Vuosikertomus 2014

Vuosikertomus 2014

Opetus 2014

Tietojenkäsittelytieteen koulutusohjelmassa suoritetaan perustutkintoina luonnontieteiden kandidaatin (LuK) ja filosofian maisterin tutkinto (FM)  pääaineena tietojenkäsittelytiede. Kandidaatin tutkinto on sisällöltään yhtenäinen tietojenkäsittelytieteen koulutus, joka tarjoaa kattavan perustan rakentaa asiantuntijuutta maisterivaiheessa sekä valmiudet toimia alan työtehtävissä. Maisterivaiheessa laitoksen opetus jakaantuu neljään erikoistumislinjaan, jotka ovat englanninkieliset linjat "Algorithmic Bioinformatics", "Algorithms, Data-analytics and Machine Learning" ja "Networking and Services" sekä suomenkielinen "Ohjelmistojärjestelmät". Laitoksella koordinoidaan myös englanninkielistä "Bioinformatics" -maisteriohjelmaa, jonka viimeinen sisäänotto oli vuonna 2014.

Tietojenkäsittelytieteen jatkotutkintoja ovat filosofian lisensiaatin (FL) ja filosofian tohtorin (FT) tutkinnot. Suomalaisten tohtoriohjelmien rahoitusjärjestelmässä tapahtuneiden muutosten vuoksi aiempiin tohtoriohjelmaan ei enää valita uusia opiskelijoita rahoitetuille paikoille 31.12.2013 jälkeen. Helsingin yliopiston uudet tutkijakoulut ja tohtoriohjelmat aloittivat toimintansa 1.1.2014.

Opetukseen ja sen kehittämiseen on panostettu pitkäjänteisesti. Laitos oli vielä 2012 yksi kymmenestä valtakunnallisesta Centre of Excellence laatuyksiköstä korkeakoulutuksessa. Vuoden 2012 jälkeen laatuyksiköitä ei ole valittu valtakunnallisesti eikä Helsingin yliopiston sisälläkään. Opetuksen arvostuksen lisääntyminen näkyy kuitenkin Helsingin yliopistossa Opettajien Akatemian perustamisessa vuonna 2013. Laitoksen yliopistonlehtori Matti Luukkainen valittiin perustajajäsenten joukkoon, ja vuonna 2014 Akatemiassa olivat hänen lisäkseen mukana myös yliopistonlehtori, opintoesimies Jaakko Kurhila ja lehtori Heikki Lokki. Tietojenkäsittelytieteen laitos on siten erityisen hyvin edustettuna Opettajien Akatemiassa.