Oppimateriaalin copyright © 2011 Arto Wikla. Tämän oppimateriaalin käyttö on sallittu vain yksityishenkilöille opiskelutarkoituksissa. Materiaalin käyttö muihin tarkoituksiin, kuten kaupallisilla tai muilla kursseilla, on kielletty.

581362 Ohjelmointikielten periaatteet keväällä 2011: kurssiesite

(Muutettu viimeksi 15.3.2011. Sivu perustettu 28.2.2011)

Huom: Muutokset vieläkin mahdollisia!

Kurssi on tietojenkäsittelytieteen syventävien opintojen valinnainen kurssi. Kiinnostuksen kohteina ovat ohjelmointikielten käsitteet ja rakenteet, kielten kehitys ja ohjelmointiparadigmat. Kielten toteuttamiseen – kääntäjiin, tulkkeihin yms. puututaan vain sikäli kuin se on tarpeen mainittujen aihepiirien ymmärtämiseen – ohjelmointikielten toteuttamisesta on oma kurssinsa. Esitietoina oletetaan perus- ja aineopinojen pakolliset kurssit suoritetuiksi. Osallistujilta edellytetään myös ohjelmointikokemusta ja jonkin yleisen ohjelmointikielen hyvää tuntemusta. Koska kurssilla tuotetaan kirjallista materiaalia, kandidaatintutkielman jo kirjoittaneet selvinnevät harjoitustyöstä muita sujuvammin.

Kurssi perustuu teokseen Scott M.: Programming Language Pragmatics (2nd ed.), Morgan Kaufmann, 2006. Teoksesta on myös uudempi ja vanhempi painos. Nekin kelpaavat lähdemateriaaliksi.

Kurssin suoritus

  1. Luennot ovat 15.3.-28.4. tiistaisin ja torstaisin 12-14 auditoriossa CK112 (paitsi 12.4. salissa C222). Luennoilla käsitellään Scottin teoksen lukuja 1, 2.1, 3 ja 6–11. Asiaa on melko paljon ja luennoilla siitä voidaan käsitellä vain osa; kurssilla menestyminen edellyttää siksi myös oppimateriaalin itseopiskelua. Viimeinen luento torstaina 28.4. on julkinen tilaisuus – Grande Finale – jossa keskustellaan ulkopuolisten ohjelmoinnista ja sen laadusta kiinnostuneiden tahojen kanssa eri kielten käyttäkelpoisuudesta. Aktiivinen osallistuminen tähän tilaisuuteen on kahden kurssipisteen arvoinen.

  2. Harjoitukset 21.3.-22.4.
       1. Arto Wikla, tiistaisin 14-16 D122
       2. Ilmari Vacklin, torstaisin 14-16 B222
    

    Kurssin harjoitustyönä toteutetaan jonkin ohjelmointikielen "kevytspesifikaatio" verkkosivuna tai -sivustona. Sivua kehitellään viikoittain luennoilla käsitellyiltä näkökannoilta. Viikoittaisissa harjoitustilaisuuksissa ryhmien jäsenet esittelevät ja vertailevat valitun kielen piirteitä ja ominaisuuksia muihin kieliin. Valitun kielen verkkosivua/-sivustoa on pidettävä viikoittain ajan tasalla. Molempien ryhmien viikoittainen deadline on tiistaisin klo 10! Syy on se, että materiaalia käytetään luennoilla ja harjoituksissa.

    Hyvissä ajoin ennen ensimmäistä harjoitusviikkoa kurssin opiskelijoista muodostetaan 1-4 hengen ryhmiä, jotka valitsevat oman nimikko-ohjelmointikielensä. Ryhmän koko ei vaikuta harjoitustyön vaativuuteen tai laajuuteen.

    Kurssin vastuuhenkilölle (AW) toimitetaan linkki ryhmän tuottamaan viikoittain täydentyvään verkkomateriaaliin, jonka etusivu sijaitsee ryhmän jonkun jäsenen kotihakemistossa. Linkit liitetään kurssin sivulle "esiteltäviksi valitut kielet ja esittelijät".

    Jokaisesta läsnäolokerrasta harjoituksissa voi saada kaksi kurssipistettä. Nämä pisteet määräytyvät seuraavasti:

    1. Ryhmän opiskelijat voivat saada näitä pisteitä vain sillä edellytyksellä, että ryhmän viikoittainen materiaali on käytettävissä tiistaina klo 10:00. Jos on, jokainen ryhmän jäsen saa yhden viikkopisteen.
    2. Jos ja vain jos 1. edellytys on täytetty, opiskelija saa toisen viikkopisteen läsnäolosta harjotusryhmän kokoontumisessa.

    Ryhmän lopullisesta verkkomateriaalista kukin ryhmäläinen voi saada enimmillään 18 kurssipistettä. Kaikki ryhmän opiskelijat saavat saman pistemäärän. Ryhmään lasketaan kuuluviksi ne kurssin alussa sovitut opiskelijat, jotka on merkitty tekijöiksi ryhmän tuottamaan lopulliseen materiaaliin. Tuotettavan materiaalin on (soveltuvin osin) noudatettava samoja tyyli-, viittaus- ja laatuvaatimuksia, joita asetetaan kandidaatintutkielmalle (tieteellisen kirjoittamisen kurssilla). Asiasisällön lisäksi siis myös esitystavan laatu vaikuttaa merkittävästi materiaalin arvosteluun.

    Lisää ohjeita harjoitustyöskentelyyn löytyy sivulta "harjoitusohje".

  3. Kurssikoe on 4.5. kello 16-19 auditoriossa A111. Pisteitä on kokeessa jaossa enimmillään 30. Kurssin suorituksen edellytyksenä on vähintään 20 koepistettä.

Kurssin suorittaminen

Kurssipisteet kertyvät seuraavalla tavalla:
  1. kurssikoe enintään 30 pistettä
  2. harjoitustyöpisteet (enintään 18 pistettä) määräytyvät tuotetun verkkomateriaalin laadusta
  3. harjoituspisteitä yhteensä enintään 10 pistettä, 2 pistettä/harjoitusviikko
  4. aktiivinen osallistuminen Grande Finale -tilaisuuteen 28.4. tuottaa enintään 2 pistettä.
Läpipääsyraja on tavanomainen 30 pistettä. Kurssin suorittaminen edellyttää lisäksi vähintään 20 koepisteen saamista. Käytössä on siis ankara koeleikkuri.


Takaisin kurssin pääsivulle.