582202 Tietoliikenteen perusteet (4 op, 2 ov) / Liisa Marttinen

Erilliskuulustelu 21.9.2007

  1. TCP-protokollan toiminta [15 p]

    Sovellus A (esim. postipalvelin tai webbipalvelin) siirtää suurehkon, kuvia sisältävän tiedoston toisessa tietokoneessa olevalle sovellukselle B (esim. postipalvelimelle tai selaimelle) TCP-protokolllaa käyttäen.
    1. Oleta, että siirrossa ei esiinny mitään virheitä tai muita ongelmia. Selvitä kaaviokuvan avaulla tai muuten selkeästi, mitä kaikkea tällöin TCP-tasolla tapahtuu eli mitä TCP-segmenttejä, missä järjestyksessä ja milloin lähettäjän ja vastaanottajan järjestelmien välillä vaihdetaan. (10 p)
    2. Entä, jos dataa siirrettäessä yksi TCP-segmentti katoaa kokonaan? Mitä silloin taphtuu? Esitä kaaviokuvan avulla, kuinka virheestä toivutaan ja kuinka tiedonsiirto tämän jälkeen jatkuu. (5 p)

  2. Linkkikerros (link layer) ja sen tarjoamat palvelut[15 p]
    1. Piirrä kuva Internet-protokollapinon kerroksita ja mainitse kaksi linkkikerroksen protokollaa.(4 p)
    2. Mitä yhteisiä piirteitä on kuljetuskerroksella (transport layer) ja linkkikerroksella? Mikä on tärkein näiden kerrosten välinen ero? (3 p)
    3. Kerro tarkemmin linkkikerroksen tarjoamista palveluista. (8 p)

  3. Internetin osoitteista [15 p]
    1. Millaisia osoitteita on käytössä Internetin protokollapinon eri kerroksissa? (5 p)
    2. Miten ylemmässä kerroksessa selvitetään alemman, sille palvelua tarjoavan kerroksen käyttämä osoite? (10 p)

  4. Paloittelu, virhetarkistus ja ARP [15 p]
    1. Mitä tarkoitetaan paloittelulla (fragmentation)? Miksi sitä tarvitaan? Mikä protokolla hoitaa paloittelun ja miten se sen tekee? (5 p)
    2. Käytetään CRC-virhetarkistusta, jossa virittäjänä (generator) on bittijono 1001. Onko vastaanotettu bittijono 101110011 virheetön? Perustele vastauksesi. Mikä osuus bittijonosta on varsinaista dataa ja mikä tarkistusbittejä? (5 p)
    3. Missä ARP-protokollaa tarvitaan? Anna esimerkki ARP-protokollan käytöstä. (5 p)