581333-1 Tietoliikenne I
Erilliskuulustelu 6.6.2003
Kirjoita jokaisen vastauspaperisi yläreunaan kurssin nimi ja kokeen päivämäärä sekä nimesi, syntymäaikasi ja allekirjoituksesi.


  1. Opiskelija surffailee Internetissä ja klikkaa URL-linkkiä. Tuloksena opiskelijan koneen näytölle tulee näkyviin osoitetta vastaava sivu jostakin kaukana olevasta koneesta.
    1. Mitä sovelluskerroksella tapahtuu? Mitä sovelluskerroksen toimintoja ja protokollia käytetään? Mitä sanomia sovelluskerroksella lähetetään? (8 p)
    2. Mitä tapahtuu kuljetuskerroksella? Mitä kuljetuskerroksen sanomia eli segmenttejä tarvitaan ja missä järjestyksessä segmentit lähetetään? (12 p)

  2. Paketit reititetään verkossa lähettäjän koneelta vastaanottajan koneelle.
    1. Miten tämä tapahtuu? Mitä tietoja reitityksessä tarvitaan? (5 p)
    2. Internetissä on yleisesti käytössä kaksi erilaista reititysprotokollaa: linkkitilareititys (link state routing) ja etäisyysvektorireititys (distance vector routing)? Mitä yhteisiä piirteitä näillä reititysprotokollilla on? Miten protokollat eroavat toisistaan? (15 p)

  3. Yhteiskäyttöinen siirtokanava jaetaan eri tavoin monen käyttäjän kesken. Esimerkkejä eri tavoista ovat Ethernet-lähiverkossa käytetty CSMA/CD-protokolla ja langattomissa verkoissa käytetty CDMA.
    1. Miksi tarvitaan yhteiskäyttöisen kanavan käytön sääntelyä (3 p)?
    2. Simuloi Ethernetin CSMA/CD-väylän toimintaa alkaen tilanteesta, jossa
      - asema A on parhaillaan lähettämässä,
      - ja A:n lähetyksen aikana asemat B ja C haluavat ryhtyä lähettämään. Mitä sitten tapahtuu? Miten B ja C toimivat? Kuinka B ja C saavat lähetettyä omat kehyksensä? (8 p)
    3. Miten CDMA jakaa yhteiskäyttöisen kanavan eri käyttäjille? (5 p)
    4. Mitä muita tapoja yhteiskäyttöisen siirtokanavan käyttöön on esitetty? (4 p)