NCPC – Helsingin yliopisto

Yhteyshenkilö: Topi Talvitie

NCPC on pohjoismainen yliopistojen välinen ohjelmointikilpailu, jossa kolmen hengen joukkueet ratkovat algoritmisia ohjelmointitehtäviä. Kilpailu järjestetään samanaikaisesti kaikissa osallistuvissa yliopistoissa.

NCPC on ICPC-kilpailun ensimmäinen vaihe. NCPC:n jatkokilpailu on NWERC, johon pääsevät NCPC:n parhaat joukkueet. Tässä kilpailussa on mukana joukko Pohjois- ja Länsi-Euroopan maita. Loppuhuipennuksena on maailmanlaajuinen ICPC:n loppukilpailu World Finals, johon pääsevät NWERC:n ja muiden vastaavien osakilpailuiden parhaat joukkueet.

Kilpailut 2016–2017

NCPC järjestetään lauantaina 8.10.2016 klo 12–17. Helsingin yliopiston joukkueet kilpailevat Kumpulan kampuksella.

NWERC järjestetään 19.–20.11.2016 Bathissa Englannissa.

World Finals järjestetään toukokuussa 2017 Etelä-Dakotan Rapid Cityssä Yhdysvalloissa.

Osallistuminen

NCPC-kilpailuun voivat osallistua kaikki Helsingin yliopiston opiskelijat. Lukuvuonna 2016–2017 ICPC:n jatkokilpailuihin voivat osallistua opiskelijat, jotka ovat aloittaneet yliopisto-opintonsa vuonna 2012 tai myöhemmin ja/tai syntyneet vuonna 1993 tai myöhemmin.

Säännöt

Jokainen joukkue muodostuu kolmesta opiskelijasta, ja joukkueen käytössä on yksi tietokone. Sallitut ohjelmointikielet ovat C, C++ ja Java. Joukkueet saavat tuoda mukanaan mitä tahansa kirjallista materiaalia, esimerkiksi kirjoja ja omia muistiinpanoja. Elektroniset tallennusvälineet ja laitteet ovat kiellettyjä. Internetin käyttö on rajoitettu tehtävien palautukseen ja ohjelmointikielten manuaaleihin.

Valmistautuminen

Ohjelmointikilpailuihin osallistuminen vaatii hyvää ohjelmointitaitoa ja kykyä suunnitella algoritmeja. Helsingin yliopiston kursseista "Tietorakenteet ja algoritmit" sekä "Algoritmit ongelmanratkaisussa" ovat hyödyllisiä kilpailujen kannalta.

NCPC:n edellisten vuosien tehtävät ovat saatavilla NCPC:n pääsivun kautta. Ne ovat erittäin hyvää harjoitusmateriaalia.