Tietoliikenne I -kurssin erilliskokeen 26.9.2003 arvostelusta

Pisteitä on saanut sen mukaan, miten hyvin kysyttyjä asioita on selittänyt. Lähinnä tämä tarkoittaa sitä, miten hyvin on onnistunut tuomaan vastauksessaan esille kaikki oleelliset asiat. Jokainen oleellinen kohta on tuonut yhden tai joskus useamman pisteen. Jonkin kohdan perusteellisempi selvitys on saattanut tuoda korvaavia lisäpisteitä, jos jokin muu kohta on jäänyt hieman vajaaksi.

Tehtävä 1.
Lähettäjän verkkoon lähettämät paketit voivat tulla perille virheellisinä tai kadota kokonaan.

  1. Mitkä tekijät aiheuttavat virheellisiä paketteja tai pakettien katoamisia? (4 p)
  2. Miten vastaanottaja havaitsee paketin virheelliseksi tai huomaa paketin puuttuvan? Mitä eri keinoja ja tapoja on käytettävissä? Miten tällaisesta virhetilanteesta toivutaan? (8 p)
  3. Miten Internet-protokollat IP, UDP ja TCP suhtautuvat virheisiin ja virhetilanteesta toipumiseen? Tai miten ne pyrkivät estämään virheiden syntymistä? (8 p)
a) -kohdassa haluttiin seuraavia asioita (1 piste joka kohdasta) :

b)-kohdan vastauksessa haluttiin seuraavia asioita (miten havaitaan virheellinen tai puuttuva paketti 4 pistettä; miten toivutaan virheestä 4 pistettä):

c)-kohdassa kysyttiin Internet-protokollien suhtautumisesta virheisiin ja virheestä toipumiseen.

  • 2. tehtävä:
    Vastaa seuraaviin kysymyksiin:
    1. Mitä tarkoitetaan vuonvalvonnalla (flow control)? Mitä keinoja ja mekanismeja vuonvalvontaan käytetään? (5 p)
    2. Mitä tarkoitetaan ruuhkanvalvonnalla (congestion control)? Mitä keinoja ja mekanismeja ruuhkanvalvontaan käytetään? ( 5 p)
    3. Mitä tarkoitetaan tulvituksella (flooding)? Mitä ongelmia tulvituksessa on? Mitä hyviä puolia? (5 p)
    4. Mitä tarkoitetaan paloittelulla (fragmentation)? Miksi sitä tarvitaan? Miten IP-protokolla (versio 4) suhtautuu paloitteluun? (5 p)

    Kukin kohta siis maksimissaan 5 pistettä. Pisteitä taas sen mukaan, paljonko asiaa vastauksessa on.

    a) Vuonvalvonta: vastaanottaja voi estää lähettäjää lähettämästä enemmän kuin itse pystyy käsittelemään. Tarpeen jotta vastaanottajan puskuri ei vuoda yli ja näin hävitä segmenttejä.


    b) Ruuhkanvalvonta on tarpeen, jotta verkko ei ylikuormitu ja reitittimet eivät puskureiden ylivuodon takia hävitä sanomia.
    c) tulvitus (flooding) = reititystapa, jossa saatu paketti lähetetään edelleen kaikista muista linkeistä, paitsi siitä, josta se juuri saatiin. Tulvitus aiheuttaa verkkoon yhä enemmän ja enemmän paketteja. Ongelmana on tulvituksen lopettaminen: paketeilla elinaika, jonka jälkeen ne tuhotaan; pidetään kirjaa jo käsitellyistä paketeista eikä enää lähetetä niitä eteenpäin; tehdään verkosta 'virittävä puu', jolloin siinä ei ole silmukoita. Hyöty: löydetään nopein reitti ja yleensäkin saavutetaan kaikki solmut joihin on jokin yhteys.

    d )Paloittelu on tarpeen, koska eri verkoissa on erilainen paketin maksimikoko. IPv4 -reititin paloittelee liian suuren paketin ennenkuin lähettää se toiseen verkkon: datagrammin otsakkeesa on tieto mistä paketista ja mistä kohtaa pakettia kyseinen pala on, sekä myös tieto siitä, onko kyseessä paketin viimeinen pala. Paloittelu voidaan myös estää. Vastaanottaja kokoaa paketin ennenkuin antaa sen käyttäjälle.

    3. Tehtävä
    Tietojenkäsittelytieteen opiskelija Aimo Ahkera laatii luennon väliajalla laitoksen verkkoon liitetyllä koneella sähköpostisanoman ja lähettää sen vaihto-oppilaana Australiassa olevalle ystävälleen Ulla Uutteralle. Sanoma sisältää sekä tekstiä että yhden kuvan viime kesän rantajuhlista.

    1. Mitä sovelluskerroksen protokollia ja toimintoja tarvitaan sanoma siirtämiseen Aimon postijärjestelmästä Ullan postijärjestelmään? Kerro myös mihin näitä protokollia ja toimintoja tarvitaan. (8 p)
    2. Miten TCP-protokolla osallistuu sähköpostisanoman toimittamiseen vastaanottajalle? Piirrä kaaviokuva, josta selviää, mitä kaikkia TCP-protokollan segmenttejä ja missä järjestyksessä tarvitaan. (8 p)
    3. Piirrä kaaviokuva, josta selviää, millaisessa muodossa (= mitä otsakkeita (header) ja peräkkeitä (trailer) siihen on liitetty) sähköpostisanoma siirtyy sovelluskerroksella, kuljetuskerroksella, verkkokerroksella ja linkkikerroksella. (4 p)

      a) Tässä piti mainita sellaisia protokollia kuin:

      • DNS domain-osoitteen muuttamiseksi IP-osoiteeksi (2 p);
      • SMTP sähköpostin vaihtamiseen postijärjestelmien ja postipalvelimien välillä (PUSH-protokolla) (2 p);
      • postin lukemiseen ja siirtämiseen omalle koneelle: POP3, IMAP, HTTP; (1 p kukin) sekä
      • MIME-toiminto kuvan lähettämiseen (1 p).

      b) Kaaviokuvassa:
      • TCP-yhteyden aloitus kolminkertaisella kättelyllä: SYN, SYN ACK ja ACK ;
      • SMTP-, POP3- , IMAP- tai HTTP-protokollien sanomien siirtäminen TCP-protokollan segmentteinä (hidas aloitus + ruuhkanvalvonta, vuonvalvonta, tarkistusbitit segmenteissä ja kuittaukset sekä mahdolliset uudelleenlähetykset);
      • sekä TCP-yhteyden päättäminen kolminkertaisella kättelyllä (FIN, FIN ACK, ACK).
      Aloitus: 2 p, datan lähetys 2 p, lopetus 2 p, missä tarvitaan 2 p.

      c) Kustakin kerroksesta 1 piste.

      • sovelluskerroksella: esimerkiksi sähköpostiprotokollan sanoma: tarpeelliset sähköpostiprotokollan otsakkeet ja itse viesti ASCII-koodattuna.
      • Kuljetuskerroksella: sähköpostiprotokollan sanoma tai osa siitä dataosassa; otsakkeena TCP-otsake
      • Verkkokerroksella: datana TCP-segmentti (tai osa siitä) ja otsakkeena IP-otsake
      • linkkikerroksella: datana IP-datagrammi (tai osa siitä) ja otsakkeena MAC-otsake (tai esim. PPP-otsake) + mahdollinen peräke.