Helsingin yliopisto /Tietojenkäsittelytieteen laitos
581326-3 Java-ohjelmointi

582309 Ohjelmointitekniikka (Java), 3 ov: kurssiesite keväällä 2004

(Arto Wikla, 21.1.2004)

VIELÄ VÄHÄN KESKENERÄINEN!

Kurssi on tietojenkäsittelytieteen cum laude approbatur -oppimäärän valinnainen kurssi. Kurssilla perehdytään mm. käyttöliittymien toteutustekniikkaan, suunnittelumalleihin ja ohjelmistokehyksiin sekä rinnakkaiseen olio-ohjelmointiin. Ohjelmointikielenä on Java. Kurssilla on aihepiireihin johdattelevia luentoja, joiden ei ole tarkoituskaan olla kattavia. Opiskelijan edellytetään itsenäisesti opiskelevan suositellun materiaalin.

Opiskelijat muodostavat noin viiden hengen kokoisia opintopiirejä, joilla on ohjattua harjoittelua kaksi kahden tunnin jaksoa viikoittain. Opintopiirit ratkovat tehtäviä ja saavat aktiivisuudestaan ja ratkaisuistaan merkittävän osan kurssin arvosanaan vaikuttavista pisteistä.
Huom: Kurssia ei ole mahdollista suorittaa osallistumatta aktiivisesti opintopiiritoimintaan! Opintopiireihin osallistuminen ja siitä saadut pisteet ovat välttämättömiä myös kurssin jälkeisiin uusintakokeisiin osallistumiselle.

Kurssi edellyttää hyvää Java-ohjelmointitaitoa sekä valmiutta ryhmätyöskentelyyn ja omatoimisuuteen. Kurssin materiaali koostuu verkkosivuille kootusta aineistosta ja ohjeistosta sekä kurssikuvauksessa mainituista oppikirjoista. Kaikkea mahdollista muutakin materiaalia saa toki käyttää!

Kurssi perustuu sisällöltään ja materiaaliltaan pääosin Juha Vihavaisen kevään 2003 kurssiin ja sen materiaaliin. Työmuodot ovat uudenlaiset; kurssilla kokeillaan ns. "opiskelijakeskeisiä" oppimismenetelmiä, erillistä isoa harjoitustyötä viime kevään kurssin tapaan ei tehdä. Koska kurssi on uusi sekä työskentelytavoiltaan että (vastuuhenkilölle) myös sisällöltään, kurssin opiskelijoilta ja opettajilta toivotaan ymmärrystä ja malttia!

Kurssin kotisivu on osoitteessa http://www.cs.helsinki.fi/u/wikla/OTJ/indexK04.html . Kurssin keskusteluryhmä on hy.opiskelu.tktl.ohjelmointitekniikka. Kurssin WWW-sivuja ja keskusteluryhmää on hyvä seurata.

Luennot ovat 20.1.-12.3. tiistaisin ja perjantaisin kello 12-14 laitoksen Auditoriossa. Luennoilla (oikeastaan "luennoilla"!) ei pyritä lainkaan kattamaan koko opittavaa asiasisältöä. Tarkoitus on vain tutustua viikon teemoihin yleisellä tasolla ja tutkailla, millaiseen materiaaliin on syytä tutustua. Loppuviikon luennolla voidaan myös pohdiskella viikon aikana opintopiirityöskentelyn seurauksena esiin tulleita ongelmia. Noita ongelmia voidaan luentotilanteessakin yrittää yhdessä ratkoa. Kurssin sisltöä ja lukuvinkkejä löytyy sivulta http://www.cs.helsinki.fi/u/wikla/OTJ/Sisalto/

Kurssin tärkein työskentelyväline on opintopiiri, noin viiden hengen kiinteä opiskelijaryhmä, joka yhdessä työskennellen ratkoo kurssilla annettuja tehtäviä ja ongelmia. Opintopiiri hakee itse tietoa internetistä, kirjoista... Opintopiirien tyoskentelytavoista, säännöistä ja määräyksistä, suosituksista ym. on oma ohjesivunsa: http://www.cs.helsinki.fi/u/wikla/OTJ/OpintopiiriohjeK04.html .

