IDA Frontier Prize laitoksen Discovery-tutkimusryhmälle

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja HIITin Discovery-tutkimusryhmä on saanut IDA Frontier Prize -palkinnon. Palkinto myönnettiin viime viikolla pidetyn älykkään data-analyysin kansainvälisessä IDA-kokouksessa. Palkintokriteerien mukaan tunnustus myönnetään kokouksen tuoreimmalle ja visionäärisimmälle artikkelille ja esitykselle. Palkitun työn tulee esittää uusia ja yllättäviä lähestymistapoja data-analyysiin.

Palkinto myönnettiin artikkelista Sleep Musicalization: Automatic Music Composition from Sleep Measurements, jonka tekijät ovat Aurora Tulilaulu, Joonas Paalasmaa, Mikko Waris ja Hannu Toivonen.

Työssä ehdotetaan kokonaan uutta tapaa havainnollistaa aineistoja, tässä tapauksessa unimittauksia: tietokone säveltää niistä automaattisesti musiikkia. Tätä kutsutaan unimusikalisaatioksi. Tavoitteena on tuottaa aineistosta elämys, ei niinkään välittää objektiivisesti informaatiota. Työ tehtiin prof. Hannu Toivosen johtamassa tiedon louhintaa ja laskennallista luovuutta tutkivassa Discovery-tutkimusryhmässä yhdessä Beddit-yrityksen kanssa.

Unimusiikki on saanut runsaasti kansainvälistä huomiota. Siitä ovat uutisoineet mm. Discovery News, CNET, YLE TV2. Englannin ja suomen lisäksi uutisia on julkaistu ainakin 15 eri kielellä. Suosituimpia sivustolla sleepmusicalization.net julkaistuja unesta sävellettyjä kappaleita on kuunneltu tuhansia kertoja.

Linkkejä:

30.10.2012 - 10:56 Hannu Toivonen
29.10.2012 - 23:06 Hannu Toivonen