä laajempi kaista sitä enemmän häiriöitä (eri taajuudet etenevät eri nopeudella, eri taajuudet vaimenevat eri tavoin eli mitä suuremmat taajuuserot sitä voimakkaammin signaali vääristyy) => mahdollisimman pieni kaista pitää säilyttää signaalin muodon parhaimmin. Noin 3200 Hz alue kattaa melkein kokonaan ihmisäänen ihmiskorvan kuultavat taajuudet. Analogilsella puhelinlinjalla käytetty kaistanleveys on siis kompromissi äänen esittämisen laadun ja linjan häiriöiden välillä.

Digitaalinen signaali taas hyötyy laajasta kaistasta, sillä mitä enemmän taajuuksia on käytettävissä, sitä tarkemmin signaali pystytään esittämään ja sitä tarkemmin tunnistamaan ja sitä suurempiin nopeuksiin päästään.

Arvostelusta: sekä analoginen että digitaalinen 2 p kumpikin.

b) Mihin Traceroute-ohjelman toiminta perustuu ja mitä hyötyä ohjelmasta on? (2 p)

Traceroute-ohjelmalla saadaan selville, mitä reittiä pitkin eli minkä reitittimien kauta lähetetty paketti kulkee lähettäjältä vastaanottajalle.

Sen toiminta perustuu siihen, että lähetetään toistuvasti IP-pakettia, jonka elinaikakenttää (TTL) kasvatetaan 1:stä eteenpäin yhdellä hypyllä kerrallaan siihen saakka, että saavutetaan vastaanottaja. => Matkan varrella olevat reitittimet peräjälkeen huomaavat paketin vanhentuneeksi ja ilmoittavat tästä ICMP-sanomalla lähettäjälle. Vastaanotetusta ICMP-paketista saadaan tieto reitittimestä sekä k.o. reitittimeen kulkemiseen kulunut aika.

Arvostelusta: 0-2 pistettä sen mukaan, miten hyvin tämäntyyppisiä asioita on selostanut.

c) Mihin tarvitaan RTP-protokollaa (Real-time Transport Protocol). Mitä toimintoja se tarjoaa? (4 p) Video- ja audiosovellukset käyttävät yleensä UDP:tä, joka ei tarjoa mitään välineitä lähetettyjen pakettien järjestämiseen tai puuttuvan paketin havaitsemiseen. Ainoa palvelu pelkän prosessilta prosessille kuljetuksen lisäksi on on valinnainen tarkistussumma, jonka avulla virheellinen paketti voidaan havaita ja joko hävittää tai antaa sovelluskerrokselle varoituksen kera.

Tarjoaa pakettien numeroinnin ja järjestämisen. RTP-osakkeen. Kullekin lähteelle oma pakettijono. RTP-istunto. Koostuu dataosuudesta ja kontrolliprotokollasta RTCP

Arvostelusta: mihin tarvitaan 1 -2 p, mitä toimintoja 3-2 p.
Huom. Nimestään huolimatta protokolla ei takaa lähetyksen tosiaikaisuutta!

RTP: Overview
RTP is the Internet-standard protocol for the transport of real-time data, including audio and video. It can be used for media-on-demand as well as interactive services such as Internet telephony. RTP consists of a data and a control part. The latter is called RTCP.

The data part of RTP is a thin protocol providing support for applications with real-time properties such as continuous media (e.g., audio and video), including timing reconstruction, loss detection, security and content identification.

RTCP provides support for real-time conferencing of groups of any size within an internet. This support includes source identification and support for gateways like audio and video bridges as well as multicast-to-unicast translators. It offers quality-of-service feedback from receivers to the multicast group as well as support for the synchronization of different media streams.

While UDP/IP is its initial target networking environment, efforts have been made to make RTP transport-independent so that it could be used, say, over CLNP, IPX or other protocols. RTP is currently also in experimental use directly over AAL5/ATM. RTP does not address the issue of resource reservation or quality of service control; instead, it relies on resource reservation protocols such as RSVP. Other applications, such as real-time control and distributed simulation, are also targets.