Marko Ikonen väittelee 19.12.2011 aiheesta Virtaviivainen ajattelu ohjelmistotuotannossa

FM Marko Ikonen väittelee maanantaina 19.12.2011 kello 12:00 (Helsingin yliopiston päärakennus, Unioninkatu 34, Auditorio XII (vanha puoli), 3. kerros) aiheesta "Lean Thinking in Software Development: Impacts of Kanban on Projects".  Tutkimus kuuluu tietojenkäsittelytieteen alaan ja erityisesti ohjelmistotuotantoon.

Virtaviivainen ajattelu ohjelmistotuotannossa

Virtaviivaiseen ajatteluun (Lean thinking) perustuvaa Kanban-tuotannonohjausmenetelmää on alettu soveltaa prosessimallina ohjelmistotuotannossa. Tällä Japanissa kehitetyllä menetelmällä saavutettiin viime vuosisadan puolessa välissä kehittäjämaan autoteollisuudessa merkittävä kilpailuetu länsimaihin verrattuna. Väitöskirjassa tarkastellaan menetelmän soveltuvuutta ohjelmistotuotantoon, joka prosessinäkökulmasta poikkeaa autonvalmistuksesta. Tulosten mukaan Kanban-menetelmä oikein sovellettuna tehostaa ohjelmistotuotantoprosessia.

Virtaviivaisen ajattelun hyötyihin lukeutuvat muun muassa arvoa tuottamattoman työn vähentyminen, hyödyttömän odotusajan minimointi sekä vain tarpeellisten ominaisuuksien toteuttaminen lopputuotteeseen. Ohjelmistoprojektin johtamisessa näiden hyötyjen saavuttaminen merkitsee perinteisistä prosessimalleista luopumista. Virtaviivaisuuteen perustuvaa Kanban-tuotannonohjausmenetelmää on alettu hiljattain soveltaa ohjelmistotuotannossa prosessimallina. Vähäisestä tutkimuksesta johtuen Kanbanin vaikutuksia ohjelmistotuotantoon ei toistaiseksi ole kuitenkaan tunnettu.

Väitöskirjatutkimuksen mukaan ohjelmistokehittäjät kokivat Kanbanin intuitiiviseksi ja motivoivaksi menetelmäksi, mikä jo sinällään lisää työn tuottavuutta. Kanbanin avulla kyettiin välttämään turhaa työtä, tehostamaan sekä ongelmanratkaisua että päätöksentekoa ja lisäämään kommunikointia. Tulos tarjoaa merkittävän hyödyntämismahdollisuuden nykyiselle ohjelmistokehitykselle, jossa turhan työn määrä ja keskittyminen toissijaisiin asioihin kasvattavat kustannuksia, lisäävät vastoinkäymisiä ja sitä kautta vähentävät työntekijöiden työmotivaatiota.

Kanban visualisoi työprosessin, mikä auttaa hallitsemaan projektitoimintaa joustavasti ja koherentisti: projektin tilanne, ongelmakohdat ja resurssien kuormitus nähdään yhdellä silmäyksellä, ja ongelmien korjaamiseen voidaan siirtää resursseja ilman oleellisia haittavaikutuksia. Yksinkertaisena menetelmänä Kanban sisältää vain vähän ohjeistusta, mikä toisaalta sallii resurssien optimoinnin, mutta toisaalta on yksin riittämätön ohjelmistoprojektin hallitsemiseen kokonaisvaltaisesti.

Väitöskirjan saatavuus

Väitöskirjan elektroninen versio on saatavilla e-thesis-palvelussa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-7410-3.

Painettuja väitöskirjoja voi tiedustella väittelijältä itseltään:  (09) 191 51303 tai marko.ikonen(at)helsinki.fi.

09.12.2011 - 15:07 Pirjo Moen
09.12.2011 - 14:04 Pirjo Moen