Tietoliikenteen perusteet, Kevät 2007

HUOM! Nämä harjoitustehtävät käsitellään jo ensimmäisellä luentoviikolla!!

Harjoitus 1 ( 13. - 16.3.2007)

  1. Bitit, binääriluvut ja kerrannaisyksiköt

    1. Jos tunnistekentälle on varattu tilaa 8, 16 tai 32 bittiä, kuinka monta erilaista tunnistetta voidaan tällöin esittää?
    2. Esitä luku 246 binäärilukuna ja heksadesimaalilukuna.
    3. Mikä on binääriluvun 101101101 arvo desimaalilukuna ja heksadesimaalilukuna?
    4. Laske yhteen kolme binäärilukua: 10010011, 10101010 ja 01110111.
    5. Miten suurta lukua tarkoittaa: nanosekunti, tera bps , pikometri ja peta tavua?

  2. Vuonvalvonta ja ruuhkanhallinta
    Mitä tarkoitetaan vuonvalvonnalla (flow control) ja ruuhkanvalvonnalla (congestion control)? Mihin niitä tarvitaan? Onko näillä jotain eroa Internetin yhteydellisessä palvelussa? Entä onko näillä merkitystä Internetin yhteyttömässä palvelussa?

  3. Internetin luotettava kuljetuspalvelu
    Mitä tarkoitetaan Internetin luotettavalla kuljetuspalvelulla? Millä eri keinoin Internetin yhteydellinen palvelu pyrkii toteuttamaan luotettavan kuljetuspalvelun?

  4. Erilaisten verkkojen etuja ja haittoja
    Mitä etuja ja mitä haittoja on piirikytkentäisellä verkkolla verrattuna pakettikytkentäiseen verkkoon? Mitä etuja ja mitä haittoja on virtuaalipiiriverkolla verrattuna datagrammiverkkoon?

  5. Siirtonopeus bps: Pyöräilijäesimerkkki
    1. Polkupyöräilijä kuljettaa mukanaan viittä levykettä, joissa kussakin on tietoa 1.6 Mtavua. Pyöräilijän nopeus on 18 km tunnissa. Millä matkoilla pyöräilijä tuo tiedon nopeammin perille kuin i) 9600 bps:n, ii) 10 Mbps:n tai iii) 1 Gbps:n linja?
    2. Oleta, että pyöräilijällä onkin repussaan 5 kaksipuolista DVD-levyä, joista kuhunkin mahtuu 8.5 Gtavua dataa. Millä matkoilla pyöräilijä nyt tuo tiedon nopeammin perille kuin i) 9600 bps:n, ii) 10 Mbps:n tai 1 Gbps:n linja?
    3. Eikös siis suurta osaa tietoliikennettä voitaisi hoitaa reippailla pyöräilijöillä, joilla on selässään iso reppu täynnä DVD-levyjä? Mitä huonoja/hyviä puolia tällaisella tietojen siirrolla on? Millaisiin tilanteisiin se soveltuisi hyvin, millaisiin huonosti?
  6. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen verkko
    Verkoista ja niiden teknologioista löytyy tietoa verkosta. Siis etsimään.

    1. Millainen on Helsingin yliopiston verkon fyysinen rakenne pääpiirteissään? Mitä eri teknologioita verkossa käytetään? Tässä nimet ja lyhenteet riittävät. Teknologioita ei tarvitse selittää/ymmärtää.
    2. Lähetät Exactumissa olevasta tietokoneesta viestin Yhdysvaltoihin. Selvitä pääpiirteissään (maa/kaupunki) mitä kautta se kulkee.
      Vihje: www.helsinki.fi/atk, www.funet.fi, www.nordu.net