581325 Ohjelmoinnin perusteet, syksy 2011: kurssiesite

(Muutettu viimeksi 17.11.2011, sivu perustettu 24.11.2011.)

Työn alla, voi vielä muuttua!

Kurssi on tietojenkäsittelytieteen perusopintojen pakollinen kurssi. Sen laajuus on 4 opintopistettä. Kurssilla perehdytään olio-ohjelmoinnin perusvälineisiin Java-kieltä käyttäen. Painopiste on nimenomaan noiden perusvälineiden käytössä. Javan ns. API, valmiiden työkalujen kokoelma, jää vähemmälle huomiolle, mutta sen käytön perusteet ja rakenteen ideat opitaan. Tavoitteena on, että kurssin kunnollisesti suorittanut opiskelija osaa omatoimisesti ja itsenäisesti käyttää kielen alkuperäisdokumentaatiota. Normaalisti opiskelija suorittaa tämän kurssin heti suoritettuaan kurssin Ohjelmoinnin perusteet, 5 op. Tällä kurssilla siis Javaa oletetaan osattavan Ohjelmoinnin perusteet -kurssin laajuudessa! (Information to foreign students)

Luennot

Luennot ovat 31.10. – 8.12. maanantaisin 12-14 ja torstaisin 14-16 Exactumin auditoriossa A111.

Kurssilla käytetään verkkomateriaalia, jonka löytää kurssin kotisivulta. Luennoilla on tarkoitus perehtyä siihen, mistä ohjelmointikielissä ja ohjelmoinnissa oikeastaan on kysymys: taustoja, perusteluja, valintoja. Kaikkiin materiaalin yksityiskohtiin ei ehditä puuttua. Siksi on oleellista, että opiskelija omin päin lukee materiaalia ja erityisesti itse kokeilee ja muokkaa materiaalin ohjelmaesimerkkejä. Vain siten voi oppia tekemään ohjelmointipajan tehtäviä, vain harjoittelemalla voi oppia ohjelmoimaan.

Ohjelmointipaja

Kurssin keskeisin työtapa on konkreettinen ohjelmointiharjoittelu, joka alkaa jo heti ensimmäisellä viikolla. Tehtäviä on paljon, mutta monet niistä ovat pieniä sormiharjoituksia. Linkit viikoittaisiin tehtäviin löytyvät kurssin kotisivulta. Tehtäviä kannattaa tehdä sekä itsenäisesti että ohjatusti. Ohjelmointipajan ohjausajat ovat yliopiston Wiki-sivuilla.

Käytäntöjä:

Kurssikoe

Kurssin päätyttyä on kirjallinen kurssikoe maanantaina 12.12. klo 16:00-19:00 auditoriossa A111. (Eikä siis "tiistaina" kuten tässä ennen sanottiin! [korjaus 17.11.]) "Tehokasta peliaikaa" kokeessa on 2 tuntia 30 minuuttia!

Kokeesta voi saada enimmillään 30 pistettä samoin kuin harjoituksista. Kurssilla on käytössä ns. "koeleikkuri": koepisteistä on saatava vähintään puolet, 15 pistettä, jotta suoritus voidaan hyväksyä. Lisäksi kurssin suorittaminen edellyttää vähintään yhteensä 30 pisteen saamista.

Arvosana

Arvosana lasketaan (alustavasti) seuraavasti: (koemaksimi 30 pistettä, harjoitusmaksimi 30 pistettä.)

   pisteitä:  30  35  40  45  50
   arvosana:   1   2   3   4   5