Funktiopiirturin käyttöohje

Sisällys

Yleistä
Asentaminen ja käynnistäminen
Laitteistovaatimukset
Toiminnot
Funktioiden syöttäminen
Virheilmoitukset
Rajoitukset

Yleistä

Funktiopiirturi on muotoa y = f(x) olevien yhden muuttujan funktioiden kuvaajien piirtämiseen tarkoitettu ohjelma. Ohjelmaa voi käyttää yleiskuvan saamiseksi tarkasteltavan funktion kulusta. Lisäksi ohjelmalla pystyy vertaamaan yleisellä tasolla kahden tai useamman eri funktion kuvaajia toisiinsa. Funktiopiirturi sopiikin hyvin yksinkertaiseksi apuvälineeksi esimerkiksi opiskelijalle matemaattisten tehtävien tekemiseen, missä on apua erilaisten funktioiden luonteen selvittämisestä.

Asentaminen ja käynnistäminen

Kopioi Funktiopiirturi.jar-paketti haluamaasi hakemistoon, mitään asennusta ei tarvita. Ohjelma käynnistyy komennolla java -jar Funktiopiirturi.jar (Windowsissa voit myös käyttää komentoa javaw -jar Funktiopiirturi.jar, jolloin komentorivi-ikkuna ei aukea taustalle). Riippuen käyttöympäristöstä ohjelma saattaa käynnistyä myös kaksoisklikkaamalla Funktiopiirturi.jar-paketin kuvaketta.

Laitteistovaatimukset

Toimiakseen Funktiopiirturi vaatii, että koneella on asennettuna Java Runtime Environment 5.0 (todellinen versionumero 1.5) tai uudempi.

Toiminnot

Kuvaajan piirtäminen

Kirjoita haluamasi funktion oikea puoli funktion syöttökenttään ja paina Piirrä-nappia. Jos funktiossa ei ole virheitä, sen kuvaaja piirtyy koordinaatistoon.

Kuvan suurentaminen ja pienentäminen

Näkymää saa zoomattua oikeasta laidasta löytyvillä "+" ja "-" -napeilla. Jos "Säilytä kuvasuhde" on valittuna, pysyy horisontaalisen ja vertikaalisen suurennoksen suhde koko ajan samana. Tällöin ei ole väliä käyttääkö x vai y -kohdan suurennosnappeja. Poistamalla valinnan kohdasta "Säilytä kuvasuhde", voi suurennosta säätää erikseen x ja y -akselien suhteen.

Alkuperäisen suurennoksen ja kuvasuhteen palauttaminen

Alkuperäiseen näkymään palaaminen tapahtuu Normalisoi näkymä -napista. Tällöin sekä horisontaalinen että vertikaalinen suurennos palautetaan 1.0 :an.

Kuvan tyhjentäminen

Koordinaatiston saa tyhjennettyä funktioista Tyhjennä-napista.

Syötettyjen funktioiden selaaminen

Jo syötettyjä funktioita voi selata syöttökentässä Ylös ja Alas -nuolinäppäimillä.

Ohjelman lopettaminen

Ohjelman saa lopetettua oikean yläkulman lopetuspainikkeesta (ruksi).

Kuva funktiopiirturista

Funktioiden syöttäminen

Yhtälöistä syötetään vain oikea puoli. Esimerkiksi yhtälö y=3x^2+1 syötettäisiin tekstikenttään muodossa 3*x^2+1. Vakiokertoimen ja muuttujan kirjoittaminen yhteen ei ole sallittua kuten edellä olevasta esimerkistä näkyy, vaan kertolaskua merkitään aina *-merkillä (tähti). Sulkuja voi käyttää laskujärjestyksen valitsemiseen. Funktiot kirjoitetaan muodossa funktio parametri tai muodossa funktio(parametri). Välilyönnit ja muut tyhjät merkit operaatioiden ja operandien välissä ovat sallittuja.

Tuetut operaatiot ja niiden merkitseminen

Tuetut funktiot

Tuetut symbolit

Lukujen syöttäminen

Luvut syötetään 10-kantaisessa desimaalimuodossa. Desimaalierottimena käytetään pistettä. Desimaalipistettä edeltävän nollan voi jättää pois. Luvut on mahdollista kirjoittaa myös tieteellisessä 10-potenssimuodossa, käyttämällä isoa E-kirjainta merkitsemään eksponenttiosan alkua. Esim: 31, -.0785, 1.22E-2

Laskujärjestys

Laskujärjestys määräytyy operaatioiden prioriteetin mukaan. Seuraavassa on lueteltu operaatiot prioriteettiensa mukaisesti laskevassa järjestyksessä. Listassa ylempänä olevat siis suoritettaan alempia ennen.

  1. sulut
  2. potenssi (^)
  3. funktiot (sin, ...), negaatio (-)
  4. tulo (*), osamäärä (/)
  5. summa (+), erotus (-)

Virheilmoitukset

Virheilmoitus

Tässä osiossa esitellään ohjelman virheilmoitukset ja niiden selitykset.

"Sulut eivät ole tasapainossa. ..."

Syötetyssä lausekkeessa joko puuttuu yksi tai useampi lopetussulku tai niitä on ylimääräisiä. Korjaa sulut tasapainoon.

"Määrittelemätön symboli: <symboli>"

Ohjelma ei tunnista tätä symbolia. Tietoa tuetuista symboleista löytyy kohdasta Funktioiden syöttäminen.

"Tuntematon operaatio: <operaatio>"

Tässä kohtaa tulisi olla jokin binäärinen operaatio, ja syötettyä symbolia ei tunnisteta sellaiseksi. Lisää tietoa tuetuista operaatioista löytyy kohdasta Funktioiden syöttäminen

"Virheellinen lukuformaatti: <luku>"

Luku on syötetty virheellisesti. Syötä luku sallittua esitystapaa käyttäen. Lisää tietoa sallituista lukujen esitystavoista löytyy kohdasta Funktioiden syöttäminen

"Tunnistamaton funktio: <funktion nimi>"

Jos saat tämän virheilmoituksen, on ohjelmassa jokin sisäinen virhe. Mikäli haluat auttaa ohjelman jatkokehityksessä, ota yhteyttä ohjelman valmistajaan ja kerro, miten sait tämän virheen aikaiseksi.

Rajoitukset

Syötehistoria

Ohjelma muistaa enintään 100 viimeksi syötetty kaavaa. Suorituskertojen välillä ei säilytetä mitään tietoja, joten edellisen suorituskerran kaavahistoriaa ei voi selata.

Kuvaajien oikeellisuus

Ohjelma ei takaa piirtämiensä kuvaajien oikeellisuutta. Funktioiden epäjatkuvuuskohdissa sekä kohdissa, joissa funktion arvo muuttuu paljon pienellä välimatkalla (suuri kulmakerroin), kuvaaja saattaa piirtyä väärin.