Nuorten MY Camp -tiedeleirin osallistujat Kumpulassa ja TKTL:llä

Tiedottaja Emilia Erkinheimo, Tekniikan Akatemia -säätiö
TKTL:n opintoesimies Jaakko Kurhila,
MY Camp -ohjausryhmän jäsen

Millennium Youth Camp (MY Camp)  -tiedeleiri on 16-19-vuotiaille koko maailman luonnontieteistä ja teknologiasta kiinnostuneille  nuorille suunnattu leiri. MY Camp järjestetään Helsingissä 6-13. kesäkuuta tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Noin tuhannen hakemuksen joukosta kutsuttiin leirille 30 lahjakasta nuorta 14 maasta. Hakemuksia tuli 62 maasta ja kaikista maanosista, suomalaisia nuoria on mukana 10. Tyttöjä ja poikia on tulossa leirille suunnilleen yhtä paljon. Pääjärjestäjät ovat Tekniikan Akatemia, LUMA-keskus, Kerhokeskus ja opetusministeriö.

Leirin osallistujat tutustuvat viikon aikana suomalaiseen luonnontieteiden tutkimusympäristöön sekä tutustuvat yrityksiin ja opiskelumahdollisuuksiin Suomessa. Monipuolisen ja intensiivisen leiriohjelman tavoitteena on lisätä entisestään nuorten kiinnostusta luonnontieteisiin ja teknologiaan, kertoa opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksista Suomessa sekä auttaa nuoria verkostoitumaan keskenään ja alan asiantuntijoiden kanssa.

Leiriläiset tutustuvat viikon aikana pääkaupunkiseudun korkeakoulujen tutkimukseen ja opiskelumahdollisuuksiin sekä vierailevat useissa suomalaisissa yrityksissä. Leiri alkaa maanantaina 7.6. tutustumisella Kumpulan tiedekampukseen, jossa Helsingin yliopiston rehtori ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani toivottavat leiriläiset tervetulleiksi. Päivän ohjelmassa on vierailuja tiedekunnan eri laitoksiin. TKTL:llä leiriläiset pääsevät tutustumaan mm. Software Factoryyn.

Leiriläiset ovat jo huhtikuussa aloittaneet etätyönä projektitöiden toteuttamisen kansainvälisissä pienryhmissä huippuasiantuntijoiden johdolla. Projektitöiden teemoina on sovellettu matematiikka, ilmastonmuutos, ICT, vesi, uusiutuvat energianlähteet sekä uusiutuvat luonnonvarat. Etätyönsä nuoret tekevät Helsingin yliopiston Moodlessa. Nuorten leiriviikko huipentuu, kun he esittelevät keväällä aloitetut ja leirin aikana viimeistellyt projektityönsä 11.6. Tekniikan museossa järjestettävässä MY Camp -gaalaillassa.

"MY Camp tarjoaa nuorille uudenlaisella toteutustavalla näköalapaikan suomalaiseen luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian huippututkimukseen ja osaamiseen. Tavoitteenamme on, että nuoret oppivat myös yhteistyötaitoja, saavat hyödyllisiä kontakteja ja toivottavasti pitävät siinä sivussa hauskaa kesäisessä Suomessa", ohjausryhmän puheenjohtaja, LUMA-keskuksen professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta kertoo. Leiriläisiin voi jo tutustua jo ennakkkoon englanninkielisessä nuorille suunnatussa LUMAn MyScience-verkkolehdessä.

MY Camp sijoittuu samalle viikolle, jolloin jaetaan Millennium-teknologiapalkinto. Leiriviikon kohokohtiin kuuluvatkin osallistuminen Millennium-palkintoseremoniaan keskiviikkona 9.6. sekä vuoden 2010 Millennium-palkittujen tapaaminen kasvotusten torstaina 10.6. Nuorten ja Millennium-palkittujen kohtaaminen järjestetään Millennium-teknologiapalkinnon päävoittajan Studia Generalia -luennon jälkeen Aalto-yliopiston teknillisellä korkeakoululla Otaniemessä.


Millennium Youth Camp (MY Camp) -tiedeleirin pääjärjestäjät ovat Tekniikan Akatemia, valtakunnallinen LUMA-keskus, Kerhokeskus ja opetusministeriö. Projektissa ovat tiiviisti mukana myös ulkoasiainministeriö, Opetushallitus, Suomen Akatemia, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu, Taloudellinen tiedotustoimisto, Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto, Matemaattisten aineiden opettajien liitto, Heureka sekä Tekniikan museo. Yrityskumppanit ovat Kemira, Nokia, PaloDEx Group, UPM-Kymmene ja Vaisala.

Millennium-teknologiapalkinto on joka toinen vuosi jaettava suomalainen kunnianosoitus ihmisten elämänlaatua parantavan teknologian kehittäjille. Voittajan osuus palkintosummasta on 800 000 euroa, muut finalisti-innovaatiot palkitaan kukin 150 000 euron summalla. Palkinnon myöntävä Tekniikan Akatemia -säätiö edistää soveltavia, ihmisten elämän laatua parantavia teknologioita ja uutta teknologiaa kehittävää tieteellistä tutkimusta, joka vaikuttaa myönteisesti ihmisten elinolosuhteisiin ja rakentuu humaaneille arvoille.

 

24.05.2010 - 18:50 Webmaster
21.05.2010 - 12:11 Jaakko E Kurhila