Opintopiireillä on viikoittain kaksi kahden tunnin ohjattua työskelyjaksoa tietokoneluokassa, mutta luultavasti opintopiirin on syytä kokoontua myös omin nokkineen tietoa etsimään ja tehtäviä ratkomaan.

Opintopiirien ohjausryhmät kokoontuvat kahdesti viikossa 26.1.-19.3:


 1. Teemu Sjöblom  TI 14-16,      PE  8-10 A215
 2. Olli Lahti     TI 16-18,      KE 18-20 A213
 3. Teemu Sjöblom  TI 16-18 A215, PE 10-12 A213
 4. Olli Lahti     TI 18-20,      TO 10-12 A215
 5. Olli Lahti     KE 12-14,      TO 16-18 A215   

Opintopiirit muodostetaan ensimmäisellä ohjauskerralla. Läsnäolo tässä järjestäytymiskokoontumisessa on välttämätöntä! Poissaolijoiden paikat jaetaan jonottajille. Poissaolija voi siis ihan oikeasti menettää paikkansa! Kurssin työskentelytapojen luonteen takia virallista osanottajamäärää ei voida kasvattaa. Kurssi-ilmoittautumisaikaa käytetään jonotustilanteissa päätöksenteon perusteena.

Opintopiirit työskentelevät kahden viikon aihejaksoina, joita on yhteensä neljä, ks. harjoitussivu. Opintopiirillä on siis joka jaksolla 4x2 tuntia ohjausryhmän kokoontumista.

Kurssin osasuorituksista saatavat pisteet ja niiden saamisen säännöt esitetään tarkasti sivulla Kurssin luonteesta ja työskentelytavoista.

Kurssin koe on perjantaina 26.3. kello 14-18 laitoksen Auditoriossa. Kokeen pistemaksimi on 32 pistettä.

Arvosana määräytyy seuraavasti:

Osasuoritusten pistemaksimit:

     osallistumispisteitä    4
     itsearviopisteitä       8
     tehtäväpisteitä        16
     koepisteitä            32
                            --
     yhteensä               60
Alustavat arvosanarajat:
     pisteitä: 30  33  36  39  42  45  48  51
     arvosana: 1-  1   1+  2-  2   2+  3-  3

Kurssikirjallisuutta:

Paljon kurssin materiaalista löytyy linkkeinä kurssin sivuilta, mutta jonkinlainen "pääkurssikirja" on Horstmann & Cornell: Core JavaTM 2 Volume II - Advanced Features, 5th Ed. Sun Microsystems Press, A Prentice-Hall Title, 2002. Juha Vihavaisen sivut kurssisivulla perustuvat pääosin tähän kirjaan.

Myös mm seuraavat voivat olla hyödyllisiä: (lisää kirjallisuutta on kurssikuvauksessa)
Gamma et al.: Design Patterns: Elements of Reusable Object-Oriented Software.  Addison-Wesley, Reading, 1995.
Horstmann & Cornell: Core JavaTM 2 Volume I - Fundamentals, 6th Ed. Resources. Sun Microsystems Press, A Prentice-Hall Title, 2002.
Lea: Concurrent Programming in JavaTM - Design Principles and Patterns, 2nd Ed..  Addison-Wesley, USA, 2000. Java Sun Site, Online Supplement
Koskimies: Oliokirja, erityisesti Osa 3: Olioperustaiset ohjelmistoarkkitehtuurit, luvut 8 - 13, s. 195-287), Suomen Atk-kustannus Oy, 2000.


Java and all Java-based marks and logos are trademarks or registered trademarks of Sun Microsystems, Inc. in the U.S. and other countries. University of Helsinki is independent of Sun Microsystems, Inc.