Muutos vuosiloman siirtämiseen sairastumisen vuoksi

1.4.2016 voimaan tulleen vuosilomalain muutoksen seurauksena vuosiloma voidaan siirtää huhtikuun alusta lähtien sairauden takia vasta 5 päivän omavastuuajan jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa työntekijän sairastuessa vuosilomansa aikana hän voi siirtää vuosilomansa sairauden takia vasta, kun hän on ollut kyseisen lomavuoden lomien aikana sairaana vähintään 5 lomapäivää yhdessä tai useammassa jaksossa. Jos työntekijä haluaa siirtää vuosilomaansa sairastumisen vuoksi, tulee jokaisesta sairauspäivästä vuosiloman ajalla olla lääkärintodistus.

Mikäli työntekijä sairastuu niin pitkäksi aikaa, että sairaus kestää kerralla yli 5 vuosilomapäivää, tulee työntekijän viipymättä ilmoittaa sairastumisestaan esimiehelleen, ja pyytää loman siirtoa sekä toimittaa lääkärintodistus välittömästi 1. sairauspäivästä alkaen (oma ilmoitus tai terveydenhoitajan todistus ei ole riittävä) työsuhdepalveluihin.  Huom! Lääkärintodistuksen on oltava suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen, ja sen tulee sisältää diagnoositieto.

Tilanteissa, joissa sairastuminen vuosiloman aikana kestää alle 5 vuosilomapäivää, ja työntekijä haluaa kerryttää sairastumisen 5 päivän omavastuuaikaa pois, tulee hänen hankkia sairaudestaan yllä olevan mukainen lääkärintodistus. Mikäli lomavuoden aikana tällaisia lyhyitä sairausjaksoja osuu vuosilomien ajalle yli 5 vuosilomapäivälle, on työntekijällä oikeus pyytää lomansa siirtoa 6. sairastumispäivästä alkaen. Edellytyksenä tällöin on, että kaikista lomapäiville sijoittuvista sairauspäivistä on hankittu lääkärintodistus, ja että ne on toimitettu työsuhdepalveluihin. Lisäksi omavastuuajan ylittävästä sairauspoissaolosta on ilmoitettava viipymättä esimiehelle ja pyydettävä loman siirtämistä.

Työntekijöille tulee taata, että heillä on 4 viikkoa vuosilomaa, jonka seurauksena alle 20 vuosilomapäivää kertyneillä työntekijöillä ei 5 päivän karenssia ole.

Katso myös menettelyohjeet vuosilomalle osuvien työkyvyttömyystilanteiden varalle

Myös vanhempainvapaan vuosilomien kertyminen muuttuu

 

Lakimuutoksen takia 1.4.2016 ja sen jälkeen alkavilta äitiys-, erityisäitiys-, isyys- ja vanhempainvapailta kertyy työntekijälle vuosilomaa maksimissaan vain 6 kuukaudelta.

12.04.2016 - 10:09 Pauliina M J Pajunen
12.04.2016 - 10:07 Pauliina M J Pajunen