Kokeen 6.6.2003 arvostelusta:



1. Opiskelija surffailee Internetissä ja klikkaa URL-linkkiä. Tuloksena opiskelijan koneen näytölle tulee näkyviin osoitetta vastaava sivu jostakin kaukana olevasta koneesta.

  1. Mitä sovelluskerroksella tapahtuu? Mitä sovelluskerroksen toimintoja ja protokollia käytetään? Mitä sanomia sovelluskerroksella lähetetään? (8 p)

Tässä piti selostaa sekä IP-soitteen selvittämistä (DNS-protokolla) (4 p) että selaimen ja palvelimen välistä viestintää (HTTP-protokolla) klikatun sivun siirtämiseksi (4 p).

* DNS-protokollan yhteydessä:

* GET-sanoma ja sen vastaukseksi pyydetty sivu

tarvittaessa lisäsivuja (esim. kuvia) pyydetään erikseen.

Ektrapisteitä on voinut saada välimuistin käytöstä, pistokeohjelmoinnista, tai siitä, että on selvittänyt DNS:n tai HTTP:n toimintaa tavallista perusteellisemmin.


b) Mitä tapahtuu kuljetuskerroksella? Mitä kuljetuskerroksen sanomia eli segmenttejä tarvitaan ja missä järjestyksessä segmentit lähetetään? (12 p)


* UDP:n toiminta lyhyesti (Kurose-Ross ss.196- 201) (2 p)

DNS käyttää, segmentti lähetetään heti, yksinkertainen virhetarkistus, ei

uudelleenlähetyksiä yms hienouksia, epäluotettava, mutta kevyt ja nopea

* TCP:n toiminta (Kurose-Ross ss. 228-253) (10 p)

Maksimipisteet TCP:n toiminnasta on siis voinut saada vähän eri painotuksilla, kunhan on

selvittänyt TCP:n toiminnan tärkeitä piirteitä.

2 Paketit reititetään verkossa lähettäjän koneelta vastaanottajan koneelle.

  1. Miten tämä tapahtuu? Mitä tietoja reitityksessä tarvitaan? (5 p)


Kurose-Ross: 4.2 ss. 301- 304

a) Tässä haluttiin perustietoja reitityksestä:

kunkin vastaanottajan paketti tulee ohjata

reitittimelle eli laskee 'parhaan tai riittävän hyvän' reitin (usein kustannuksiltaan pienin)

osaa laskea näistä parhaat reitit koko verkon kaikkien solmujen välille


Lähettäjän koneen oletusreititin huolehtii paketista, joka menossa muualle kuin lähettäjän omaan verkkoon. Reititin tutkii paketin vastaanottajan osoitteen.

Reitittimessä reititystaulu, joka kertoo, mihin ulostuloon eli mille seuraavalle reitittimelle (tai sitten jo vastaanottajalle) eri vastaanottajille (eri verkkoihin) matkalla olevat paketit ohjataan.

Reititystaulun tiedot saatu reititysprotokollan avulla vaihtaen tietoja muiden reitittimien kanssa . Käytetty reititysalgoritmi määrää, kuinka pakettien reitit lasketaan ja samalla määrää, mitä tietoja reittien laskemisessa tarvitaan (tulvitus ja 'hot potato' eivät tarvitse mitään tietoja verkosta, DV käyttää naapureiden välittämiä tietoja, LS vaatii tarkat tiedot verkon topologiasta ja kaikkien linkkien kustannukset).



Arvostelusta:

Lähinnä jokaisesta reititystä oikein kuvaavasta asiasta on saanut yhden pisteen. Maksimi pistemäärään riitti siis viisi oikeaa reitityksen piirrettä.


b) Internetissä on yleisesti käytössä kaksi erilaista reititysprotokollaa: linkkitilareititys (link state routing) ja etäisyysvektorireititys (distance vector routing)? Mitä yhteisiä piirteitä näillä reititysprotokollilla on? Miten protokollat eroavat toisistaan? (15 p)


b) LS ja DV molemmat dynaamisia algoritmeja, jotka keräävät tietoa omien linkkiensä kustannuksista tietyin väliajoin tai kun havaitaan muutoksia linkkikustannuksissa

LS: globaali


DV: hajautettu


robustisuus: vikaantunut tai muuten väärin toimiva reititin:

LS: reititin voi ilmoittaa väärin jonkin oman linkkinsä kustannuksen tai yrittämällä väärentää tai

hävittää sen kautta kulkevia muiden tilatietoja.

DV:voi ilmoittaa väärät tiedot kaikille naapureille ('minun kauttani kustannukset 0 kaikkialle'),

jotka taas välittävät virheellistä tietoa eteenpäin Tämä voi vaikka kaataa koko verkon!


Erot voisivat olla esim. seuraavat: (Kurose-Ross: 4.2 ss. 301- 304)







Arvostelusta:




a) Miksi tarvitaan yhteiskäyttöisen kanavan käytön sääntelyä? (3 p)

Yleensä yhteiskäyttöisenä kanavana pidetään eetteriverkkoa ja ilmatietä, mutta myös kanavoitua kaapelia ja johtoa voidaan pitää yhteiskäyttöisenä kanavana.


Kanavaresurssin hyödyntäminen:

Jos useampi kuin yksi mahdollinen lähettäjä, niin voivat lähettää samaan aikaan ja lähetykset sotkeutuvat eikä mitään järkevää mene perille. Tämä on lähetyskapasiteetin hukkakäyttöä. Jotta näin ei pääsisi käymään, niin on jotenkin sovittava lähetysvuoroista tai lähetystavoista.

