Opiskelija haluaa palavasti tehdä gradun. Hän joko sopii aiheen professorin kanssa tai saa aiheen laitoksen aihetietokannasta. Aihetietokantaan aiheita kirjaavat professorit. Kaikki aiheet, myös professorin kanssa sovitut, kirjataan aihetietokantaan.
Aiheen sopimisen yhteydessä työlle määrätään yksi tai useampia ohjaajia. Ohjaajille ilmoitetaan siitä, että he ovat saaneet ohjattavan. [Opiskelija ja ohjaaja tapaavat säännöllisesti keskustellakseen sekä työn tieteellisestä sisällöstä että kirjoitustekniikasta ja tekstin jäsentelystä. Opiskelija tenttaa ohjaajiaan gradun vaatimuksista ja arvosteluperiaatteista.]
Opiskelija kirjoittaa tieteellisiin lähteisiin perustuvan tutkielmasuunnitelman, jonka tarkastajat (yleensä ohjaajat) hyväksyvät tai hylkäävät [oikeastaan: palauttavat kommenttien kera korjattavaksi]. Hylätty suunnitelma on korjattava (ja tarkastettava uudelleen), mutta hyväksytyn suunnitelman mukaisesti opiskelija tuottaa gradun.
Laitoksen määräämät tarkastajat (yleensä samat kuin suunnitelmalla) hyväksyvät gradun tai palauttavat sen korjattavaksi. Tarkastajat esittävät hyväksytylle gradulle arvosanaa, jota laitoksen esimies puolestaan esittää tiedekunnalle. Tämän jälkeen tiedekunta hyväksyy lopullisesti gradun ja vie sitä koskevat tiedot arvosanan kera opintosuoritusrekisteriin.
Graduun liiittyvää tiedonkulkua hoitaa laitoksella laudatur-laboratorion esimies. Hän myös valitsee gradun eri vaiheiden tarkastajat.
Saitko samanlaisen kaavion kummallakin tavalla?
Harjoitusryhmissä jatketaan tästä ex tempore: Jakaannutaan 4-6 hengen ryhmiin pitämään FAST-kokouksia. Kokouksista tehdään lyhyt yhteenveto, joka voidaan esitellä harjoituksissa.