(PerusALOHAssa kukin sai lähettää, milloin halusi ja törmäystilanteessa odotettiin satunnainen aika => maksimaalinen kapasiteetin hyötykäyttö 18%) (3p)


Tasapuolisuus, että kaikki haluavat pääsevät joskus lähettämään ja mahdollisten tärkeiden sanomien suosiminen (prioriteetti). ( tuotti 1 p)


b) Miten CSMA/CD toimii? Simuloi Ethernetin CSMA/CD-väylän toimintaa alkaen

tilanteesta, jossa

- asema A on lähettämässä,

- ja A:n lähetyksen aikana asemat B ja C haluavat ryhtyä lähettämään.

Mitä sitten tapahtuu? Miten B ja C toimivat? Kuinka B ja C saavat lähetettyä omat

kehyksensä? (8 p)


Lähettämään pyrkivä 'kuuntelee linjaa' ja havaitsee, jos kanava on varattu eli joku jo lähettää.

Jos kanava on vapaa, niin lähetetään.

Jos tulee törmäys (myös törmäys huomataan) eli useampi aloittaa lähettämisen samalla kertaa, kaikki törmänneet keskeyttävät lähettämisen ja suorittavat binääristä peruuttamista. Ne yrittävät uudestaan valitsemallaan hetkellä eli kuuntelevat ja jos ei kukaan lähetä, niin lähettävät ja törmäysvaara-ajan sisällä varmistuvat, ettei törmäystä ole tapahtunut.


A on lähettämässä

B haluaa lähettää, mutta huomaa kanavan olevan käytössä (havaitsee jännitettä) ja jää odottamaan

kanavan vapautumista

C haluaa lähettää, mutta huomaa kanavan olevan käytössä, joten jää odottamaan kanavan

vapautumista


.....


A lopettaa lähetyksensä ja kanava vapautuu,

B ja C havaitsevat kanavan vapaaksi ja kumpikin lähettää

B ja C huomaavat törmäyksen tapahtuneen (tavallista suurempi jännite) ja keskeyttävät lähetyksensä.


Binäärinen perääntyminen (Binary backoff):

B valitsee satunnaisesti kahdesta odotusajasta:

0 = ei odoteta, vaan aloitetaan lähetys heti, jos kanava on vapaa eli kukaan muu ei ole jo

lähettämässä

1 = odotetaan yksi aikaviipale ja sen jälkeen aloitetaan lähettäminen, jos kanava on vapaa


C toimii samoin


Lähetys onnistuu, jos toinen valitsee vaihtoehdon 0 odotusta ja toinen vaihtoehdon 1 aikaviipaleen odotus. Tällöin heti lähettävä pääsee lähettämään ja toinen halutessaan lähettää havaitsee kanavan jo varatuksi. Olettaen, ettei kukaan muu ( A tai joku D) ole ehtinyt aloittaa omaa lähetystään.

Jos molemmat valitsevat samoin, niin seuraa taas törmäys ja nyt kumpikin valitsee satunnaisesti 2**2 = 4 mahdollisuudesta itselleen sen aikaviipaleen, jolloin lähettää (odotusaika = 0, 1, 2 tai 3 aikaviipaletta) ja lähettää valitsemassaan aikaviipaleessa, jos kanava on silloin vapaa.


Jos törmäily yhä jatkuu, niin vaihtoehtojen määrää kasvatetaan, Törmäys i. kerran => vaihtoehtoja 2 ** i, kun i < tai = 10. Maksimissaan vaihtoehtoja 1024. Tällä yritetään vielä 6 kertaa ja sitten luovutaan ja ilmoitetaan virheestä ylemmälle kerrokselle.


Törmäys voi tapahtua jonkun muun lähettämään pyrkivän kuin pelkästään C:n ja B:n kesken.

Aikaviipale on valittu siten, että törmäys kaukaisimpienkin asemien välillä havaitaan yhdessä aikaviipaleessa.

Arvostelu:


c) Miten CDMA jakaa yhteiskäyttöisen kanavan eri käyttäjille? (5 p)

Kullakin asemalla on oma sirukoodinsa ykkösbittiä ja nollabittejä varten. Sirukoodin pituus on 128 bittiä ja ykkösbitin koodi on nollabitin komplementti.

Kun sirukoodit valitaan niin, että ne ovat kaikki keskenään ortogonaalisia, niin samanaikaiset lähetykset eivät häiritse toisiaan, vaan muodostavat yhteissignaalin, josta vastaanottaja pystyy erottamaan kunkin eri lähettäjän lähetyksen, kun tuntee tämän sirukoodin.

Lisäksi voi selittää tarkemmin vaikka esimerkin avulla, kuinka yhteissignaali syntyy ja kuinka siitä pystytään erottamaan kunkin samanaikaisen lähettäjän lähettämät bitit.


Arvostelu: Pisteitä sai suunnilleen seuraavista asioista


d) Mitä muita tapoja yhteiskäyttöisen siirtokanavan kapasiteetin hyödyntämiseen voidaan käyttää? (4 p)

d) Muita tapoja ovat TDM, FDM, tilastollinen aikajako, pollaus, erilaiset muut vuoronantomenetelmät (vuoromerkki), erilaiset varausmenetelmät.


Arvostelu: Näissä riitti pelkkä maininta ja muutaman sanan luonnehdinta, joka selvitti, että vastaaja tietää, mistä puhuu. Pisteitä sai yhden pisteen kustakin eri menetelmästä. Täydet 4 pistettä siis kertomalla neljä muuta menetelmää.